Blærekreftmåneden mai

Mai er internasjonal oppmerksomhetsmåned for blærekreft. Normalt sett innebærer det kampanjer, konferanser og reiseaktivitet. 2020 er et annerledes år, men det er like viktig at vi har fokus på blærekreft i år som ifjor. I Quintet er vi ekstra opptatt av seinfølgene av behandling av blærekreft. Både kirurgi, stråling og annen behandling kan gi bekkenbunnsplager, smerter og følger for seksuallivet. 

Dersom blæren fjernes vil også livmor, eggledere og eggstokker fjernes hos kvinner, eller prostata hos menn. Hos kvinner kan dette gjøre at skjeden blir kortere, og slimhinnene tørrere. Hos menn kan dette gi ereksjonssvikt. Det er viktig at vi tar opp disse temaene – det finnes nemlig hjelpemidler til både kvinner og menn som opplever nedsatt seksuell helse. Et godt utgangspunkt er gjerne en samtale med en uroterapeut eller en sexologisk rådgiver. 

Ved strålebehandling er det viktig at kvinner bruker dilatorsett for å unngå sammenvoksninger i skjeden. Menn kan ha nytte av penispumpe. Både kvinner og menn som har fått stråling eller kirurgi i bekkenet kan oppleve nedsatt sensitivitet – da kan vibratorer hjelpe med både økt følsomhet og sirkulasjon. 

En fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenbunnsplager vil kunne hjelpe dersom man opplever smerter etter behandling mot blærekreft. Vi har utarbeidet en landsdekkende oversikt over fysioterapeuter med spesialkompetanse på bekkenbunnsplager og bruk av elektrostimulering og EMG. 

Vi oppfordrer alle til å gå inn på Blærekreft Norges Facebook-sider. De oppdaterer siden sin med en liten infosnutt om blærekreft hver dag i mai. De planlagte aktivitetene er ellers flyttet til september. Jo flere «likes» og følgere de får – jo mer synlighet får de også!

Publisert

Nyheter

Nye TENS-veiledere!

Ny veileder for TENS ved hode- og ansiktssmerter + nevropatiske smerter I høst holdt spesial fysioterapeut Mathilde Myklebust et webinar som omhandlet TENS ved hode- og ansiktssmerter samt migrene. Dette var et…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter