Elektrostimulering og EMG biofeedback ved vulvalidelser

Quintet spurte Karoliussen hvordan hun bruker elektrostimulering og biofeedback ved diagnosen vestibulodyni. Karoliussen uttaler til Quintet at det varierer om hun tilbyr elektrostimulering og biofeedback ved første konsultasjon. Enkelte pasienter er ikke mottagelig for mer enn ett behandlingstiltak ved oppstart. Pasienten kan ha erfaringer som gjør at det å sette en probe inn i skjeden ikke er aktuelt, mens andre har stor tiltro til denne type behandling. Spesielt for dem som har dårlig kroppskontakt kan det være et godt alternativ. Hun benytter biofeedback i behandlingen av vestibulodyni som et nyttig supplement, både som direkte tilbakemelding til pasient på spenningsnivået i bekkenbunnen og som et objektivt måleredskap ved evaluering av bekkenbunnsmuskulatur, i tillegg til palpasjonsundersøkelsen. Ved å bruke biofeedback, kan pasienten selv se på på skjermen om hun har konstant spenning i bekkenbunnen, noe mange ofte ikke kjenner eller er klar over. De får også en direkte tilbakemelding fra bekkenbunnsmuskulaturen om hva som skjer ved f.eks hold av respirasjon eller stramming av sete/lår. Det er viktig at pasientene ser at avspenningsøvelser for bekkenbunnen virkelig gir avspenning, noe som bade motiverer og øker forståelsen for hvorfor dette skal gjøres. Ved mangelfull eller svært nedsatt avspenningsevne i bekkenbunn etter at andre tiltak for avspenning er forsøkt, tilbyr jeg elektrostimulering. Det skal brukes tre ganger ukentlig, totalt 21 ganger, og da gjerne program 1 for smerte. Som regel starter jeg opp med den mindre anale probe vaginalt, men de får alltid med seg en vaginal probe som kan brukes etterhvert. Intermitterende elektrostimulering eller vibrasjonsbehandling kan også hjelpe for disse pasientene. Samtidig som elektrostimulering benyttes, skal pasienten forsøke å tilstrebe generell kroppslig avspenning med fokus på bekkenbunn. Karoliussen erfarer at effekten av behandling med elektrostimulering og biofeedback varierer etter hva hovedproblemet bunner i og at den består i en blanding av økt bevisstgjøring, avspenning, sirkulasjonsøkning og smertelindring. Når det gjelder dokumentasjon, finnes det flere mindre studier som tyder på en effekt av elektrostimulering ved dyspareunia og biofeedback ved vulvodyni. Quintet har listet opp de aktuelle studiene her:

Treating vulvar vestibulitis with EMG biofeedback of pelvic floor musculature. McKay et al 01.

Treatment of vulvar vestibulitis syndrome with EMG biofeedback of pelvic floor musculature. Glazer et al 95.

The result of treatment on vestibular and general pain thresholds in women with provoked vestibulo­dynia. Bohm-Starke et al 07.

Transcutaneous electrical nerve stimulation to treat vestibulodynia: A randomized controlled trial. Murina et al 08.

Use of transcutaneous electrical stimulation and biofeedback for the treatment of vulvodynia: Result of 3 years of experience. Dionisi et al 08.

EMG biofeedback versus topical lidocaine gel:A randomized study for the treatment of women with vulvar vestibulitis. Danielsson et al 06.

Publisert

Nyheter

Kurs/work shop i Bergen 20. september

Denne høsten har vi holdt vårt første fysiske kurs innen elektrostimulering og EMG biofeedback. Vi fikk besøk av 20 ivrige og engasjerte terapeuter fra hele landet. Vi synes det er fantastisk med…

Nyheter

Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell &…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter