Portrettintervju med Bernt Barstad om funksjonshemmede og helsefremmende seksualitet

Arbeid for funksjonshemmede og helsefremmende seksualitet

Spesialvernepleier Bernt Barstad ønsker å sette fokus på den gode seksualiteten for funksjonshemmede. Han var med å starte NFSS (et landsdekkende nettverk for fagpersoner som arbeider med funksjonshemmede, seksualitet og samliv) i 1998, og forteller at den «vonde» seksualiteten har vært gjennomgående. «NFSS må i større grad bli en seksualpositiv organisasjon, med fokus på hvordan vår målgruppe skal kunne søke, forvalte og oppnå god og helsefremmende seksualitet.»

Beate Warvik, Sexologisk rådgiver i spesialisering fra Quintet var på årskonferanse med NFSS i mars. Her holdt hun et foredrag om hjelpemidler for seksuallivet. Bernt Barstad holdt foredrag om tilrettelegging/opplæring for onani/masturbering samt grensegang. Spesialvernepleieren er svært synlig i det sexologiske feltet og har bidratt på mange arenaer. Bernt takket ja til et intervju med Beate, og det kan du lese her:

Navn:

Bernt Barstad

Yrke:

Spesialvernepleier i voksenhabilitering, samt forlagseier – Be-Ni forlag DA

Fun fact om deg: 

Jeg har særdeles motvillig, men allikevel gjennomført en betydelig reduksjon av tegneseriesamlinga mi fra -80 tallet, ikke nok med det – jeg byttet bort innpå 400 cd-er av utsøkt kvalitet mot en kartong rødvin og ei flaske øl – det er et slit å flytte.

Kontaktinformasjon for de som ønsker kontakt med deg:

Bernt.Barstad@stolav.no eller bernt@be-ni.no

Hva setter du pris på med ditt yrke? 

Jeg har vært vernepleier siden 1988, til tross for at jeg har en master og videreutdanninger, blant annet sexologi – så er møte med pasientene det jeg setter mest pris på. De menneskene jeg jobber mest med, er voksne med utviklingshemming. De er nederst på rangstigen (kun slått av utviklingshemmede med rusproblemer?) og prioriteres deretter av det offentlige. Jeg møter daglig dedikerte, flinke ansatte som til tross for dårlige rammer ønsker å gjøre en forskjell – og det er når jeg kan hjelpe dem med det, og vi får det til slik at den som trenger bistand får en bedre livskvalitet at jobben føles skikkelig meningsfull.

Hva leser du på for tiden/bokanbefaling? 

Akkurat nå leser jeg «Kunsten å fake arabisk» av Lina Liman – en solid selvbiografi fra en dame med Asperger syndrom. Av frykt for å bli betraktet som en fagnerd, så leser jeg mye skjønnlitteratur også, favoritten er Jón Kalman Stefánsson, en islandsk forfatter som fortjener alle forfatterpriser som er å oppgi – start med trilogien «Gutten» og jobb dere videre ut i hans univers. Videre vil jeg selvsagt anbefale alle bøkene til Be-Ni forlag som dere finner på www.be-ni.no

Hva er grunnen til at du ønsker å holde foredrag ved NFSS konferansen 2023?

Jeg ønsker å sette fokus på den gode seksualiteten og hvordan vi kommer dit. Jeg var med å starte NFSS, vi har drevet på siden 1998, og den «vonde» seksualiteten har gått som en rød tråd gjennom hele NFSS sin historie. Det er viktig at vi setter søkelys på den vonde seksualiteten, men – og her får jeg lyst å sitere Lars von Trier fra de to første sesongene av Riget: «Vi må ta det vonde med det gode». NFSS må i større grad bli en seksualpositiv organisasjon, med fokus på hvordan vår målgruppe skal kunne søke, forvalte og oppnå god og helsefremmende seksualitet.

Hvilken tematikk og innhold har du i ditt foredrag?

Jeg skal forsøke å se straffeloven og annet lovverk opp mot det som ikke er spesielt uvanlig blant funksjonsfriske, men mindre tilgjengelig for folk med funksjonshemninger/kognitiv svikt. Det være seg i mellommenneskelige relasjoner, men også knyttet til opplæring av for eksempel onaniteknikker, eller bruk av hjelpemidler.

Hva skulle du ønske at det blir satset på fremover innenfor ditt fagfelt? 

Jeg skulle ønske at de som administrerer og finansierer tjenestene for de jeg jobber med og for, ser nytten og lønnsomheten i at dyktige fagfolk får muligheten til å utvikle seg, bruke faget sitt, treffe andre fagfolk, få muligheten til å planlegge – kort sagt, vi trenger at fokus dreier fra økonomi og over på kvalitet. Dette gjelder ikke kun tjenester for de personene jeg jobber med og for, det gjelder i prinsippet for alle som er avhengig av bistand. Vi må med andre ord jobbe smartere og bedre, fremfor billigst mulig. Kostnadene blir neppe særlig høyere, da gevinsten i endene er mindre fravær, mindre turnover og bedre rekruttering.

Når det kommer til den delen av mitt fagfelt som omhandler sexologifaget så ønsker jeg større fokus på nytelse, større fokus på hvordan man skal kunne gi riktig hjelp knyttet til nytelse på en trygg og god måte.

Er det noen du ønsker å fremsnakke som du tenker har en viktig betydning for fagfeltet? 

I Danmark er det en bitteliten by som heter Ranum, i den bittelille byen bor det en gammel mann som heter Karsten Løt. Planen var at jeg sammen med noen andre skulle på et studiebesøk hos Karsten, hvor planen var å dykke ned i hans rikholdige arkiv om det han omtaler som «Handicapsexologi», i tillegg var planen å gjennomføre noen intervjuer med han. Dessverre ble han syk slik at det ikke ble noe av turen. Han er en pioner innen denne grenen av sexologien og har gjort en stor innsats de siste 40-50 år. Jeg var nylig i kontakt med han, og har ikke helt gitt opp håpet om å ta turen. Han har deltatt på noen av NFSS sine konferanser og ble blant de første som ble utnevnt til æresmedlem av NFSS. Karsten var den som alltid fremsnakket den gode seksualiteten.  

Tusen takk for at du stilte til intervju.

Les mer om NFSS her:

https://www.nfss.no/

Les mer om hjelpemidler for seksuallivet her:

https://quintet.no/vaare-fagomraader/hjelpemidler-for-seksuallivet/

Publisert

Endometriose

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Underlivssmerter

Smertelindring & muskeltrening

Svangerskap og fødsel

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Smerter ved samleie

Pelvic Pain Awareness Month

Pelvic Pain Awareness Month (Bekkensmerteoppmerksomhetsmåned): økt kunnskap og støtte for de som lever med bekkenbunnssmerter Pelvic Pain Awareness Month markeres i mai hvert år for å øke bevisstheten om bekkenbunnssmerter, en tilstand…

Nyheter

Smertelindring & muskeltrening

Ønsker du å stå på behandlerlisten vår?

Vi får ofte henvendelser fra helsepersonell og deres pasienter som ønsker å prøve TENS/TEMS som behandling. Vi har derfor opprettet en oversikt på vår nettside over terapeuter som innehar denne kompetansen. Dette…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter