Omtale av oversiktsartikkel om bruk av transkutan elektrisk stimulering i behandlingen av overaktiv blære

I denne nyttige oversiktsartikkelen i Asian Journal of Urology fra 2015 omtaler forfatterne bruk av transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) for behandling av overaktiv blære (OAB) med spesiell fokus på stimuleringssted, stimuleringsparametre, hvilke nervesstrukturer som påvirkes og de kliniske og urodynamiske resultatene som oppnåes. Hovedvekten av studier brukte sakral eller tibial nervestimulering, men litteraturen antyder at selv om pasienter oppnår effekt av TENS behandling, så er det usannsynlig at tilstrekkelig effekt oppnåes av en enkelt behandling. Det er lovende evidens for effekten av transkutan nervestimulering, men standardisering av stimuleringskriterier og effektmål er nødvendig for å finne den beste metoden for administrering og dokumentering av effekt. Elektrisk stimulering har blitt brukt i årtier for behandling av ulike dysfunksjoner i nedre urinveier, men det har vært uklart hvordan denne påvirkningen skjer. De sakrale nerverøttene S2-4 forsyner blæren motorisk, hvorav nerverot S3 innerverer detrusor muskelen spesifikt og er hovedmålet for sakral nervesstimulering. Et annet viktig og veletablert stimuleringssted er posterior tibialis nerven (PTN). Den er en blandet nerve og innholder fibre fra L5-S3, som igjen kommer fra de samme spinale segmentene som den parasympatiske innervasjonen til blæren (S2-4). Forfatterne vurderte 16 studier i detalj og konkluderte med at nåværende konsensus er at det mest lovende stimuleringsstedet er over S3 nerverot på sakrum eller over PTN, men det er uklart hvilken type stimulering som er mest effektiv. Det er fortsatt manglende kunnskap om underliggende mekanismer for påvirkning og nøyaktig hvilke strukturer som må stimuleres.

Quintets apparater Continence og PelviTone er meget velegnet til tibialisstimulering for overaktiv blære og kan låses i ønsket program. Vi minner også om instruksjonsfilmen som du finner under produktinformasjon.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter