Nylig publisert studie på bruk av TENS som smertelindring under fødsel.

Deltakerne ble plassert i tre forskjellige grupper.

Den første gruppen kalt TENS 1 fikk en kontinuerlig lavfrekvent stimulering av TENS. Den andre gruppen (TENS 2) fikk en kombinasjon av lav og høyfrekvent stimulering, slik vårt TENS Obstetrics fungerer. Og den siste placebogruppen TENS 3 fikk kun hudelektroder og ingen stimulering.

Smertenivået hos den fødende ble målt ved hjelp av VAS score ved oppstart, etter 10 minutter og etter 30 minutter.

VAS score reduseres kraftigst i TENS 2 gruppen.

Stadium

Ved oppstart

Etter 10 min

Etter 30 min

TENS 1

7,00+/-1,5

6,20+/-2,0

6,3 +/- 1,9

TENS 2

8,1+/- 1,2

6,2 +/- 2,0

5,9 +/- 1,9

Placebo

6,6+/- 1,7

8,3 +/- 1,2

8,8+/- 1,1

Resultatene fra studiene viser at i TENS 1 og TENS 2 er åpningsfasen kortere enn i TENS 3 gruppen, Hhv. 443 min, 451 min og i placebogruppen 527 min. Vi ser altså at der TENS ble brukt aktivt er åpningstiden over en time kortere.

I studien understreker de at elektrodeplasseringen er viktig. Quintet har i det siste året også jobbet med å få kunnskap om riktig elektrodeplassering i forbindelse med fødsel, og vi er glade for at denne studien understøtter våre erfaringer med akkurat dette.Plasseringen av elektrodene var over T10 til L1, og over S2-S4. Elektrodene som ble brukt var 5×9 cm. (tilsvarende det Quintet sender med sine TENS apparater) De anbefaler også en plassering parallelt med ryggraden. Studien refererer til andre rapporter som indikerer at en får bedre smertelindring når elektrodene er plassert innenfor reseptorfeltet til nerverøttene. Det betyr kort fortalt at elektrodene ikke bør være alt for langt ifra ryggraden.

I studiet valgte de å bruke en pulsbredde på 350 microsekunder. En pulsbredde på over 250 microsekunder har vist i tidligere studier det blir referert til å kunne gi mer smertelindrende effekt. TENS Obstetrics er forhåndsinnstilt med en pulsbredde på 200-220 mikrosekunder, men har en noe høyere høyfrekvent styrke (90Hz).

I denne studien er det ikke noen økt forekomst av rifter i gruppen som fikk TENS enn i placebogruppen. Noen har i tidligere studier indikert at så kan være tilfelle. I oppsummeringen skriver forfatterne at TENS representerer et alternativ innen smertelindring til kvinner som ønsker å ha en naturlig fødsel, og når epidural ikke er tilgjengelig eller kontraindisert.

I studien viser en også til at det ikke er bivirkninger ved TENS slik en ser ved medikamentell smertelindring, slik en kan se ved medikamentell smertelindring og epidural (i studien beskrevet som neuraxial anasthesia).

Du kan lese hele studien her.

Forfattere:
Aníbal Báez-Suárez
Estela Martín-Castillo
Josué García-Andújar
José Ángel García-Hernández
María P. Quintana-Montesdeoca
Juan Francisco Loro-Ferrer

TENS Obstetrics er Quintets og jordmor Kjerstis førstevalg til fødende kvinner

Denne studien og andre viser at en alternering mellom lav og høyfrekvent stimulering med TENS gir kvinner god smertelindring og kan gi en kortere fødsel.

TENS Obstetrics sender en lavfrekvent stimulering som kvinnen bruker i ripausene. Hun starter å bruke denne ved fødselens start. Endorfinproduksjonen kommer gradvis og normalt etter ca. 20 min. Ved hjelp av en håndholdt bryter endres den transkutane stimuleringen til å bli høyfrekvent som blokkerer smerteimpulser fra å nå hjernen. Tens Obstetrics krever altså INGEN form for innstilling. Klistre hudelektroden på, skru på apparatet og gå i gang.

Publisert

Endometriose

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Underlivssmerter

Smertelindring & muskeltrening

Svangerskap og fødsel

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Smerter ved samleie

Pelvic Pain Awareness Month

Pelvic Pain Awareness Month (Bekkensmerteoppmerksomhetsmåned): økt kunnskap og støtte for de som lever med bekkenbunnssmerter Pelvic Pain Awareness Month markeres i mai hvert år for å øke bevisstheten om bekkenbunnssmerter, en tilstand…

Nyheter

Smertelindring & muskeltrening

Ønsker du å stå på behandlerlisten vår?

Vi får ofte henvendelser fra helsepersonell og deres pasienter som ønsker å prøve TENS/TEMS som behandling. Vi har derfor opprettet en oversikt på vår nettside over terapeuter som innehar denne kompetansen. Dette…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter