Vagusstimulering mot post-covid fatigue?

I England foregår det for tiden en spennende studie på vagusnervestimulering i behandling av post-covid fatigue. Fatigue, eller utmattelse, er et vanlig symptom ved long-covid. Som ved andre former for postvirale utmattelsessyndromer er årsaken til utmattelsen sannsynligvis sammensatt. Fatigue handler ikke bare om en manglende evne til å hente seg inn når man har prestert ekstra, men også om en manglende evne til å konsentrere seg, huske og tenke klart. Den samme forskergruppen har tidligere vist at disse symptomene er assosiert med målbare endringer i nervesystemet, særlig det autonome nervesystemet (artikkel i fulltekst lenket).

Vagusnerven kontrollerer en del ikke-viljestyrte funksjoner i kroppen, og spiller også en rolle i modulering av hjernen og nevroinflamatoriske mekanismer. Stimulering av vagusnerven kan være med på å gjenopprette den autonome balansen hos denne pasientgruppen. Tidligere studier på små grupper med pasienter har tidligere vist effekt på fatigue hos pasienter med kroniske sykdommer.

 

Studien har en egen hjemmeside hvor du  kan lese mer: http://www.covidfatigue.co.uk/ 

 

Vi følger spent med!

 

Det ble også gjort en pilotstudie i Belgia på vagusnervestimulering hos pasienter med long-covid hvor forfatterne mener long-covid gir en autonom dysregulering. Her mener forfatterne at vagusnervestimulering kan gi en slags «sympatisk reset» og dermed forbedre symptomene på long-covid. Du kan lese hele studien her.

Publisert

Relaterte saker

Relaterte produkter

Relaterte brosjyre

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter