Trygg knipeveiledning – helt enkelt

Alle kvinner har nytte av å kunne bruke bekkenbunnen effektivt og riktig, enten det dreier seg om forebygging, behandling av plager eller bevisstgjøring. Vi vet også at det å lære seg korrekt knipeteknikk kan være vanskelig, hovedsakelig fordi bekkenbunnen er skjult innvendig i kroppen og ofte svekket etter svangerskap og fødsler. Studier som er gjort på området, viser at nesten halvparten av kvinner gjør knipeøvelsene feil, selv med individuell, muntlig veiledning*. Spesielt etter fødsel kan bekkenbunnen være vanskelig å få fatt i og da er et enkelt hjelpemiddel som knipeveilederen god å ha!

Knipeveilederen har vist seg som et effektivt hjelpemiddel både i å instruere kvinner til å gjennomføre korrekte kontraksjoner umiddelbart, samt fungere som en motivasjonsfaktor som gir direkte tilbakemelding til deg om framgangen i treningen.

Knipeveilederen fungerer slik
Selve kroppen eller proben på Knipeveilederen føres inn i skjeden. Formen og vekten på proben gjør det mulig å følge bevegelsene inne i skjeden, noe som sammen med indikatorpinnen vil fortelle om du trekker bekkenbunnen sammen innover (riktig bruk) i motsetning til å presse nedover (feil bruk). Forsøk å gjøre et knip ved å lukke endetarms-og skjedeåpninger godt igjen og dra innover i kroppen. Gjøres knipet riktig, dvs. at du trekker bekkenbunnsmuskulaturen opp og innover, uten medbevegelse av overkropp, bekken eller ben, vil indikatoren bevege seg i en godt synlig nedadgående bevegelse. Gjøres knipet feil, vil indikatoren bevege seg i oppadgående retning. Når du har lykkes med å konstatere at du gjør knipet riktig, dvs. indikatoren beveger seg nedover med én centimeter eller to, kan du bygge videre på dette og bruke Knipeveilederen til å gjennomføre stadig lengre og sterkere kontraksjoner, alene eller som en del av et oppsatt treningsprogram. Du vil alltid få tilbakemelding på hvor sterkt du kniper ved å se på bevegelsene på pinnen.

Du finner knipeveilederen i nettbutikken her

• Bump R.C et al (1991) Assessment of Kegel Pelvic Muscle Exercise Performance after Brief Verbal Instruction, Am.J Obstet. Gynecol, 165:322-329.
• Andre referanser: Crystal D et al (1971) Q-Tip Test in Stress Urinary Incontinence, Obstet Gynecol. 38, 313-315, Laycock J, (1997) The Periform Vag. Q Test for Pelvic Floor Strength and Urethral Hypermobilty. Proceedings of ICS (UK), April, Newcastle.

Publisert

Nyheter

Kurs/work shop i Bergen 20. september

Denne høsten har vi holdt vårt første fysiske kurs innen elektrostimulering og EMG biofeedback. Vi fikk besøk av 20 ivrige og engasjerte terapeuter fra hele landet. Vi synes det er fantastisk med…

Nyheter

Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell &…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter