Glidemidler – hva gjør de, hva gir de og hva inneholder de?

Det er tid for å se på glidemidler med et kritisk blikk – hva gjør de og hva gir de? I en forvirrende verden av tilbud om ulike typer glidemidler på markedet kan det være vanskelig å velge det alternativet som passer best for akkurat deg ! Alle vet at et glidemiddel gir fuktighet og nedsetter friksjon, men hvordan skal du vite hvilket som er trygt å bruke hvis du har problemer med tilbakevendende soppinfeksjoner, vaginale infeksjoner, tynne slimhinner eller andre plager fra underlivet? La oss først se på hva som er forskjellen mellom et glidemiddel og et vaginalt fuktighetsmiddel: Vaginale fuktighetsmidler er laget slik at de kan være i kroppen lenger enn 60 minutter og tilføres ca. hver 1-3 dager for å motvirke vaginal tørrhet. De er testet for trygg, effektiv bruk og klassifisert som medisinsk utstyr. De varer så lenge fordi de inneholder polymerer som binder vann til vaginalslimhinnen. Glidemidler er laget for kortvarig bruk, eksempelvis ved hjelpemidler eller sex, og her er noen bedre enn andre.

Glidemidler kan være vann-, silikon,-mineralolje- eller plantebasert. Vannbaserte glidemidler setter ikke flekker, er lette å vaske av og trygt å bruke sammen med alle typer kondomer og hjelpemidler. Silikonbaserte glidemidler er mer tyktflytende og har en tendens til å vare lenger, noe som kanskje kvinner etter overgangsalder foretrekker på grunn av nedsatt fuktighetsproduksjon. Silikonbaserte glidemidler krever såpe og vann for å vaskes av og bør ikke brukes sammen med silikonbaserte hjelpemidler fordi man da risikerer at de kan skades. Oljebaserte glidemidler irriterer vaginal-eller analslimhinnen minst, men kan ikke brukes sammen med kondomer fordi de vil sprekke og bør ikke brukes sammen med hjelpemidler på grunn av problemer med rengjøring. Plantebaserte glidemidler som for eksempel aloe vera, er generelt sett trygge å bruke.

Kan glidemidler forårsake infeksjoner? Skjeden er et selvrensende organ som inneholder de gode bakteriene laktobassili (melkesyrebakterier), noe som gir en vaginal surhetsgrad (pH) på 3.8-4.5 og en rektal pH på ca. 7.0. Lavt østrogennivå etter overgangsalder, etter fødsel og etter langvarig bruk av p-piller, reduserer vaginal pH og kan føre til infeksjoner. Et godt glidemiddel bør derfor ha en pH verdi lik eller litt høyere enn din naturlige surhetsgrad. Her kommer noe som kalles osmolalitet inn I bildet. Osmolalitet er et uttrykk for antall løste partikler pr. kg løsningsmiddel (H2O). Ved siden av elektrolyttene er det kun glukose og urinstoff som forekommer i millimolar konsentrasjon i kroppsvæskene og som normalt derfor er av betydning for osmolaliteten i kroppsvæskene. Produkter med høy osmolalitet fører til irritasjon i vaginalt og rektalt slimhinnevev, noe som kan føre til infeksjoner. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler osmolaliteter på mindre enn 380mOsm/kg og ikke høyere enn 1200 mOsm/kg. Hvilke andre ting inneholder glidemiddelet? Parabener, glyseroler og konserveringsmidler er andre ingredienser du bør være oppmerksom på. De fleste glidemidler kommer heldigvis med en innholdsfortegnelse. Parabener er konserverende og har likhetstrekk med det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Glyseroler er molekyler som opprettholder fuktighet og brukes i mange typer glidemidler. For mye glyserol kan føre til bakteriell vaginose og soppinfeksjoner. Nonoxynol-9 er et tilsetningsstoff som dreper spermier, men beklageligvis kan det skade vaginalt og rektalt slimhinnevev og øke risikoen for herpes og HIV. Chlorhexidine er blant annet et konserveringsmiddel som assosieres med 100 ganger øket risiko for å få klamydia. (Kilde: Pelvic Health & Rehabilitation Center Blog)

Quintet AS er glad for å kunne si at vårt hovedprodukt innen glidemidler, Hydra fra Intimate Earth, er vannbasert, glyserinfritt, parabenfritt og har en surhetsgrad på ca. 5, dvs. litt høyere enn naturlig vaginal pH – helt i tråd med gjeldende anbefalinger. Vi har også utarbeidet en egen informasjonsbrosjyre med ingredienser for glidekremproduktene fra Intimate Earth. Den kan lastes ned her.