Alle er forskjellig, men inni er vi like

Overskriften er en strofe hentet fra barnesangen Noen barn er brune som var populær den gangen jeg vokste opp på 60-tallet. Tross den gode intensjonen om likhet i sangen, er den nok ganske usann, rent anatomisk altså. Etter at jeg startet med vaginal undersøkelse av kvinner for over tjue år siden, har jeg nemlig erfart at vi er mer ulike innvendig enn vi tror.

Ta bekkenbunnen, for eksempel. Den dekker nedre utgang av bekkenet og har et skålformet utseende hvis vi ser den ovenifra. Muskeltykkelsen er fra ca. 0.8 til 1.1 cm, med andre ord som tuppen av en finger. Hos noen er plasseringen høyere oppe i bekkenet, hos andre er den lavere, hos enkelte er muskelmassen tynnere mens andre igjen har en tykkere bekkenbunn. Hvorfor er det slik?

Anatomi handler om genetikk. På fysioterapistudiet i Storbritannia lærte vi om de tre ulike kroppstypene kalt ektomorf, endomorf og mesomorf. Ektomorfene er slanke mennesker som har flest langsomme type 1 muskelfibre. Dette gir stor utholdenhet, men ikke særlig god styrke. Ektomorfene har som regel ikke så lett for å legge på seg, verken fett eller muskulatur. Endomorfene er mennesker med en rundere kroppsfasong, de har lett for å legge på seg og få øket muskelmasse og styrke, men har en høy fettprosent. Den tredje typen, mesomorfene, er de med en naturlig atletisk bygget kropp. De har lav fettprosent og mange raske type 2 fibre, noe som gir mer hurtighet og styrke enn utholdenhet. Dette er helt generelt med store individuelle variasjoner innenfor de forskjellige kroppstypene. I tillegg til sammensetning av muskelfibre og fettfordeling, har også båndapparatet en betydning for bevegelighet og stabilitet. Hvis vi skal feste noen kjente idrettsnavn på kroppstypene kan vi for eksempel si at tidligere maratonløper Ingrid Kristiansen er en typisk ektomorf og at Marit Bjørgen helt klart er en mesomorf.

Kroppstyper og genetikk sier altså noe om hvordan vi er formet utvendig og innvendig. Kanskje det også kan forklare hvorfor enkelte kvinner med skadet bekkenbunn etter fødsel ikke utvikler problemer med inkontinens eller prolaps av bekkenorganer mens andre gjør det? Eller at noen kvinner tisser litt på seg ved latter og fysisk aktivitet helt fra barnsben av? En av de viktigste forutsetningene for kontinens er at bekkenbunnen skal kunne bøye urinrør, skjede og endetarm når den trekker seg sammen og opp; omtrent som at knekket på en hageslange stopper vannet. Hvis den i utgangspunktet har en høy posisjon i bekkenet, vil bøyeeffekten bli mindre og kanskje utilstrekkelig. Det er allerede påvist en sammenheng mellom arv og forekomst av urininkontinens hos kvinner. Dersom mor og/eller eldre søster har urinlekkasje, er det mer sannsynlig at man selv får det. Heldigvis er det mulig å trene målrettet for alle kroppstyper, både forebyggende og behandlende. For kvinner med Kropps Masse Indeks over tretti er det også mye å hente på vektreduksjon siden bekkenbunnen belastes mer jo tyngre man er. Som med all annen trening er det innsats og vedlikehold som gjelder, men fordelen ved å kunne være aktiv og tett er en stor motivasjonsfaktor!

Enten du er en ektomorf, endomorf eller mesomorf, er det eneste stedet utvendig på kroppen som kan fortelle deg litt om bekkenbunnen det korte området mellom skjedeåpningen og endetarmsåpningen kalt mellomkjøttet eller perineum på latin. Der går nemlig en del av midtfestet for bekkenbunnens ytre og indre muskler. Du kan kjenne disse bevege seg ved å legge to fingre på perineum og snurpe åpningene innover i kroppen. Dersom det er en del underhudsfett og polstring mellom huden og musklene er det ikke sikkert denne lille bevegelsen innover i kroppen er tydelig. Perineum er normalt ca. 2-3 cm langt. Du ser inndragningen ved hjelp av et speil mens du holder de ytre kjønnsleppene fra hverandre. Den innvendige plasseringen av bekkenbunnen kan gjøre det vanskelig å få tak i rett knipeteknikk, noe jeg selv erfarte etter en fødsel. Derfor laget jeg DVD’en Tren Bekkenbunnen med animasjon av muskulaturen for å visualisere riktig bevegelse. Denne finner du under «Enkle hjelpemidler for bekkenbunnstrening» på Quintets nettsider.

På engelsk kalles bekkenbunnen for «the pelvic floor», altså bekkengulvet. Den arbeider sammen med et annet gulv i kroppen, nemlig mellomgulvet som skiller lungene fra magen. Når du er anspent og ikke slipper pusten ned i magen, vil mellomgulvet og bekkengulvet være strammere enn normalt. Dette kan resultere i menslignende smerter i underlivet eller problemer med å gjennomføre samleie på grunn av stramhet i ytre bekkenbunn. Man kan simpelthen utvikle en slags «spenningshodepine» i bekkenbunnen. Igjen er det bekkenbunnsøvelser, dyp abdominal pustetrening og bevissthet på kroppsreaksjoner som gjelder. Noen kan også ha nytte av perineal vibrasjonsterapi, et vaginalt dilatorsett eller avspenningstrening med EMG biofeedback. Informasjon om bekkenbunnen og formålet med tiltakene er alltid viktig! Quintet AS har en gratis og oversiktlig bekkenbunnsplakat som sendes på forespørsel. Bekkenbunnsplakaten deles ellers ut på relevante kurs i regi av firmaet.

I forrige blogginnlegg skrev jeg om kroppsbildet og seksualitet. Selve kroppsholdningen kan si mye om hvordan vi har det. En kvinne som av ulike årsaker har problemer med underlivssmerter sitter gjerne på kontoret mitt første gang med foroverbøyd overkropp og kryssede ben. Det ser nesten ut som om hun gjemmer eller beskytter underlivet sitt. Ved nærmere undersøkelse har hun vanligvis øket spenning og ømhet i muskulaturen på fremsiden av hoftene, innsiden av lårene og i magen. Jeg bruker ofte speil for å vise hvordan kroppen endrer seg ved å endre holdning og pust. I begynnelsen bruker kvinnene krakk og jobber med bekkenvipping sammen med pust før vi arbeider oss gradvis videre mot bekkenbunnen. Med hendene festet på hoftekammene og føttene godt plantet i gulvet gjøres bekkenvipping i sittende slik: Puste inn, rette helt opp – puste ut, synke helt sammen. Etter noen ganger finner du midtpunktet for en naturlig og komfortabel stilling mens hendene hviler i fanget og du puster rolig med magen.

Prøv selv å stå med siden mot speilet, synk sammen i ryggen og se hvordan dette endrer fasongen din. Ved å rette deg opp i ryggen og slippe pusten ned i magen, får du en umiddelbar og positiv effekt på kroppens utseende. En god BH som støtter både foran og bak og har brede stropper er viktig for de med tungt brystparti. Trening av kjernemuskulatur samt øvre rygg gir deg ekstra krefter til å rette blikket oppover og fremover mot en bedre hverdag!