Kasuistikk: Endometriose og TENS

En ung kvinne med endometriose

Vi har fått tilsendt en spennende kasuistikk som omhandler en pasient med endometriose. Noen detaljer i kasuistikken er endret slik at pasienten ikke skal være identifiserbar. 

Heidi Prøsch er Mensendieck-fysioterapeut med spesialkompetanse innen bekkenbunnsplager hos kvinner og menn. Hun ønsker å spre budskapet om at det finnes hjelp for de som sliter med bekkenbunnsplager. Heidi tilbyr både bekkenbunnskonsultasjoner og gruppetreningstimer i Mensendieck og Pilates.
Du kan lese mer om Heidi og tilbudet hennes på hpfysio.no  

 

Anamnese: Kvinne, 25 år, ugift og i full jobb. Debut i 17 års-alder med sterke magesmerter ved menstruasjon. Diagnostisert med endometriose ved sykehuset samme år. Operert med fjerning av endometriosevev i både blære og tarm. Tidligere har hun prøvd flere typer p-piller uten effekt. Hun har også prøvd medisiner for å komme i kunstig overgangsalder. Disse medisinene minsket smertene, men hun fikk så beskjed om at hun ikke kunne fortsette på disse. I dag bruker hun p-piller og hormonspiral. Hun er usikker på om denne kombinasjonen hjelper. Det har ikke vært spesielle endringer i smertebildet. I perioder har hun konstante smerter som ligger mellom 4-5 på nummerisk skala [red. anm. skala fra 1-10.]

Hva er endometriose?

Endometriose betegner en tilstand hvor livmorslimhinnevev (endometrium) befinner seg utenfor livmoren. Som regel vil livsmorslimhinnevevet ved endometriose befinne seg i bekkenet, for eksempel på blære og tarm. Livmorslimhinnevevets øverste lag løsner ved menstruasjon, og det er dette som gir blødning under menstruasjon. Ved endometriose vil også vevet som ligger utenfor slimhinnen blø og påvirkes av de samme hormonene og medisinene som inni livmoren. Blod som ligger utenfor blodkar skaper ofte sterke betennelses-, og smertereaksjoner i vevet. Pasienter med endometriose har derfor ofte sterke smerter ved menstruasjon, og kan ha kroniske smerter.

 

Undersøkelse/palpasjon: (Jeg får tillatelse av pasienten til å palpere vaginalt). Ved undersøkelse og palpasjon av bekkenbunnen ser og kjenner jeg at hun kniper og slipper riktig, men noe svakt.

Tiltak: Bekkenbunnsøvelser for den svake bekkenbunnen, også med tanke på å få økt sirkulasjon i området.

TENS-behandling med innstillingene 100 Hz, 330 µs i 30 minutter. Hun plasserer hudelektrodene over magen der hun kjenner smertene. Hun skrur først opp strømmen til første følelse av strøm, og høyner deretter strømstyrke til ca. 3 ganger mer enn første følelse av strøm.


Vi blir enige om at hun bruker dette når hun har vondt, og at hun skal registrere hvor lang tid i etterkant hun eventuelt er smertefri.


Hvorfor hjelper TENS ved endometriose?

Høyfrekvent TENS, slik som pasienten i denne saken har brukt, gjør at smertesignalene hemmes på ryggmargsnivå. Dette kalles også presynaptisk hemming eller portvokter-funksjonen. Det betyr rett og slett at man ved å stimulere berøringsfibrene «konkurrerer» om oppmerksomheten med de smerteførende nervefibrene slik at færre av de smerteførende signalene når hjernen. Prinsippene for anvendelse av høyfrekvent TENS er at stimuleringen skal gi parestesi i det smertefulle området – dette kjennes som prikking eller stikking under hudelektrodene. Jo sterkere strøm, jo bedre effekt, men strømstyrken må være under smertegrensen. Elektrodene plasseres der smerten kjennes mest, men kan også plasseres i dermatom eller over en perifer nerve som forsyner smerteområdet.

 

Oppdatering 2 mnd. etter oppstart av TENS: Hun bruker nå apparatet opp mot 4 timer i strekk for deretter å være smertefri/ha redusert smerte i opp mot 12 timer. Hun kjenner strømmens virkning gir henne en «boost» energi til å komme gjennom arbeidsdagen på en relativt smertefri og god måte.

 

MultiTENS – mange muligheter!

Pasienten i denne kasuistikken har brukt apparatet MultiTENS. MultiTENS er et avansert og brukervennlig apparat som gir muligheter for både TENS (Transkutan Elektrisk Nervestimulering) og TEMS (Transkutan Elektrisk Muskelstimulering). I tillegg til de forhåndsinnstilte programmene kan du lage egne skreddersydde programmer. Du kan velge mellom høyfrekvete, lavfrekvente, multifrekvensielle eller modulerte programmer. Det meste er mulig med MultiTENS! 

NeuroTrac MultiTENS kan brukes hjemme av pasient eller det kan brukes på klinikken. Det inneholder flere låsemuligheter for en enkel, sikker og oversiktlig bruk. Apparatet har stort display med lys som viser hvilket program som kjøres, hvilke kanaler som er i bruk og tid som gjenstår.

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter