Hormoner til glede og besvær

«Love is in the air, everywhere I look around» sang John Paul Young i 1978. En stor sommerhit for ca. 30 år siden! Varmen og sollyset gjør oss mer yre, interessert i og mottagelig for seksuell oppmerksomhet. Hva er det som skjer egentlig? Avkledde kropper, varme, lys og forelskelse/begjær resulterer i at kroppen oppfører seg som en liten hormonfabrikk – det bobler og bruser i blodet 🙂.

Ordet hormon stammer fra gresk (hormo), og betyr å vekke, stimulere. Hormoner er kjemiske budbringerstoffer/signalstoffer og transmittersubstanser som virker på bestemte målorganer. Hypofysen er kroppens største produsent av hormoner og blodet frakter hormonene til målorganene. Hormonsystemet er interaktivt og komplisert. Det påvirkes av tanker, følelser og levesett. Dette er kun en kort beskrivelse av de viktigste velværehormonene og deres motpoler.

Forskjellene mellom lyse og mørke årstider er større i Norden og dermed påvirkes vi mer av søvnhormonet melatonin. Melatonin er kroppens sterkeste antioksidant og stimuleres av fast døgnrytme, balanse mellom hvile – aktivitet og lys – mørke. Hormonet skaper harmoni, glede og ungdommelig friskhet. Skjønnhetssøvn er altså ingen myte. I snitt er kvinners normale søvnbehov for restitusjon 7,12 timer og menns 6,28 timer. De med lakenskrekk må dermed tåle godt å sove mindre for å føle seg opplagte. Kroppen produserer mest melatonin i mørke og hormonet hemmes av lys, aktivitet, sansing og begeistring, noe som gir et mer våkent sinn. Dette øker produksjonen av et annet hormon, nemlig dopamin. Dopamin kalles også viljens og forventningens hormon og skaper optimisme, lykkefølelse, motivasjon og selvtillit. Dopaminproduksjonen stimuleres gjennom ytre påvirkning av alkohol, narkotika og nikotin og ved utsikt til belønning eller av å begjære noen/noe. Dopaminets effekt kan føre til avhengighet og gjøre at vi blir helt hektet – deilig, deilig, men farlig, farlig!

Ved forelskelse produserer kvinner mer av kjønnshormonene testosteron og østrogen og mer av lykkehormonene oxytocin og dopamin mens menn produserer litt mindre testosteron og mer oxytocin og dopamin i den første intense fasen på ca. tre til seks måneder av et forhold. Paret er helt oppslukt av hverandre og ruset på følelser og begjær. Uttrykket «forelskelsens rus» er nokså nær den hormonelle sannheten…

Thyroxin regulerer stoffskiftet vårt og gir energi og vitalitet. Hormonet kalles følelsenes og handlingenes hormon. Thyroxin produksjonen i skjoldbruskkjertelen påvirkes av psykiske og fysiske belastninger. For lite thyroxin fører til lavt stoffskifte med fare for å utvikle hypothyreose, i hovedsak en snikende kvinnesykdom med vektøkning, nedstemthet, trøtthet og treghet som symptomer. Hvis man endrer seg mye fysisk og psykisk etter fødsel, overgangsalder eller traume/tap, er det grunn til å sjekke stoffskiftet. Sunn mat og drikke, regelmessig døgnrytme, gode relasjoner, harmoni mellom aktivitet og hvile og evne til å gjennomføre og avslutte aktiviteter er bra for kroppens thyroxin balanse.

Jeg har i et tidligere blogginnlegg beskrevet de positive sidene ved kjærlighets-og nærhetshormonet oxytocin. Oxytocin stimuleres blant annet ved positive opplevelser sammen med andre mennesker og seksuell aktivitet. Forskere har dessuten funnet ut at god fysisk kontakt i mer enn seks sekunder øker produksjonen av oxytocin, så klem i vei!

Oxytocin, dopamin og serotonin kalles gjerne kroppens lykkestoffer. Serotonin øker ved fysisk aktivitet, dagslys og inntak av visse matsorter. Her er en link til nettstedet www.kk.no der trening og mat som stimulerer produksjonen av dopamin og serotonin omtales: http://www.kk.no/livsstil/tren-deg-glad-9563.

Oxytocin virker beroligende, smertedempende og avstressende ved at det hemmer produksjonen av stresshormonet kortisol. Fysisk aktivitet i minst 30 minutter har samme gunstige smertedempende effekt gjennom produksjon av endorfiner, kroppens egne smertestillende stoffer. Lavfrekvent TENS behandling benytter seg også av disse virkningsmekanismene: TENS TEMS INFO_1_11.WEB.

På et generelt grunnlag kan vi si at kvinner tenner som en gammeldags kokeplate mens menn tenner som et gassbluss. Det betyr at det lønner seg å bruke tid på kvinnens oppvarming for å sikre god tenning og fuktighet. Etter overgangsalder reduseres kvinners produksjon av kjønnshormonene østrogen, progesteron og testosteron. Østrogen og testosteron har som nevnt betydning for seksuell lyst – da blir det viktig med litt drahjelp for å oppnå seksuell tilfredsstillelse. Mange kvinner beskriver at de har problemer med både lyst, lubrikasjon og orgasmeevne etter overgangsalder. Et råd er å bruke mer tid på sansing, erotikk og kommunikasjon i tillegg til glidemiddel og lokalt østrogen for tynne slimhinner. Ekstra fuktighet i form av glidekrem eller lokal østrogenkrem for såre slimhinner kan være til god hjelp i startfasen på lik linje med enkle hjelpemidler til opptrening av bekkenbunnen. Disse finner du på www.quintet.no En god og oppladbar vibrator til stimulering av klitoris og vulva er et nyttig hjelpemiddel. I Quintets vareutvalg for Seksuell Helse finner du vibratorer av høy kvalitet. Klitorisstimulatoren C.1 er refusjonsberettiget via NAV.

Hormoner er mest til glede når de samhandler harmonisk med god hjelp fra den som eier kroppen. Nok søvn, lys, aktivitet, hvile, berøring og sex i skjønn forening er noe av det beste vi kan bidra med 🙂. Fra norske undersøkelser vet vi at både kvinner og menn rangerer kontakt, nærhet og uttrykk for kjærlighet høyest blant sine motiver for seksualitet.

Nyt sommeren, sollyset og hverandres selskap!