Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell & Grant, 2019; Helland et al., 2013; Pascual et al., 2021; Saunamäki & Engström, 2014). Dette kan føre til at mange som har behov for seksualtekniske hjelpemidler ikke får informasjon eller tilgang til dette.

Seksualitet blir gjerne ansett som nært, sårbart og intimt – kanskje det nærmeste man kommer seg selv og eventuelt et annet menneske. Når seksualiteten ikke fungerer så godt så blir dette ekstra sårt og vondt for den som opplever det. Mange kan føle at de ikke strekker til, føler seg «uduelige», eller ikke «mann eller kvinne nok».

Å kunne opprettholde en god seksualitet er helsefremmende, med en rekke positive faktorer som lavere blodtrykk, redusert smertefølelse, redusert stress, sterkere immunforsvar, bedre søvn og generelt bedre velværefølelse. Dessuten frigjøres endorfiner (kjærlighetshormonet), som gjør at vi føler oss bedre, rett og slett! (Graugard et al., 2019). Noe som også er vesentlig å påpeke er at seksualitet er like viktig i alle aldre!

Forskning viser også at flere av de revmatiske sykdommene har stor påvirkning for seksualitet (Hill et al., 2003; Tristano, 2014), og det finnes over 200 forskjellige revmatiske diagnoser! De fleste revmatiske sykdommer er kroniske og medfører stivhet og smerter i ledd og muskler, men ved noen diagnoser kan også senehinner, nerver, hud, lunger, slimhinnene og andre organer kan bli rammet. Mer enn 1 million mennesker i Norge lever med en revmatisk sykdom – de ulike revmatiske sykdommene kan arte seg veldig ulikt; noen har få plager, mens andre er mye plaget (Norsk revmatikerforbund, u.å.). Seksuelle problemer rammer mellom 31-67% av pasienter med revmatiske lidelser, og problemene som mange opplever er eksempelvis smerter, fatigue, stivhet, vanskeligheter med bevegelse, endret utseende, endret/nedsatt selvbilde, nedsatt «drive», orgasmeforstyrrelser, nedsatt lubrikasjon (våthet i skjeden) for kvinner, og nedsatt ereksjon for menn. Det er dessuten en del medikamenter som har negative bivirkninger for seksualfunksjonen (Koksvik & Almberg, 2002).

Dessverre er det også gjort studier som påpeker at mennesker med kronisk sykdom har høyere risiko enn andre for å oppleve samlivsbrudd (Norsk revmatikerforbund, 2016). Det finnes ingen enkel løsning for å hindre bruddene, men en åpen og ærlig kommunikasjon kan hjelpe. Det viktigste er å justere forventningene. Mange med revmatisme lever med smerter, stivhet, utmattelse og følgesykdommer. Parforholdet settes på en prøve, og det er vesentlig å huske på å inkludere partneren. Snakk om forventninger og begrensninger. Det er nemlig slik at ingen mennesker er tankelesere, derfor er det så viktig å si hva du tenker og hvordan du har det. «Hva trenger du, – og hva tenger jeg?», «Hva fungerer bra, og hva fungerer mindre bra?» «Hvordan kan vi møtes for å få dette til å fingere enda bedre?», «Hvilke endringer ønsker jeg å få til?». Det er mange viktige spørsmål det er fint å snakke om, – og kanskje diskutere med helsepersonell med kompetanse i sexologi. Ved for eksempel å forsøke andre samleiestillinger, kan seksualiteten plutselig fungere godt igjen, eller ved å forsøke seksuelle hjelpemidler kan man plutselig igjen nyte seksualitetens gleder. Kanskje krever seksualiteten at den planlegges litt bedre, for eksempel ved å ta smertestillende, et varmt bad for å myke opp ledd, eller finne bedre tidspunkt på døgnet hvor kroppen spiller mer på lag. Forsøk også å redusere kravene til deg selv – sex forandrer seg med tiden, og det er viktig å ikke ha alt fokus på den penetrerende sexen, men like mye på nærhet, kos og intimitet.

Quintet er spesialister på hjelpemidler innen inkontinens, smertelindring og seksuell helse (Quintet, 2023d), og har en rekke nyttige hjelpemidler slik at det er mulig å få en bedre seksualitet. Quintet er blant annet leverandør av seksualtekniske hjelpemidler til NAV.

På Quintet sine nettsider finnes et bredt utvalg av diverse hjelpemidler, og nedenfor blir noen aktuelle hjelpemidler nærmere beskrevet:

 

Aquaglide fra JoyDivision leveres sammen med mange seksuell helse-produkter fra Quintet-

Glidemiddel:

Glidemiddel regnes ikke som et hjelpemiddel, men mer som et forbruksmateriell. Det er likevel viktig å nevne viktigheten av glidemiddel da det for kvinner vil være svært viktig ved flere revmatiske sykdommer. Dette handler om at mange kvinner kan oppleve en redusert lubrikasjon, og riktig bruk av glidemiddel vil derfor kunne være helt avgjørende.

Vannbaserte glidemidler gir bra glid og en følelse av fuktighet. De kan kombineres med alle hjelpemidler og sexleketøy uten at disse skades. De tørker raskt ut slik at man må fylle på mer etter hvert for å forhindre friksjon.

Silikonbaserte glidemidler gir en myk og langvarig smøring. Glidemiddelet legger seg som et tynt lag, og kan kombineres med produkter i latex og plast. De fleste hjelpemidler og sexleketøy er imidlertid laget med silikon og kan derfor ikke brukes sammen med silikonbaserte glidemidler. Silikon reagerer med annen silikon og kan bli deformert, misfarget og ødelagt (Quintet, 2023b).

 

 

Smertetilstander:

Inspire dilatorer består av fem dilatorer i ulik størrelse – anatomisk utformet med litt spisset tupp

Dilatorer

Mange med revmatisme kan oppleve smertetilstander (vaginisme), og da kan en dilator være nyttig. En dilator skal utvide/tøye (dilatere) skjeden slik at den holdes åpen og smertefri. Dilatorens ende kan være spisset eller butt. Butte dilatorer egner seg godt hos de som er strålebehandlet fordi de er mer skånsomme mot de skjøre skjedeveggene. En spissere ende gjør innføring lettere, og egner seg dermed godt ved smertetilstander hvor innføring er en del av problemet. Det er viktig å benytte rikelig med vannbasert glidemiddel når man bruker dilator. Quintet har to rene dilatorsett på NAV-avtalen: Feminaform som er blått, og Inspire som er rosa. I tillegg finnes Mikazuki på NAV-avtalen som kan benyttes som dilator og har vibrasjon. Utover dette har quintet mange ulike typer dilatorsett som kan søkes om på dispensasjon, eller kjøpes direkte i nettbutikken (Quintet, 2023a).

 

Calexotics trusevibrator festets i truse. Kommer med fjernkontroll

Vibratorer

Både kvinner og menn kan ha nytte av vibratorer, og det finnes mange ulike typer av vibratorer, noen kan man holde i handa, mens andre kan for eksempel plasseres i trusen. En vibrator kan være et fint hjelpemiddel ved for eksempel smerter i hender/ledd eller nedsatt styrke. For kvinner, så er vulva (som omfatter klitoris, kjønnslepper og det følsomme området fra urinrøret til skjedeinngangen) rikelig forsynt med berøringsnerver. En trusevibrator som plasseres sikkert og diskret i trusen vil gi god stimulering av kvinnens sensitive vulvaområde. Mange menn bruker trusevibratoren over perineum og mot anus for å øke blodgjennomstrømming og sensitivitet (Quintet, 2023e).

 

Ereksjonssvikt/ erektil dysfunksjon

Å oppleve ereksjonssvikt er svært belastende for de fleste menn. Mange kan føle på utilstrekkelighet, eller at de ikke er «mann nok». Selve ereksjonen er symbolet på manndom for mange. Det finnes flere nyttige hjelpemidler for ereksjonssvikt:

BOS 2000-3 batteridrevet penispumpe

Penispumpe

En penispumpe har til hensikt å lage en ereksjon, ved å lage et vakuum. Penispumpen som har fått navnet «BOS 2000-3» er en av de mest stillegående, batteridrevne pumpene på markedet og har blitt en av de mest populære løsningene for ulike former for erektil dysfunksjon. Ereksjon oppnås ved at det skapes et vakuum (via en vakuumsylinder over penis) som fører til blodtilstrømning til penis og dermed ereksjon. Den naturlige ereksjonen holdes på plass med en ereksjonsring ved roten av penis (Quintet, 2023c).

Quintet har stort utvalg av penisringer i ulike størrelser, samt justerbare som denne – Buddy

Penisring/ereksjonsring

Penisringer som brukes sammen med pumpe skal sitte stramt rundt rot av penis, for å legge direkte press på blodårene i penis slik at blodet ikke strømmer tilbake etter at ereksjon er oppnådd. Det anbefales å prøve seg frem til hvilken størrelse som passer for den enkelte. Begynn gjerne med den største ringen. Ringen kan også settes på sylinderen i noen dager for å vides ut. Det kan være en fordel og barbere bort kjønnshår rundt både penis og testikler og bruke glidemiddel på ring slik at den lett glir inn på roten av penis når ereksjon er oppnådd. Hvis man etter å ha prøvd de ulike penisringene, opplever at penisring er stram og ubehagelig anbefales det å bruke en justerbar penisring (Quintet, 2023c).

 

Referanser:

Dammen, Moksnes, & Grønning. (2020). Sykepleiere kvier seg for å spørre om seksuell helse. Sykepleien, 108. https://doi.org/10.4220/Sykepleiens.2022.89392

Fennell, R., & Grant, B. (2019). Discussing sexuality in health care: A systematic review. Journal of Clinical Nursing, 28(17-18), 3065-3076. https://doi.org/https://doi.org/10.1111/jocn.14900

Graugard, C., FGiraldi, A., & Møhl, B. (2019). Sexologi: faglige persoektiver på seksualitet. Gyldendal.

Helland, Y., Garratt, A., Kjeken, I., Kvien, T. K., & Dagfinrud, H. (2013). Current practice and barriers to the management of sexual issues in rheumatology: results of a survey of health professionals. Scandinavian Journal of Rheumatology, 42(1), 20-26. https://doi.org/10.3109/03009742.2012.709274

Hill, J., Bird, H., & Thorpe, R. (2003). Effects of rheumatoid arthritis on sexual activity and relationships. Rheumatology (Oxford), 42(2), 280-286. https://doi.org/10.1093/rheumatology/keg079

Koksvik, & Almberg. (2002). Samliv, seksualitet og revmatisk sykdom. Norsk revmatikerforbund,.

Norsk revmatikerforbund. (2016). Sammen for livet. https://www.revmatiker.no/sammen-for-livet/

Norsk revmatikerforbund. (u.å.). Dianoser. https://www.revmatiker.no/diagnoser/

Pascual, A., Wighman, A., Littooij, E. C., & Janssen, T. W. J. (2021). Sexuality as part of rehabilitation? A qualitative study on the perceptions of rehabilitation nurses on discussing patient sexuality during clinical rehabilitation. Disability and Rehabilitation, 43(11), 1550-1557. https://doi.org/10.1080/09638288.2019.1670271

Quintet. (2023a). Dilatorer. https://quintet.no/product-category/seksuell-helse-hjelpemidler/dilatorer/

Quintet. (2023b). Glidemidler. https://quintet.no/product-category/seksuell-helse-hjelpemidler/glidemidler/

Quintet. (2023c). penispumper, ring og tilbehør. https://quintet.no/product-category/seksuell-helse-hjelpemidler/penispumper-ringer-og-tilbehor/

Quintet. (2023d). Spesialister på hjelpemidler innen inkontinens, smertelindring og seksuell helse. https://quintet.no/

Quintet. (2023e). Vibratorer. https://quintet.no/product-category/seksuell-helse-hjelpemidler/vibratorer/

Saunamäki, N., & Engström, M. (2014). Registered nurses’ reflections on discussing sexuality with patients: responsibilities, doubts and fears. Journal of Clinical Nursing, 23(3-4), 531-540. https://doi.org/https://doi.org/10.1111/jocn.12155

Tristano, A. G. (2014). Impact of rheumatoid arthritis on sexual function. World J Orthop, 5(2), 107-111. https://doi.org/10.5312/wjo.v5.i2.107

 

Birgit Hauger, sexolog

Teksten er skrevet av sexolog Birgit Hauger.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter