Vil du hjelpe til i en studie om gynekologisk kreft?

Ingvild Vistad forsker på gynekologisk kreft, og trenger data fra kreftfrie norske kvinner – jo eldre, jo bedre. For å bidra til studien fyller du ut to korte spørreskjema (1 om plager i vulva, og 1 om mestring). Svarene er anonyme. Del gjerne lenken med så mange som mulig: https://nettskjema.no/a/268768 

 

Under kan dere lese et lite intervju av Ingvild, og hvorfor hun forsker på akkurat dette!

 

Hvem er du og hvor jobber du?

 

Overlege Kvinneklinikken Sørlandet sykehus Kristiansand. Professor II universitetet i Oslo

 

Hva forsker du på og hva prøver dere å finne ut av?

 

Jeg forsker på oppfølging etter gynekologisk kreft. En av kreftformene jeg interesserer meg for er vulvakreft, kreft i ytre kvinnelige kjønnsorgan.

 

Hvorfor er denne forskningen viktig?

 

Det er en sjelden kreftform. Behandlingen kan for mange være tøff, der hele eller deler av kjønnsleppene opereres bort. Det sier seg selv at dette kan påvirke livskvaliteten i etterkant. Derfor har vi spurt alle kvinner som er operert for denne kreftformen i Helse Sørøst de siste årene om hvordan sykdommen og behandlingen har påvirket deres fysiske og psykiske livskvalitet. Det er nokså vanlig å ha kløe og svie i underlivet etter slik behandling. Det er jo plager som også kan være et problem for kvinner som ikke har blitt operert for vulvakreft. For å kartlegge om behandlingen har medført større plager enn det som normalt kan forekomme, har vi brukt spørsmålene vi har stilt pasientene og sendt til kvinner som ikke har blitt behandlet for kreft. På den måten kan vi sammenlikne svarene til kvinner som har blitt behandlet for vulvakreft med frisk kvinner og se hvor mye kreftbehandlingen har gitt av plager i etterkant. Dette er viktig for å informere om forventede senplager og for å forebygge disse.

 

 

Hvordan begynte du å interesse deg for dette feltet?

Fordi jeg jobber mye med kreftpasienter i min kliniske hverdag

 

Hvordan kan vi bidra til prosjektet ditt? 

 

Vi vil gjerne at mange kvinner (uten kreft) svarer på spørreundersøkelsen vår. Siden de fleste pasientene er eldre kvinner, er det fint om også voksne og eldre kvinner svarer.

 

Hva har dere funnet ut så langt?

 

Vi holder på å se på dataene våre, så foreløpig har vi ikke noen funn.

 

Hvor kan vi lese mer om forskningen?

 

Vi kommer til å informere om funnene våre både gjennom ulike media når vi får resultater.

 

Noe annet du vil legge til?

 

Vulvakreft er en tabubelagt kreftsykdom og jeg synes det er viktig å sette fokus på denne kreftformen.

Publisert

Relaterte saker

Relaterte produkter

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter