Kom i gang

Quintet lanserer i disse dager en ny serie innen seksuell helse produkter for kvinner – Inspire. Hvorfor er slike produkter viktige i behandlingen av seksuell og orgastisk dysfunksjon? Det er kan være mange årsaker til nedsatt seksualfunksjon: alt fra smertefulle arr etter fødsler eller gynekologiske operasjoner til stramme bekkenbunnsmuskler, vonde opplevelser og hormonelle endringer. Kvinner går igjennom ulike faser i livet der seksualiteten berøres eller endres.

På et generelt grunnlag kan vi si at kvinner tenner som en gammeldags kokeplate mens menn tenner som et gassbluss. Det betyr at det lønner seg å bruke tid på kvinnens oppvarming for å sikre god tenning og fuktighet. Etter overgangsalder reduseres kvinners produksjon av kjønnshormonene østrogen, progesteron og testosteron. Østrogen og testosteron har som nevnt betydning for seksuell lyst – da blir det viktig med litt drahjelp for å oppnå seksuell tilfredsstillelse. Mange kvinner beskriver at de har problemer med både lyst, lubrikasjon og orgasmeevne etter overgangsalder. Et råd er å bruke mer tid på sansing, erotikk og kommunikasjon i tillegg til glidemiddel og lokalt østrogen for tynne slimhinner. Ekstra fuktighet i form av glidekrem eller lokal østrogenkrem for såre slimhinner kan være til god hjelp i startfasen på lik linje med enkle hjelpemidler til opptrening av bekkenbunnen. Det er funnet sammenheng mellom styrke i bekkenbunnsmuskulaturen og seksuell funksjon. Den ytre del av bekkenbunnen, bulbospongiosusmusklene som omkranser skjedeåpningen, er dessuten festet øverst under klitorishodet og bidrar til klitoral ereksjon. En god og oppladbar vibrator til stimulering av klitoris og vulva er et nyttig hjelpemiddel. Vibrasjon øker nerveendingenes mottakelighet og blodgjennomstrømning i vevet. Nest etter klitoris og de indre kjønnsleppene, er fingertupper og lepper steder med mange nerveendinger. Berøring, kyssing og sansing utløser bindingshormonet oxytocin som styrker det følelsmessige og fysiske båndet mellom dere. Les mer om sanselegemene i huden her. Jeg husker fortsatt scenen fra filmen Love Story der Ryan O’Neal krøp opp i sykesengen til sin dødssyke kone og la seg tett inntil henne. I perioder i livet der sex kan være fraværende av ulike årsaker, er berøring og intimitet noe par skal tviholde på. Kyss, klapp og klem daglig!

Klitoris er et pyramideformet hypererogent organ og senter for uten navnca. 8000 nerveender. Dette er nerveender som har tilknytning til alle kroppsåpninger i underlivet. Når vi vet dette, er det lett å forstå at klitoris er utsatt for skade og derav nedsatt funksjon gjennom kirurgiske inngrep i underlivet. Dette har det frem til nå vært lite fokus på, fordi kunnskapen om hvordan klitoris fungerer er forholdsvis nyoppdaget av O`Connel.

Professor i helsepsykologi B. Træen fant i sin undersøkelse «Sexual problems in 18-67 year old Norwegians» fra 2010, at ca 26 % av kvinner mellom 18 og 67 år har orgasmeproblemer. Det viser seg at det er veldig få kvinner som ikke oppnår orgasme dersom de stimulerer klitoris. Videre at det er mange som ikke oppnår orgasme under samleie når klitorisstimulering uteblir.

En undersøkelse av Susan H. Oakley m.fl, publisert i Journal of Sexual Medicine i 2014, konkluderer med at det er sammenheng mellom størrelsen og plasseringen av kvinnenes klitoris og evnen de har til å oppnå orgasme. Dette ble avdekket gjennom MR scanning av en rekke kvinner. De spør seg videre om klitoris minker med avtagende orgasmer og vokser ved jevnlige orgasmer? Menn med ereksjonsproblemer oppfordres til å stimulere penis jevnlig, så hvorfor bør ikke kvinner gjøre det samme når vi vet at samme type svampvev er involvert og erigeres?

Orgasmeproblemer er en av de vanligste seksuelle dysfunksjoner, likevel er det ikke vanlig at kvinner oppsøker hjelp for dette hos sexologisk helsepersonell. Det at kvinner ikke henvises for orgasmeproblemer er noe sexologer håper vil endres gjennom medisinske funn og åpenhet i samfunnet. Kvinners seksuelle interesse er også styrt av relasjonelle forhold, dvs. hvordan hun har det i forholdet med sin partner. Deltagelse og bekreftelse er to viktige stikkord her. Dersom partneren bidrar i samlivet og en kvinne føler seg sett, er det større sjanse for at hun er seksuelt interessert (Basson 2000). Undersøkelser viser at sex blir bedre med god kommunikasjon mellom partene og at sex er et overskuddsfenomen.

Bekkenbunnen kalles «the pelvic floor», altså bekkengulvet, på engelsk. Den arbeider sammen med et annet gulv i kroppen, nemlig mellomgulvet som skiller lungene fra magen. Når du er anspent og ikke slipper pusten ned i magen, vil mellomgulvet og bekkengulvet være strammere enn normalt. Dette kan resultere i menslignende smerter i underlivet eller problemer med å gjennomføre samleie på grunn av stramhet i ytre bekkenbunn. Man kan simpelthen utvikle en slags «spenningshodepine» i bekkenbunnen. Igjen er det bekkenbunnsøvelser, dyp abdominal pustetrening og bevissthet på kroppsreaksjoner som gjelder. Noen kan også ha nytte av perineal vibrasjonsterapi, et vaginalt dilatorsett eller avspenningstrening med EMG biofeedback. Informasjon om bekkenbunnen og formålet med tiltakene er alltid viktig! Quintet AS har en gratis og oversiktlig bekkenbunnsplakat som sendes på forespørsel. Bekkenbunnsplakaten deles ellers ut på relevante kurs i regi av firmaet. I Quintets vareutvalg for Seksuell Helse finner du vibratorer av høy kvalitet. Klitorisstimulatoren C.1 er refusjonsberettiget via NAV.

Skrevet av Kjersti Hatlebrekke, spesialist I kvinnehelse og sexolog

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter