Bedre effekt av smertestillende med TENS

Denne artikkelen diskuterer hvordan du kan oppnå bedre smertelindring med riktig bruk av TENS for akutte og kroniske smerter. Forfatterne S. Gallo og K. Silva ved Salem State University i USA viser til at behovet for medikamenter kan reduseres med så mye som 36-51 prosent ved rett TENS dosering. 

Akutte smerter behandles vanligvis med høyfrekvent (HF) TENS. Parameterne som brukes er en frekvens på 80-120 Hz og kort pulsvarighet fra 20-100 mikrosekunder, noe som påvirker A-beta sensoriske nerver. Stimuleringen økes til et nivå der pasienten kjenner en behagelig prikkende følelse. Behandlingstiden kan variere fra 15 minutter til flere timer. Man oppnår kortvarig smertelindring via port mekanismen, som du kan lese mer om her.

Lavfrekvent (LF) TENS er mest effektivt for langvarige smerter. LF TENS påvirker A-delta nerve fibre spesifikt ved at doseringen produserer sterke, små rykninger. Parameterne for å påvirke A-delta sensoriske fibre er en frekvens på 1-10 Hz og lenger  pulsvarighet fra 200-300 mikrosekunder. Behandlingstiden er 15-45 minutter. 

Forfatterne mener at intensitet er en avgjørende faktor for effekt ved LF TENS. Høyere intensitet er assosiert med bedre smertelindring. Stimulering som produserer sterke, litt smertefulle (2/10 på numerisk smerteskala) og rytmiske muskelrykninger gir mer smertelindring. TENS studier som bruker lavere intensitet viser mindre smertelindring sammenlignet med de som bruker høyere intensitet.

Forfatterne mener også at dersom man kombinerer LF TENS med bevegelse, gir dette bedre smertelindring. Dagens anbefaling er at man utfører øvelser eller daglig aktivitet samtidig med TENS behandlingen. 

Når det gjelder pasienter med opioid toleranse, anbefaler Gallo og Silva at man bruker HF TENS siden den benytter en annen påvirkningsmekanisme enn opioide reseptorer.

Koffein kan blokkere den smertedempende effekten av TENS og kroniske smertepasienter drikker mye kaffe. Ettersom halveringstiden på koffein er 4-6 timer, anbefales det at pasienten reduserer forbruket og ikke inntar koffein i seks timer før TENS behandlingen.

Hovedbudskapet i denne artikkelen er:

LF TENS er en effektiv, ikke-medikamentell behandling for lindring av subakutte og langvarige smerter, uten bivirkninger eller fare for avhengighet.

LF øker den analgetiske effekten i 3-9 timer etter behandling via aktivisering av mu-opioid reseptorene.

Riktig dosert TENS kombinert med bevegelse har vist en øket analgetisk effekt både på jobb og hjemme. 

Les også i en tidligere nyhetssak om hva en norsk smerteforsker mener om økende bruk av opioider.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…

Nyheter

Nytt rekvisisjonsskjema behandlingshjelpemidler

Fra 01.01.24 er rekvisisjonsskjemaet oppdatert. Det viktigste å merke seg er at pasienten ikke lengre trenger å signere skjemaet! Dette betyr i praksis at pasienten ikke trenger å møte opp fysisk, for…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter