Et rikt liv etter prostataoperasjon

I denne saken møter du Richard som med egne ord beskriver hvordan det var å oppleve både betydelig urinlekkasje og totalt tap av ereksjon etter at han gjennomgikk operasjon for å fjerne prostata. Richard fant løsninger og hjelp hos den dyktige fysioterapeuten Linda Sørby.

Quintet har utarbeidet og vedlikeholder en landsdekkende oversikt over fysioterapeuter med kompetanse på bekkenbunnen – du finner den her. Du kan lese mer om seksualtekniske hjelpemidler her.


Sjokkbeskjeden

I fjor sommer mottok jeg beskjeden som ingen ønsker: «Du har prostatakreft».
Det viste seg å være en stor svulst og det var spørsmål om det overhodet var mulig å operere. Heldigvis gikk operasjonen bra, men etterpå stod jeg der med den største bleien fra apoteket og en myk penis uten ereksjon. Nesten et år senere har jeg vært tett lenge og har et bedre sexliv enn noensinne. Dette er historien om hvordan det skjedde.

Etter operasjonen fjerning av kateter opplevde jeg at blæren ble fullstendig tømt bare jeg reiste meg eller gikk noen skritt. Kona mi kastet seg i bilen og kjørte ned til apoteket for å kjøpe de største bleiene. Jeg fikk med meg noen små truseinnlegg fra sykehuset som ikke varte lenge nok. Til tross for at jeg var flink til å trene knipeøvelser før og etter operasjon opplevde jeg altså stor lekkasje. Senere skulle det vise seg at jeg hadde trent med feil teknikk selv om jeg hadde lest meg opp på nettet. Noen kilder beskrev at man skulle knipe ved penisroten, mens andre beskrev at man skulle knipe anus. Jeg valgte å knipe ved penisroten.

Vendepunktet

Det var først når urologen min sendte meg til Linda Sørby, fysioterapeut i Fredrikstad, at vendepunktet kom! Jeg pleier å si at Linda har svart belte i bekkenbunnstrening, og gikk nøye gjennom både teori og praksis for riktig bekkenbunnstrening. Til slutt forstod jeg hva jeg skulle gjøre: knipe ved endetarm og penisroten og deretter trekke bekkenbunnen opp og inn i bekkenet. Nå begynte knipeøvelsene virkelig å ha effekt og ganske snart kunne jeg stå og gå litt uten lekkasje. Milepælen var å kunne gå tur i skogen i en time uten bleie eller truseinnlegg. Det var en stor dag da jeg klarte det, og i dag er jeg helt tett uten problemer med urinlekkasje.

Sex er mer enn penetrasjon

En annen utfordring var det seksuelle, men allerede på forhånd hadde jeg bestemt meg for å være konstruktiv og utforske forskjellige muligheter. Jeg nektet å tro at sexlivet ville være over uten ereksjon, selv om jeg lett kunne få inntrykk av at det ville bli slik når jeg leste om prostatakreft, eller i møtet med forskjellige mennesker i helsevesenet. Det første jeg oppdaget var at det var veldig flott å nyte sex med en myk penis. Den var like følsom som før, og evnen til orgasme var der fortsatt. Utløsningen var borte, men det var mest hyggelig å bli kvitt «klinet», og jeg ville ikke ha flere barn så det gjorde ikke noe. Men selvfølgelig var det en forandring for både meg og min kone å utforske hva som var mulig med en myk penis. Det ble også klart at vi satt fast med en idé om at sex var ensbetydende med at mannen skulle få ereksjon og trenge inn. Stereotypt og litt kjedelig kan jeg tenke i ettertid. Det er absolutt så mye mer nærhet og glede enn kun penetrasjon å utforske og oppdage: Både alene og sammen med en partner.

Penispumpen BOS 2000-3

bos 2000-3

Men selvfølgelig savnet også jeg og min kone ereksjonen. De dyre og usubsidierte pillene jeg hadde fått på resept etter operasjonen virket ikke for meg. Derfor bestilte jeg en vakuumpumpe fra en sexbutikk på nettet. Denne var manuell, noe som betydde at jeg måtte bruke begge hender for å pumpe opp en ereksjon, ta av pumpen og deretter få tid til å sette på en penisring før ereksjonen gikk ned – noe den gjorde på et blunk. Jeg fikk det rett og slett ikke til å fungere så ideen om en vakuumpumpe ble lagt på hyllen den også. Inntil jeg møtte Linda – hun med svart belte i bekkenbunnstrening. Hun fortalte meg hvilken pumpe jeg burde ha, hvordan jeg kunne bruke den og at den også kunne rekvireres kostnadsfritt som et hjelpemiddel. Som sagt så gjort: Jeg tok med søknadsskjemaet til fastlegen som aldri har hørt om denne muligheten, og vi fikk sendt den inn. Noen dager senere kom min BOS 200-3 penispumpe i posten, og det fungerte bra! Pumpen var batteridrevet slik at jeg kunne holde den med en hånd, og jeg hadde lært at jeg kunne sette penisringen på sylinderen på forhånd så det var lett å få den på plass når ereksjonen var der. Nå sto min penis som aldri før, faktisk større og mer staselig enn noensinne. Så i dag kan jeg velge når jeg vil ha sex med eller uten ereksjon. Det er ofte en kombinasjon av begge, og pumpen har blitt en naturlig del av sexlivet. Omtrent som å bruke kondom. Litt vanskelig til å begynne med, men når du først blir vant til og mestrer teknikken, er det ikke noe problem.

Sex er viktig og det er lov å nyte

Visst kan jeg savne den naturlige evnen til å få ereksjon noen ganger, men jeg tenker veldig sjelden på det. Gjennom operasjonen har jeg blitt tvunget til å utforske og revurdere mitt syn på sex, og jeg har blitt beriket med et nytt og mer spennende sexliv med mer fokus på gjensidig nytelse og nærhet. Jeg håper at historien min kan gi håp og råd til alle som er bekymret for eller sliter med sexlivet etter en prostataoperasjon. Sex er viktig og det er lov å nyte. Hva kan være sunnere enn det?

Richard Krusell

Fotograf portrettbilde: Maria Sekora

Publisert

Relaterte saker

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter