Ny oversiktsartikkel konkluderer med at TENS er trygg smertelindring uten bivirkninger for gravide med rygg-og bekkensmerter i siste trimester

Artikkelen er en såkalt konsensus uttalelse fra Working Group on Evidence-Based Medicine in Physical and Rehabilitation Medicine, Austrian Society of Physical Medicine and Rehabilitation, og Austrian Pain Society. Smerter i korsrygg og/eller bekken er vanlig blant gravide. Smertene oppstår hovedsakelig i andre eller tredje trimester og kan vedvare også etter fødsel. Dette medfører ofte redusert livskvalitet og nedsatt arbeidskapasitet. Terapeutiske metoder for smertelindring uten bivirkninger for mor og barn har derfor stor klinisk betydning. I denne studien gjennomgikk forskerne diagnostiske undersøkelser, terapeutiske alternativer og elektrodeplassering i tillegg til effekt og bivirkninger av transkutan elektrisk nerve stimulering (TENS). Forskergruppen anbefaler bruk av fire elektroder 5×5 – 5×9 cm med symmetrisk plassering av to elektroder paravertebralt på nivå L3 og to elektroder på den distale og laterale delen av iliosakral-leddene. Plasseringen av det distale elektrodeparet skal orienteres mot området med smerteutstråling. Høyfrekvent TENS 80-120 Hz med pulsbredde 0.1-0.2 ms brukes daglig I minst 30 minutter i flere uker, om nødvendig. Strømstyrken bør være 2-3 ganger høyere enn den sensoriske terskelen, som vanligvis ligger på 5-8 mA. Les abstraktet her.

Publisert

Nyheter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Brystkreft og seksualitet

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av vår lege Aron Willems for Brystkreftforeningens medlemsblad Athene. Vi gjengir teksten her slik at våre lese også kan dra nytte av den! Seksualitet Mange får brystkreftdiagnosen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter