Ny oversiktsartikkel konkluderer med at TENS er trygg smertelindring uten bivirkninger for gravide med rygg-og bekkensmerter i siste trimester

Artikkelen er en såkalt konsensus uttalelse fra Working Group on Evidence-Based Medicine in Physical and Rehabilitation Medicine, Austrian Society of Physical Medicine and Rehabilitation, og Austrian Pain Society. Smerter i korsrygg og/eller bekken er vanlig blant gravide. Smertene oppstår hovedsakelig i andre eller tredje trimester og kan vedvare også etter fødsel. Dette medfører ofte redusert livskvalitet og nedsatt arbeidskapasitet. Terapeutiske metoder for smertelindring uten bivirkninger for mor og barn har derfor stor klinisk betydning. I denne studien gjennomgikk forskerne diagnostiske undersøkelser, terapeutiske alternativer og elektrodeplassering i tillegg til effekt og bivirkninger av transkutan elektrisk nerve stimulering (TENS). Forskergruppen anbefaler bruk av fire elektroder 5×5 – 5×9 cm med symmetrisk plassering av to elektroder paravertebralt på nivå L3 og to elektroder på den distale og laterale delen av iliosakral-leddene. Plasseringen av det distale elektrodeparet skal orienteres mot området med smerteutstråling. Høyfrekvent TENS 80-120 Hz med pulsbredde 0.1-0.2 ms brukes daglig I minst 30 minutter i flere uker, om nødvendig. Strømstyrken bør være 2-3 ganger høyere enn den sensoriske terskelen, som vanligvis ligger på 5-8 mA. Les abstraktet her.

Publisert

Endometriose

Nyheter

Menn og inkontinens

Erektil dysfunksjon

Nye veiledere og brosjyrer!

Vi utarbeider og forbedrer stadig vårt infomateriell, og nå var det endometriose og menn som stod for tur. Du finner de nye brosjyrene nederst i denne saken. Akkurat nå arbeider vi med…

Endometriose

Smertelindring & muskeltrening

Trening og endometriose

I «Fysioterapeuten» publiserte Merete Kolberg Tennfjord og Rakel Gabrielsen nylig en fagkronikk om viktigheten av trening for endometriosepasienter. De argumenterer for at trening har positive effekter på personer med langvarige smerter, men…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter