Trening og endometriose

I «Fysioterapeuten» publiserte Merete Kolberg Tennfjord og Rakel Gabrielsen nylig en fagkronikk om viktigheten av trening for endometriosepasienter.

De argumenterer for at trening har positive effekter på personer med langvarige smerter, men likevel er det få kvinner med endometriose som inkluderer trening som en del av behandlingen.

Forfatterne peker på mulige årsaker til denne manglende bruken av trening, inkludert frykt for bevegelse, mangel på kunnskap og fravær av klare retningslinjer. De utfordrer fysioterapeuter til å integrere trening mer aktivt i behandlingen av endometriose og deler tre tips for å motivere pasienter til å starte med trening.

Teksten gir også en oversikt over hva endometriose er og hvordan det påvirker kvinnenes livskvalitet, samt diskuterer den potensielle betennelsesdempende effekten trening kan ha på endometriosesmerter. Forfatterne understreker viktigheten av regelmessig trening over tid, men påpeker også at det ikke er en universell oppskrift, og intensiteten kan tilpasses individuelle behov.

Videre diskuteres statistikk som viser at en relativt lav andel av endometriosepasienter bruker trening som en del av behandlingen. Forskerne understreker også at få behandlere, spesielt fysioterapeuter, inkluderer trening i behandlingsplanene sine. De argumenterer for at trening ikke bare kan bidra til å redusere smerter og forbedre funksjonen, men også redusere frykten for bevegelse og forbedre pasientens livskvalitet.

Avslutningsvis gir forfatterne tre konkrete tips for fysioterapeuter som ønsker å inkludere mer trening i behandlingen av endometriosepasienter:

  1. Gi konkret informasjon om trening
  2. Tilby veiledet trening for å redusere frykten for bevegelse
  3. Understrek at selv litt trening er bedre enn ingenting.

I kronikken finner du også mange referanser som understøtter at trening er viktig for de med endometriose!

 

Du finner hele kronikken her: https://www.fysioterapeuten.no/endometriose-fagkronikk-fysioterapi/trening-glemt-behandling-for-endometriosepasienter/151555

Publisert

Relaterte saker

Relaterte produkter

Relaterte brosjyre

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter