Vagusstimulering mot post-covid fatigue?

I England foregår det for tiden en spennende studie på vagusnervestimulering i behandling av post-covid fatigue. Fatigue, eller utmattelse, er et vanlig symptom ved long-covid. Som ved andre former for postvirale utmattelsessyndromer er årsaken til utmattelsen sannsynligvis sammensatt. Fatigue handler ikke bare om en manglende evne til å hente seg inn når man har prestert ekstra, men også om en manglende evne til å konsentrere seg, huske og tenke klart. Den samme forskergruppen har tidligere vist at disse symptomene er assosiert med målbare endringer i nervesystemet, særlig det autonome nervesystemet (artikkel i fulltekst lenket).

Vagusnerven kontrollerer en del ikke-viljestyrte funksjoner i kroppen, og spiller også en rolle i modulering av hjernen og nevroinflamatoriske mekanismer. Stimulering av vagusnerven kan være med på å gjenopprette den autonome balansen hos denne pasientgruppen. Tidligere studier på små grupper med pasienter har tidligere vist effekt på fatigue hos pasienter med kroniske sykdommer.

 

Studien har en egen hjemmeside hvor du  kan lese mer: http://www.covidfatigue.co.uk/ 

 

Vi følger spent med!

 

Det ble også gjort en pilotstudie i Belgia på vagusnervestimulering hos pasienter med long-covid hvor forfatterne mener long-covid gir en autonom dysregulering. Her mener forfatterne at vagusnervestimulering kan gi en slags «sympatisk reset» og dermed forbedre symptomene på long-covid. Du kan lese hele studien her.

Publisert

Relaterte saker

Relaterte produkter

Relaterte brosjyre

Nyheter

Nye TENS-veiledere!

Ny veileder for TENS ved hode- og ansiktssmerter + nevropatiske smerter I høst holdt spesial fysioterapeut Mathilde Myklebust et webinar som omhandlet TENS ved hode- og ansiktssmerter samt migrene. Dette var et…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter