Diabetes og ereksjonsproblemer

En stor italiensk undersøkelse av 1460 pasienter, med type 2-diabetes, har gitt økt forståelse for seksuelle plager ved sykdommen. Målet ved forskningen var å finne ut i hvilken grad pasienter med type 2-diabetes opplevde problemer med potensen, og hvordan det påvirket livskvaliteten. Selv om denne undersøkelsen er tilbake fra 2002, ser vi at den fremdeles er relevant den dag i dag.

Alle deltakere ble bedt om å fylle ut et spørreskjema på det tidspunktet de ble innlemmet i undersøkelsen, og senere hvert halvår i en treårsperiode. Spørreskjemaet ble fylt ut på egen hånd hjemme, og sendt anonymt tilbake i en ferdigfrankert konvolutt. Ved publisering var denne studien den mest omfattende undersøkelsen av livskvalitet hos diabetespasienter med ereksjonsproblemer.

Spørreskjemaet vurderte blant annet:

 • Evnen til å få og opprettholde en ereksjon
 • Flere sider ved livskvaliteten
 • Helsebekymringer på grunn av diabetessykdommen
 • Psykisk tilvenning til det å ha diabetes
 • Depressive symptomer
 • Kvaliteten på seksuallivet

Med helsebekymringer menes i hvilken grad diabetessykdommen er opphav til frustrasjon, motløshet, irritasjon og bekymring.

Resultater av undersøkelsen

Etter innsamling og analyse av alle svarene avdekket forskerne følgende:

 • 34 prosent av pasientene rapporterte om ukentlige ereksjonsproblemer
 • 24 prosent rapporterte om ereksjonsproblemer av og til
 • 42 prosent hadde ingen ereksjonsproblemer

Ereksjonssvikt og diabetes

En av tre diabetespasienter rapporterte om hyppige ereksjonsproblemer. Ereksjonsproblemene var ofte knyttet til det å ha flere helsebekymringer, på grunn av diabetesdiagnosen, og dårligere psykisk tilvenning til sykdommen.

En ereksjon er et resultat av et komplisert samspill mellom nervesignaler og respons i muskulaturen i penis. Når hjernen registrerer seksuelle stimuli – enten det skyldes fysisk berøring, lyder, synsinntrykk eller fantasi/ drømmer – vil den sette i gang en naturlig kjemisk prosess. Nerveender i penis vil frigi kjemiske substanser som sørger for at muskulaturen rundt blodårene og i penis slapper av, slik at blod strømmer inn i penis og fyller opp hulrommene i svamplegemet. Problemer med nervesystemet eller blodtilførselen kan derfor føre til ereksjonssvikt.

LES OM: Quintet sin egen historie om infiltrat/ fettpute-behandling med MultiTENS

Diabetisk nerveskade (nevropati)

Ereksjonsproblemer hos menn med diabetes skyldes for det meste organiske årsaker. Det betyr at høyt blodsukker over tid har skadet små blodårer og nerver. Fordi alle disse helsemessige konsekvensene henger sammen med langvarig sykdom, og dårlig blodsukkerkontroll, opptrer de ofte sammen. Hvis du nylig er blitt diagnostisert med diabetes kan du forebygge disse senskadene ved god blodsukkerkontroll. For å unngå trange blodårer, er det i tillegg viktig og ikke røyke, ha lave kolesterolverdier og riktig blodtrykk.

Selv om organiske årsaker er vanligere kan personer med diabetes, i likhet med alle andre, også ha ereksjonsproblemer som følge av stress, bekymring og angst. I tillegg dukker ofte ereksjonsproblemene opp tidligere i livet hos disse pasientene enn i resten av befolkningen.

LES OM: TENS ved diabetes perifer nevropati

Ereksjonssvikt gir redusert selvfølelse

Blant dem som hadde hyppige ereksjonsproblemer fant man en dramatisk økning i alvorlige depressive symptomer og rapporter om et mindre tilfredsstillende sexliv.

Menn med ereksjonsproblemer vegrer seg ofte for å ta opp problemene med partneren og/ eller legen sin. Dette kan skyldes at mannen ikke vet at det finnes behandling, eller at problemet oppleves som for personlig eller pinlig.

Snakk om det!

I Helse – og omsorgsdepartementet sin strategi for seksuell helse (2017-2022) «Snakk om det», henvises det til en undersøkelse blant ansatte ved Sykehuset Innlandet HF. I 2014 oppga 90% av de som svarte, at de hadde manglende grunnlag for å snakke om sykdom og seksualitet fra sin grunnutdanning. For å imøtekomme behovet for kunnskap og kompetanse valgte sykehuset å arrangere fagdager for sine ansatte.

Ved å invitere til en åpen diskusjon omkring disse problemene kan pasient og lege eller helsepersonell sammen legge til rette for nødvendig utredning og behandling av ereksjonsproblemene. I tillegg vil ufarliggjøring av tema gjøre at flere tør å snakke om det, både menn med diabetes, eventuelle partnere og behandlere.

Oppsummert

 • Ereksjonsproblemer er svært vanlig blant pasienter med diabetes type 2, og er forbundet med lavere livskvalitet.
 • Årsaken til ereksjonssvikt ved diabetes er den samme som for diabetisk fotsår, øyesykdom og hjerte- og karsykdom.
 • Selv om ereksjonsproblemer i denne pasientgruppen er vanlig blir det ofte ikke pratet om
 • Ereksjonsproblemer er et problem som rammer mange. God kunnskap gir deg best mulig grunnlag til å kunne gjøre noe med det.

Kilder:

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter