Pilotstudie (RCT) publisert: Effekt av elektrostimulering hos kvinner med svært svak bekkenbunnsmuskulatur

Ingeborg Hoff Brækken, Tove Villumstad og Natalie Evensen, alle tre kjente og dedikerte kvinnehelsefysioterapeuter, har nå publisert sin RCT pilotstudie som sammenligner økning i bekkenbunnstyrke hos kvinner med svært svak bekkenbunnsmuskulatur (mindre enn 10 cmH2O) ved behandling med elektrostimulering versus bekkenbunnstrening/styrketrening av bekkenbunnsmusklene.

Begge intervensjonene ga svært gode resultater, både «vanlig» styrketrening av bekkenbunnsmusklene og bruk av elektrostimulering. Begge gruppene fikk en stor økning i styrke. Det var ikke signifikant forskjell mellom gruppene. Dette var et pilotstudie (RCT) med kun 13 kvinner, 6 i elektrostimuleringsgruppen og 7 i bekkenbunnstreningsgruppen.  Elektrostimuleringsgruppen gjorde det noe bedre, men forskjellen var ikke statistisk signifikant. Hadde en studie med 90 deltagere vist samme forskjeller så ville elektrostimulering vært signifikant bedre enn bekkenbunnstrening alene.

Dette gjenstår altså å bevise, da i en større studie. Det er søkt om midler til en studie med 90 deltagere som Helse Sør-Øst foreløpig ikke har bevilget.

Lenke til publikasjon: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38551705/

Cite: Brækken IH, Villumstad TKLS, Evensen NM. Randomised controlled pilot trial to assess effect of electrical stimulation of weak pelvic floor muscles. Arch Gynecol Obstet. 2024 Mar 29. doi: 10.1007/s00404-024-07389-2. Epub ahead of print. PMID: 38551705.

Elektrostimulator benyttet i studie: NeuroTrac MyoPlus Pro

Publisert

Relaterte saker

Relaterte produkter

Relaterte brosjyre

Endometriose

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Underlivssmerter

Smertelindring & muskeltrening

Svangerskap og fødsel

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Smerter ved samleie

Pelvic Pain Awareness Month

Pelvic Pain Awareness Month (Bekkensmerteoppmerksomhetsmåned): økt kunnskap og støtte for de som lever med bekkenbunnssmerter Pelvic Pain Awareness Month markeres i mai hvert år for å øke bevisstheten om bekkenbunnssmerter, en tilstand…

Nyheter

Smertelindring & muskeltrening

Ønsker du å stå på behandlerlisten vår?

Vi får ofte henvendelser fra helsepersonell og deres pasienter som ønsker å prøve TENS/TEMS som behandling. Vi har derfor opprettet en oversikt på vår nettside over terapeuter som innehar denne kompetansen. Dette…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter