Vi har intervjuet Lars-Olof som har mange års erfaring som fysioterapeut på Smertepoliklinikken ved Drammen sykehus. Han forteller litt om hvorfor han begynte å jobbe med TENS, og hvilke tilbakemeldinger de har fått fra sine pasienter. Tusen takk for at du tok deg tid til å svare på spørsmålene våre, Lars-Olof!

Hva jobber du som, og hvor jobber du?
Jeg jobber ved smertepoliklinikken på Drammen sykehus som fysioterapeut og akupunktør. Jeg har en tilleggsutdannelse innen kognitiv terapi.
Hva er det beste med jobben du gjør? Hvorfor jobber du med smerte?
Smertepoliklinikken er en tverrfaglig klinikk med lege, psykolog, sykepleier og fysioterapeut. Vi jobber mye med mestring, hvor TENS har en naturlig plass som ikke-medikamentelt tilbud. Alle yrkesgruppene bidrar med sine fagområder for å oppnå et best mulig resultat.
Hvor lenge har du jobbet med TENS, og hvordan oppdaget du TENS?
Elektroterapi er en del av fysioterapiutdannelsen, og jeg ble kjent med TENS på 80-tallet. Etter å ha hørt om professor Kaadas TENS-bruk ble veien til akupunktur kort. Dette benytter jeg også ved smertebehandling.
Hva tror du er viktig for at pasientene skal lykkes med TENS behandling?
Alle har ikke effekt av TENS. Men en forutsetning for en mulig positiv effekt er at pasienten forstår hva de skal gjøre ved utprøvning og hvorfor, derfor er en god og grundig opplæring før bruk viktig.
Du har denne våren tatt initiativ til å undersøke bruken og effekten av TENS til hjemmebehandling ved å ringe til pasienter som har fått tildelt et TENS-apparat hos dere, kan du si litt om funnene dine og bakgrunnen for at du gjorde dette?
Vi har fundert på hvordan de TENs-apparatene vi rekvirerer blir benyttet og har det siste året (2019) Jeg har kontaktet samtlige pasienter som fikk rekvirert TENS fra «Behandligshjelpemiddler» for å høre om bruken.
I 2019 ble det etter tverrfaglig konsultasjon henvist ca. 120 pasienter til TENS-utprøving. Av disse fikk ca. 70 rekvirert et TENS-apparat.
56 av disse 70 ga tilbakemelding på hvordan de brukte apparat.
51 av disse 56 bruker apparatet hver uke (1 eller flere ganger)
De fleste benytter et høyfrekvent eller et modulert program.
VAS-score før bruk var i gjennomsnitt 7,84. Etter bruk var gjennomsnittlig VAS-score 4,21.
Veldig få opplevde tekniske problemer med apparatene
På en skala fra 1 til 10 over hvor fornøyde pasientene er med apparatene scoret de 7.16.
I tillegg har jeg samlet inn data på hvor lenge de har brukt apparatene om gangen, fysisk aktivitet, søvn og medikamentbruk.
Hovedkonklusjonen er at apparatene brukes av et stort flertall av de som fikk apparat i 2019. De andre tallene har vi ikke sett nærmere på enda.
Har du noen råd til sykepleiere eller andre terapeuter som ønsker å komme i gang med TENS?
Det blir litt det samme som jeg sier til pasientene – de må læres opp, og forstå hva det er og hvordan det kan hjelpe. I og med at fysioterapeutene har elektroterapi i grunnutdannelsen sin har de gode forutsetninger for å tilegne seg kunnskap om TENS. Det viktigste er likevel grundig opplæring og personlig interesse!

