Hva måler vi med elektromyografi?

Elektromyografi (EMG) betyr ganske enkelt måling (grafi) av den elektriske aktiviteten (elektro) i muskler (myo). Dette kan gjøres ved hjelp av overflateelektroder som registrerer det elektriske potensialet som musklene genererer og omdanner disse signalene til en måleenhet (mikrovolt), som så tolkes. Quintet benytter den avanserte teknologien i vårt nyeste apparat MyoPlus Pro og softwareprogrammet til NeuroTrac sammen med enten vaginal eller anal overflateelektrode for å måle aktivitet i bekkenbunnsmuskulaturen og sfinkterapparatet. Muskulatur og nerver i underlivet kan bli skadet i forbindelse med fødsler, underlivsoperasjoner eller nevrologiske sykdommer. Bekkenbunnen kan også bli for stram, som ved vaginisme. Vi kan kombinere EMG med biofeedback for å trene opp avspenning eller aktivitet i muskulatur ved hjelp av målbare tilbakemeldinger fra egen kropp – EMG biofeedback. Dette er en spesielt nyttig metode for muskulatur som ikke er synlig, som for eksempel bekkenbunnen.

Biofeedback er en læringsprosess hvor man lærer å forbedre helse og generell ytelse ved å observere signaler generert av ens egen kropp.[1][2] Biofeedback er vitenskapelig basert og validert av studier og klinisk praksis.

Noen av de kroppslige funksjonene som kan bli målt, er hjernebarken elektriske aktivitet, muskelkontraksjon, hudsansen, hjertefrekvens og opplevelse av smerte.[3]

Ordet biofeedback ble konstruert for å beskrive laboratorie-prosedyrer som trente forsøkspersoner i å endre hjerneaktivitet, blodtrykk, muskelspenninger, hjerteslag og andre fysiologiske egenskaper som man vanligvis har antatt ligger utenfor viljestyrt kontroll. Fysiske endringer frembrakt av biofeedback består også ofte av følelser av avslappethet, forbedret motorisk kontroll og ofte ved lettelser i dysfunksjonelle fysiske og emosjonelle symptomer.

Når det brukes klinisk, fester terapeuten sensorer eller elektroder til kroppen. Disse sensorene registrerer en rekke signaler – tilbakemeldinger (feedback) – som vises på for eksempel en dataskjerm slik at pasienten selv kan se. En vanlig type enhet, som kalles elektromyogram (EMG), plukker opp signaler fra musklene. Den oversetter signalene til en form som man kan lett kan oppfatte, slik som blinkende lys og/eller en pipelyd hver gang musklene når et bestemt spenningsnivå. Hvis pasienten ønsker å slappe av i anspente muskler, må hun prøve å eliminere blinkingen eller pipelyden. På denne måten lærer pasienten hva som er riktige spenningsnivåer for musklene og kan senere fremringe den avslappete tilstanden uten biofeedback.

Studier har vist at vi har mer kontroll over antatte ufrivillige kroppsfunksjoner enn vi noen gang kunne forestilt oss. Forskere har bevist at mange individer kan endre sine ufrivillige reaksjoner ved å få visuell eller auditiv tilbakemelding om hva som skjer i kroppene deres. Som et resultat av forskningen, kan man nå med biofeedback trene seg opp til å leve et sunnere liv – enten man har en sykdomstilstand eller ikke (kilde Wikipedia). Du kan lese mer om overflate EMG og EMG biofeedback her (engelsk).

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter