Behandling av pudendal nevralgi

Pudendal nevralgi er en kronisk smertetilstand som påvirker bekkenbunn og underliv. Smerter kan oppstå i kjønnsorganer, perineum og anus. Smerten forverres vanligvis i løpet av dagen, spesielt ved sitting. De vanligste årsakene til pudendal nevralgi er trykk eller skade på pudendalnerven i bekkenet fra sykling, fødsel, kirurgi i bekkenområdet, svulster, forstoppelse eller stramme muskler.

Pudendal nevralgi kjennetegnes av varierende grad av smerter som skarpe, brennende, verkende med eller uten nummenhet i ytre genitalia, anus, eller området mellom kalt perineum. Smerten er vanligvis verre når du sitter eller tar på området og avlastes vanligvis når man sitter på toalettet. Noen menn og kvinner kan oppleve seksuell dysfunksjon som redusert følsomhet eller smerte i kjønnsorganene.

Women’s Health & Research Institute of Australia har publisert en fin veileder om behandling av pudendal nevralgi med mange gode råd og anbefalinger. Den finner du her.

I tillegg kan man forsøke å påvirke de pudendale nervesmertene ved TENS, bilateral legging på S2-S4, høyfrekvent modulert stimulering 2-8 timer daglig.

Vibrasjon brukes for å øke blodgjennomstrømning, skape avspenning og dempe smerte.

Denne studien innen nevrofysiologi tyder på at vibrasjon kan redusere smerte og en vibrator mot perineum vil derfor kunne gi smertelindring. Her anbefaler vi bruk av enten Calexotics trusevibrator eller Inspire putevibrator. Begge to er refusjonsberettigete via NAV.

Publisert

Nyheter

Kurs/work shop i Bergen 20. september

Denne høsten har vi holdt vårt første fysiske kurs innen elektrostimulering og EMG biofeedback. Vi fikk besøk av 20 ivrige og engasjerte terapeuter fra hele landet. Vi synes det er fantastisk med…

Nyheter

Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell &…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter