Trygg knipeveiledning – helt enkelt

Alle kvinner har nytte av å kunne bruke bekkenbunnen effektivt og riktig, enten det dreier seg om forebygging, behandling av plager eller bevisstgjøring. Vi vet også at det å lære seg korrekt knipeteknikk kan være vanskelig, hovedsakelig fordi bekkenbunnen er skjult innvendig i kroppen og ofte svekket etter svangerskap og fødsler. Studier som er gjort på området, viser at nesten halvparten av kvinner gjør knipeøvelsene feil, selv med individuell, muntlig veiledning*. Spesielt etter fødsel kan bekkenbunnen være vanskelig å få fatt i og da er et enkelt hjelpemiddel som knipeveilederen god å ha!

Knipeveilederen har vist seg som et effektivt hjelpemiddel både i å instruere kvinner til å gjennomføre korrekte kontraksjoner umiddelbart, samt fungere som en motivasjonsfaktor som gir direkte tilbakemelding til deg om framgangen i treningen.

Knipeveilederen fungerer slik
Selve kroppen eller proben på Knipeveilederen føres inn i skjeden. Formen og vekten på proben gjør det mulig å følge bevegelsene inne i skjeden, noe som sammen med indikatorpinnen vil fortelle om du trekker bekkenbunnen sammen innover (riktig bruk) i motsetning til å presse nedover (feil bruk). Forsøk å gjøre et knip ved å lukke endetarms-og skjedeåpninger godt igjen og dra innover i kroppen. Gjøres knipet riktig, dvs. at du trekker bekkenbunnsmuskulaturen opp og innover, uten medbevegelse av overkropp, bekken eller ben, vil indikatoren bevege seg i en godt synlig nedadgående bevegelse. Gjøres knipet feil, vil indikatoren bevege seg i oppadgående retning. Når du har lykkes med å konstatere at du gjør knipet riktig, dvs. indikatoren beveger seg nedover med én centimeter eller to, kan du bygge videre på dette og bruke Knipeveilederen til å gjennomføre stadig lengre og sterkere kontraksjoner, alene eller som en del av et oppsatt treningsprogram. Du vil alltid få tilbakemelding på hvor sterkt du kniper ved å se på bevegelsene på pinnen.

Du finner knipeveilederen i nettbutikken her

• Bump R.C et al (1991) Assessment of Kegel Pelvic Muscle Exercise Performance after Brief Verbal Instruction, Am.J Obstet. Gynecol, 165:322-329.
• Andre referanser: Crystal D et al (1971) Q-Tip Test in Stress Urinary Incontinence, Obstet Gynecol. 38, 313-315, Laycock J, (1997) The Periform Vag. Q Test for Pelvic Floor Strength and Urethral Hypermobilty. Proceedings of ICS (UK), April, Newcastle.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter