TENS case om muskel-og leddplager

Bruk av TENS og TEMS ved plager i forbindelse med hoftefeil – en pensjonert kvinnes historie

Vi har mottatt denne hyggelige rapporten fra en kvinne som fysioterapeut Bente Lunde i Quintet AS har gitt råd og veiledning til. Historien handler ikke bare om god effekt av TENS og TEMS, men også om hvordan TENS og TEMS ofte går ut på å prøve seg frem med ulike programmer for å finne den beste lindringen:

«Jeg er en kvinne på 67 år som pensjonerte meg da jeg var 62 år. Jeg har jobbet som sykepleier i en deltidsstilling gjennom hele yrkeslivet. I ung alder opplevde jeg økende problemer med hoftene og ganglaget, og dette ble tydelig forverret etter graviditet og fødsel. I voksen alder ble det gjort undersøkelser som viste en medfødt hoftefeil. Jeg har vært sykmeldt noen få ganger og i korte perioder på grunn av smerter i rygg – og hofteområdet. I akutte perioder har jeg søkt hjelp hos fysioterapeut og kiropraktor. Lange turer og fysisk krevende aktiviteter har alltid måtte begrenses.

I de siste årene har jeg fått en haltende/vaggende gange. Jeg tar sjelden smertestillende tabletter.

FysioterapeutBente hos Quintet introduserte meg for og anbefalte bruk av NeuroTrac MultiTENS for mine tre hovedproblemer:Muskelsmerte øvre del av rygg/og skuldre, smerter i hoftene og muskelsmerter i leggene.

Ved utprøving av TENS i nakke –og skulderområdet så startet jeg med program 2 (P02) i NeuroTrac MultiTENS, som er et høyfrekvent program med frekvens på 90 Hz og en pulsbredde på 200 µsek. Jeg brukte dette i 30 minutter og opplevde å bli smertefri – noe jeg ikke hadde vært på måneder! Effekten var så god på meg at jeg ønsket å bruke dette hver dag.For å få bukt med muskelsmertene i leggene, prøvde vi ut program 10 (P10) som er et såkalt Burst-program som i utgangspunktet er lavfrekvent TENS med høyfrekvente Burst (høyfrekvente tog) som gir kontraksjoner i muskulaturen. Dette ga en flott oppmyking av muskelsmertene i leggene.

Jeg forsøkte også program 12 (P12) i NeuroTrac MultiTENS som er et modulert program der frekvensen (Hz) svinger fra 10 Hz til 90 Hz med en pulsbredde på 200 µsek. Dette programmet bruker jeg gjerne både på skuldre, rygg og legger da dette programmet, i følge Bente, både aktiviserer muskelnervene samtidig som berøringsnerver stimuleres. Dette er jo et kombinert lavfrekvent og høyfrekvent program, og er med på å hindre tilvenning ved for eksempel ensidig bruk av et høyfrekvent program.Det fungerte!

I tillegg til disse programmene, prøvde jeg ut muskelstimuleringsprogrammene i NeuroTrac MultiTENS (P14 – P17). Etter en ukes bruk av NeuroTrac MultiTENS med ulike utprøvninger av programmene nevnt over, fant jeg ut at jeg måtte få beholde MultiTENS videre…. Jeg fant lett ut av hvilket program som passet best alt etter som om det var leddsmerter eller muskelsmerter. Bente informerte meg om at TENS og TEMS handlet mye om å prøve og feile og finne ut av hva som gir best lindring underveis.

Dette gjelder også plassering av hudelektrodene som i starten litt vilkårlig, men etter hvert så klarte jeg en meget presis plassering av hudelektrodene helt på egenhånd.

Min erfaring med NeuroTrac MultiTENS er så langt svært bra. Den gode effekten TENS har på mine muskel -og leddsmerter har gjort at jeg nå oftere kan dra på sykkelturer, fjellturer, shopping og andre aktiviteter som jeg tidligere måtte begrense. Min nattesøvn har også blitt betydelig bedre.»

Publisert

Nyheter

Kurs/work shop i Bergen 20. september

Denne høsten har vi holdt vårt første fysiske kurs innen elektrostimulering og EMG biofeedback. Vi fikk besøk av 20 ivrige og engasjerte terapeuter fra hele landet. Vi synes det er fantastisk med…

Nyheter

Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell &…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter