Stråleskader etter underlivskreft

Behandling for underlivskreft hos kvinner og menn er heldigvis kommet langt i Norge, men mange opplever dessverre plagsomme konsekvenser av strålebehandling som lekkasjeproblemer, smerter ved samleie, erektil dysfunksjon og underlivssmerter. Dette kan påvirke livskvalitet, livsutfoldelse og seksuell funksjon etter at man er ferdigbehandlet. Det at underliv og seksualitet endrer seg etter sykdom blir gjerne utfordrende å takle når vi helst bare vil være friske og fungere som før igjen! Noe av det viktigste dere kan gjøre for parforholdet, er å investere i intimiteten og være rause med berøring, klemmer, oppmerksomhet og godord.

Konsekvenser etter strålebehandling mot bekkenet kan føre til trykk på nerver, blodkar og lymfekar, som igjen kan gi smerter, følelsesforstyrrelser og lymfødem omkring kjønnsorganene. Noen kvinner og menn opplever at de må ha sterkere stimuli til kjønnsorganer på grunn av nedsatt følsomhet, og da er en god vibrator nyttig. Den kan rekvireres kostnadsfritt av din fastlege via NAV.

Quintet har spesialisert seg på behandlingshjelpemidler for lekkasjeproblemer, smertelindring og seksuell funksjon. Vi har lang erfaring og kompetanse på hvilke hjelpemidler som kan være nyttige ved ulike problemstillinger, og har avtale med NAV og de fleste av landets helseforetak om levering av behandlingshjelpemidler. Vi holder jevnlig kurs for helsepersonell om seksuell funksjon og hjelpemidler for seksuallivet.

Hva kan du gjøre selv?

Etter strålebehandling mot bekkenområdet eller kjønnsorganene er det viktig å komme i gang med øvelser så raskt som mulig.

Bekkenbunnstrening, generell trening og venepumpeøvelser øker blodgjennomstrømning i bekkenet og bidrar til reparasjon av det skadde området med påfølgende bedring av erektilt vev i penis og klitoris. Fysioterapeut med kompetanse på trening av bekkenbunn kan hjelpe deg med dette. Nok hvile, søvn og et sunt kosthold med ca. 1.5-2 liter væske daglig anbefales. Hvil gjerne med en pute under bekkenet slik at du får en god tilbakestrømning av venøst blod og trykket vekk fra bekkenorganene.

Flere universitetssykehus har egen sexolog tilknyttet kreftavdelinger, gynekologiske avdelinger, urologiske avdelinger, mestringssentre eller gjennom kreftforeningen. Spør om denne tjenesten er tilgjengelig i ditt helseforetak! Det er ikke en selvfølge at du får tilbud om sexologisk oppfølging etter behandling for underlivskreft. De ulike avdelingene i kreftforeningen tilbyr god informasjon om etterbehandling, sex og samliv.

Strålebehandling mot bekkenet kan gi store konsekvenser for seksualiteten dersom skjedeveggen skrumper eller kleber seg sammen. Dette fører til smerter ved samleie og samleie kan i enkelte tilfeller bli umulig å gjennomføre. Stråling kan også føre til arrdannelse i skjeden som kan gi samme konsekvenser. Det blir derfor viktig å følge opp den behandlingen som avdelingen anbefaler.

Hva kan helsepersonell gjøre for deg?

Noe av det viktigste helsepersonell kan gjøre, er å informere deg om hvilke mulige endringer du vil oppleve i kroppen, hvorfor hjelpemidler kan være nyttige og hvordan du skal anvende disse. Angst og usikkerhet rundt en kreftdiagnose og behandlingen reduseres ved hjelp av god informasjon, trygghet og åpenhet.

Før eller mens du er i strålebehandling, vil helsepersonell fortelle deg om etterbehandlingen. For kvinner innebærer dette at du får instruksjon i hvordan du skal bruke en vaginal dilator for å holde vevet i skjeden tøyelig og hindre sammenvoksinger. Det finnes internasjonale retningslinjer for vaginal dilatorbehandling etter stråleterapi. De er beskrevet i vår egen informasjonsbrosjyre om bruk av vaginale dilatorer, som du kan lese her. De ulike avdelingene kan ha litt forskjellig tilnærming til bruk av vaginale dilatorer, alt etter deres erfaring med behandlingen.

Menn får informasjon om bruk av penispumpe eller andre relevante hjelpemidler for erektil dysfunksjon og råd om bekkenbunnstrening for lekkasjeproblemer.

Ta gjerne kontakt med oss på tlf. 55 981555 hvis du har spørsmål eller send en e-post til post@quintet.no

Kilder:

https://kreftforeningen.no/om-kreft/senskader/

https://www.gynkreftforeningen.no/

https://www.prostatakreft.no/

https://quintet.no/nyheter/81/nyheter/540/tiltak-e…

https://wpstatic.idium.no/kreftforeningen.no/2018/..  Kreft og seksualitet hos kvinnen

https://wpstatic.idium.no/kreftforeningen.no/2018/… Strålebehandling

Publisert

Endometriose

Nyheter

Menn og inkontinens

Erektil dysfunksjon

Nye veiledere og brosjyrer!

Vi utarbeider og forbedrer stadig vårt infomateriell, og nå var det endometriose og menn som stod for tur. Du finner de nye brosjyrene nederst i denne saken. Akkurat nå arbeider vi med…

Endometriose

Smertelindring & muskeltrening

Trening og endometriose

I «Fysioterapeuten» publiserte Merete Kolberg Tennfjord og Rakel Gabrielsen nylig en fagkronikk om viktigheten av trening for endometriosepasienter. De argumenterer for at trening har positive effekter på personer med langvarige smerter, men…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter