Betydningen av berøring

Det er et engelsk uttrykk i barnets utvikling og vekst som heter «failure to thrive». Det refererer til at barn som ikke berøres slutter å vokse og trives. Vi mennesker er med andre ord avhengige av berøring for trivsel helt fra starten av. Huden er vårt største sanseorgan og berøring av hender er det første vi møter i denne verden.

Den gode berøringen produserer bindingshormonet oxytocin, som er på topp under amming og kvinnelig orgasme. Hormonelt betyr dette altså at vi knytter følelsesmessige bånd til noen gjennom berøringen eller orgasmen og at det har en biologisk funksjon. Oxytocin er unikt for pattedyr og opprinnelig var nok hormonet ment å sikre stammens overlevelse og videreføring. Det harmonerer godt med amming og omsorg for avkom, men dessverre dårlig med tilfeldige seksuelle forbindelser og parforhold uten fysisk nærhet.

Berøring kan være lett, hard, god, vond, slapp eller fast. Smertefulle berøringer og erfaringer lagres i hjernen slik at kroppen skal kunne gjenkjenne faresignalene dersom samme situasjon oppstår igjen. Sterke følelsesmessige opplevelser knyttet til smerte kobles via det limbiske system i et område i hjernen kalt amygdala. Aktivisering av det limbiske system produserer forsvarshormonet adrenalin som blant annet gir forøket spenning i kroppens lukkemuskler, inkludert bekkenbunnen.

Dette er en av årsakene til at kvinner som har hatt traumatiske fødsler, gjentatte smertefulle samleier eller er blitt utsatt for overgrep reagerer med stramming og smerter i bekkenbunn, såkalt vaginisme og vulvodyni. Fysioterapeuter som arbeider med kvinners underliv skal være oppmerksomme på, og informere om disse mekanismene.

Mange som sliter med ettervirkninger av seksuelle overgrep kan ha problemer med berøring, intimitet, grensesetting, følelse av lavt egenverd og manglende seksuell lyst. Kvinner som har gjentatte smertefulle samleier får ofte dårlig samvittighet overfor sin partner dersom de avstår fra samleie selv om partner er forståelsesfull. Studier på vulvodyni tyder på at tilstanden kan utvikles gjennom å ha gjentatte samleier til tross for manglende lyst og lubrikasjon over tid. Lite fukt gir mye friksjon som igjen belaster slimhinnene. I tillegg er det funnet en sammenheng mellom forekomst og personlighetstrekk; flinke piker får dessverre oftere vulvodyni…

Min egen kliniske erfaring er at mange unge kvinner også utvikler vulvodyni etter en antibiotikakur med påfølgende sopp på grunn av endret flora og syre-base balanse i skjeden. Sterk soppbehandling irriterer slimhinnene ytterligere og så er den negative spiralen med vonde samleier i gang. Dersom du trenger antibiotika for å bekjempe en infeksjon, bruk derfor samtidig et melkesyrepreparat i skjeden for å hindre sopp! Lokal østrogenkrem er et annet tips for å normalisere irriterte og såre slimhinner hvis du enten har fått påvist vulvodyni hos gynekolog, er barselkvinne eller har kommet i overgangsalderen. Dersom du ikke kan bruke østrogenkrem er det hormonfrie preparatet Replens et godt alternativ. Smertedempende gele i form av Xylocain 2 % virker svakt bedøvende på vonde slimhinner eller svie i vestibulum, skjedens inngangsparti.

Kjennskap til og kontroll over eget underliv blir en viktig del av behandlingen for å normalisere smertereaksjoner når eventuelle traumer er bearbeidet. Innlæring av dyp abdominalpust, bekkenbunnsøvelser og vaginale dilatorer er noen av tiltakene som hjelper. Etter mange års arbeid med bekkenbunnens funksjon og dysfunksjon har jeg etter hvert opparbeidet en stor og innholdsrik «verktøykasse» der jeg henter aktuelle tiltak. Det kan være alt fra trening med EMG biofeedback til TENS behandling for kroniske underlivssmerter. Stikkordet er individuelt tilpasset behandling med mindre man må standardisere et opplegg i studieøyemed.

Sex er heldigvis så mye mer en selve samleiet og det er fullt mulig å gjenoppbygge god seksualitet etter traumer eller smerter. Vi må bare passe på og ikke gjenta det vonde mønsteret slik at hjernen lærer å koble sex til nytelse igjen J. Begge kjønn kan ha nytte av såkalt sensitivitets – eller sansetrening dersom manglende lyst er blitt et problem. Sensitivitetstreningen er utviklet med tanke på å øke lyst ved og «trene opp» egne og partners følsomme områder.

Endrer betydningen av berøring seg med alderen? Den engelske avisen The Telegraph publiserte nylig en interessant artikkel fra en studie om alder og seksuell tilfredshet. Forskerne ved University of San Diego i California fant at blant 800 kvinner med en gjennomsnittsalder på 67 år var det de yngste og eldste som var mest fornøyde med sexlivet sitt. To tredjedeler (61 %) av kvinner opp til 80 år var tilfreds med sexlivet selv om bare en av fem rapporterte om høy seksuell drift. Tilsvarende oppnådde 67 % av seksuelt aktive, eldre kvinner ofte orgasme. Forskerne forklarte disse funnene blant annet med at følelsesmessig og fysisk nærhet til partner kan være nok til å gi seksuell tilfredshet i alderdommen.

Berøring er altså viktig gjennom alle livets faser, men kanskje spesielt i startfasen for å skape gode følelsesmessige vekstvilkår og i alderdommen for å motvirke ensomhet og følelsesmessig utarming. Dette kan gjøres på mange måter gjennom for eksempel babymassasje, gavekort på salongmassasje til en enslig mor, søster eller bror, tilbud om skuldermassasje til tenåringen eller en spabehandling til deg selv og en eventuell partner. Men det enkleste, beste og billigste er likevel nærhet og berøring i hverdagen. Min oppfordring blir derfor: gi en klem, hold en hånd eller stryk et kinn når det føles naturlig heller enn følelsesmessig avstand i situasjoner og relasjoner der intimitet ikke er påtrengende. Det fine med oxytocinet er at jo mer vi berører hverandre, desto mer av dette oppløftende hormonet produserer vi! Her kan du lese litt mer om oxytocinets betydning for velvære og stressreduksjon: http://www.kk.no/843210/hormonet-du-bor-elske. Har DU fått og gitt dosen din i dag? Av spesialist i kvinnehelse og sexolog Kjersti Hatlebrekke

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter