Blogg

 • Ny studie: Sammenlikning av Ferticare 2.0 og Ferticare 1.0

  Ny studie: Sammenlikning av Ferticare 2.0 og Ferticare 1.0

  Forskere ved Universitetet i Miami (Florida, USA), University of British Columbia (Vancouver, Canada), Universitetet i København (Danmark), National Rehabilitation Hospital (Washington DC, USA) og Karolinska institutet (Stockholm, Sverige) har sammenliknet effekten av Ferticare 1.0, og den nye Ferticare 2.0. Ferticare har lenge vært det hjelpemiddelet som har best klinisk dokumentasjon for å skape utløsning hos menn med ryggmargsskade. Fra 1995 til 2017 ble Ferticare, eller Multicept, produsert i Danmark. Hjernen bak Ferticare er den danske urologen Christian Jensen. Patentet på Ferticare ble kjøpt opp av amerikanske Reflexonic, og Ferticare 2.0 kom på markedet mot slutten av 2019.

  Les mer...
 • Vagusnervestimulering - ny behandlingsveileder

  Vagusnervestimulering - ny behandlingsveileder

  Vagusnervestimulering kan påvirke en rekke funksjoner i hjernen og kroppen, og stimulering av ørets gren av vaguserven får stadig større opmmerksomhet i internasjonal forskning[i]. Det finnes både invasive teknikker med implantert elektrostimulatorer, og noninvasive teknikker som stimulerer gjennom huden. Ubalanse mellom sympatisk og parasympatisk aktivitet i vagusnerven kan knyttes til en rekke tilstander, herunder hjertesvikt, irritabel tarm (IBS) og kroniske smertesyndromer, og det dreier seg ofte om en overaktivitet i sympatikus sammenliknet med parasympatikus.

  Les mer...
 • Efemia - det alle lurer på!

  Efemia - det alle lurer på!

  Her har vi samlet spørsmålene vi får oftest om urinstopperen Efemia! Efemia er et medisinsk hjelpemiddel for kvinner med urinlekkasje ved fysisk aktivitet og anstrengelse (stressinkontinens).

  Les mer...
 • Spenningshodepine, migrene og TENS

  Spenningshodepine, migrene og TENS

  I dette blogginnlegget fokuserer vi på TENS i behandlingen av spenningshodepine og migrene. TENS er et medikamentfritt alternativ for behandling av hodepine, og vi vil her gi råd og veiledning til deg som terapeut. Ta kontakt med oss dersom du ønsker kurs eller mer informasjon om TENS!

  Les mer...
 • Digitale tjenester for bekkenbunnsplager

  Digitale tjenester for bekkenbunnsplager

  Vi lever i en stadig mer digital hverdag, og den pågående koronaviruspandemien utkrystalliserer viktigheten av å tilby digitale ressurser og tjenester. Vi har samlet et knippe tjenester, nyhetssaker og ressurser knyttet til bekkenbunnsplager. Quintet tilbyr veiledning, støtte og rådgivning per telefon og e-post. Vi har også opprettet virtuelt møterom for videomøter slik at vi kan gjennomføre alle våre møter digitalt. Vi håper våre kunder og samarbeidspartnere ønsker å være med å ta i bruk digitale tjenester for møtevirksomhet! Det er i tråd med Quintets miljøprofil, og gir oss samtidig mulighet for gjennomføring av mange flere møter.

  Les mer...
 • Kasuistikk: Endometriose og TENS

  Kasuistikk: Endometriose og TENS

  Vi har fått tilsendt en spennende kasuistikk som omhandler en pasient med endometriose. Noen detaljer i kasuistikken er endret slik at pasienten ikke skal være identifiserbar. Heidi Prøsch er Mensendieck-fysioterapeut med spesialkompetanse innen bekkenbunnsplager hos kvinner og menn. Hun ønsker å spre budskapet om at det finnes hjelp for de som sliter med bekkenbunnsplager. Heidi tilbyr både bekkenbunnskonsultasjoner og gruppetreningstimer i Mensendieck og Pilates. Du kan lese mer om Heidi og tilbudet hennes på hpfysio.no

  Les mer...
 • Behandling av barn - Erfaringer fra Levanger sykehus

  Behandling av barn - Erfaringer fra Levanger sykehus

  Vi har intervjuet uroterapeutene Lillian Lund og Elin Mårvik Laugen ved Barne- og ungdomsposten på Levanger sykehus. De har siden høsten 2017 behandlet over 80 barn med tibialisstimulering. Tibialisstimulering er en non-invasiv behandlingsmetode for barn i alle aldre. Behandlingen kan gjennomføres hjemme etter opplæring hos fysioterapeut eller på sykehuset.

  Les mer...
 • Postoperativ TENS

  Postoperativ TENS

  Vi har gjennomgått forskningslitteraturen for ulike indikasjoner på bruk av TENS mot postoperative smerter. Her får du en systematisk oversikt på bruk av TENS på ulike indikasjoner.

  Les mer...
 • Barn og inkontinens

  Barn og inkontinens

  Barn plages også av inkontinens, nattevæting og blære/tarmforstyrrelser. Tibialisstimulering er en ikke-invasiv behandlingsmetode for barn i alle aldre. Tibialisstimulering gjøres enkelt ved at man klister hudelektroder på foten. Behandlingen er ikke smertefull, gjennomføres på 20 minutter og kan gjøres hjemme etter opplæring.

  Les mer...
 • Bekkenbunnsmerter

  Bekkenbunnsmerter

  Smerter i bekkenbunnen og underlivet er en vanlig kontaktårsak i helsevesenet. Men hva kan vi gjøre for å hjelpe pasienter med smertetilstander i bekkenbunnen? Bekkenrelaterte smerter kan ha mange årsaker, og ofte kreves det en helhetlig og langsiktig strategi for å komme i mål. Vi har utarbeidet en oversikt over hvordan man kan bruke elektrostimuleringsapparater og biofeedback i behandlingen av smertetilstander i bekkenbunnen.

  Les mer...
 • LARS - Lav Fremre Reseksjonssyndrom

  LARS - Lav Fremre Reseksjonssyndrom

  Lav fremre reseksjonssyndrom (LARS) er en samling av symptomer som oppstår etter gjennomgått kirurgi for endetarmskreft. Kirurgi for endetarmskreft er som regel såkalt sfinktersparende rektalkirurgi, og innebærer fjerning av deler av, eller hele endetarmen (siste 15-20 cm av tykktarmen). De to gjenværende endene av tarmen sys så sammen igjen til en anastomose.

  Les mer...
 • Hva er det med TENS?

  Hva er det med TENS?

  Les jordmor Kjersti Pettersen sitt blogginnlegg om nytteverdien av TENS for gravide og fødende: "De siste 6 månedene har jeg lært mye om TENS og nytten gravide og fødende kan ha av det. Når jeg i tillegg får lære mer om inkontinensproblematikk som Quintet også arbeider med, ser jeg i større grad sammenhengen mellom hvordan en fødsel ender og eventuelle problemer kvinner får etter fødsel."

  Les mer...
 • Menns helse - penisøvelser

  Menns helse - penisøvelser

  Hvordan holder penis seg frisk i en tilstand som er naturlig slapp og med lite oksygen? Vevet i penis krever oksygendannelse akkurat som andre organer og vev i kroppen. Penis trenger nemlig trening gjennom jevnlige ereksjoner. Uttrykket "Use it or loose it" er ikke så langt fra sannheten!

  Les mer...
 • Stråleskader etter underlivskreft

  Stråleskader etter underlivskreft

  Behandling for underlivskreft hos kvinner og menn er heldigvis kommet langt i Norge, men mange opplever dessverre plagsomme konsekvenser av strålebehandling som lekkasjeproblemer, smerter ved samleie og underlivssmerter. Dette kan påvirke livskvalitet, livsutfoldelse og seksuell funksjon etter at man er ferdigbehandlet. Det at underlivet og seksualitet endrer seg etter sykdom blir gjerne utfordrende å takle når vi helst bare vil være friske!

  Les mer...
 • Kjønn over kunnskap?

  Kjønn over kunnskap?

  Er rekvirering av seksualtekniske hjelpemidler fra NAV basert på kjønn eller kunnskap? Hvis vi ser på kjønnsfordelingen, utgjør hele 2/3 av rekvisisjonene seksualtekniske hjelpemidler til menn i form av penispumper for erektil dysfunksjon. Det er flott at urologer er bevisst på menns seksuelle helse og de seksuelle utfordringene menn står overfor etter behandling for prostatakreft. Men hva med kvinner da? De opplever også ulike former for seksuell dysfunksjon, der lystproblemer og manglende orgasme er mest fremtredende. Hvor mye vet gynekologene og fastlegene om rekvisisjonsordningen som gjør at det nå finnes gode hjelpemidler for kvinners seksuelle dysfunksjon?

  Les mer...
 • Glidemidler - hva gjør de, hva gir de og hva inneholder de?

  Glidemidler - hva gjør de, hva gir de og hva inneholder de?

  Trodde du at det er likegyldig hvilket glidemiddel du velger bare det funker? Da må du nok tro om igjen! Det er tid for å se på glidemidler med et kritisk blikk. Alle vet at et glidemiddel gir fuktighet og nedsetter friksjon, men hvordan skal du vite hvilket som er trygt å bruke hvis du har problemer med tilbakevendende soppinfeksjoner, vaginale infeksjoner, tynne slimhinner eller andre plager fra underlivet?

  Les mer...
 • Les om Inspire Massasjevibrator

  Les om Inspire Massasjevibrator

  Spesialist i sexologisk rådgivning og fysioterapeut Kristin Evjen (bildet) skriver om Inspire Massasjevibrator: Jeg er stadig på utkikk etter hjelpemidler som kan bidra til å gjøre mine pasienters liv og livskvalitet bedre. Med tanke på mine ulike pasientgrupper, så hadde jeg i utgangspunktet ms-pasienter i tankene. Men ser at dette er et hjelpemiddel som kan brukes av mange. Kanskje noe for oss alle?

  Les mer...
 • Kom i gang

  Kom i gang

  Quintet lanserer i disse dager en ny serie innen seksuell helse produkter for kvinner - Inspire. Hvorfor er slike produkter viktige i behandlingen av seksuell og orgastisk dysfunksjon? Det er kan være mange årsaker til nedsatt seksualfunksjon: alt fra smertefulle arr etter fødsler eller gynekologiske operasjoner til stramme bekkenbunnsmuskler, vonde opplevelser og hormonelle endringer. Kvinner går igjennom ulike faser i livet der seksualiteten berøres eller endres.

  Les mer...
 • Betydningen av berøring

  Betydningen av berøring

  Det er et engelsk uttrykk i barnets utvikling og vekst som heter ”failure to thrive”. Det refererer til at barn som ikke berøres slutter å vokse og trives. Vi mennesker er med andre ord avhengige av berøring for trivsel helt fra starten av. Huden er vårt største sanseorgan og berøring av hender er det første vi møter i denne verden. Av spesialist i kvinnehelse og sexolog Kjersti Hatlebrekke

  Les mer...
 • Sexolog Siv Gamnes evaluerer nytten av MyoPlus Pro i sin praksis

  Sexolog Siv Gamnes evaluerer nytten av MyoPlus Pro i sin praksis

  Quintet avholdt sitt årlige høstkurs, og temaet var blant annet inkontinens og smerter i underlivet, og behandling av dette ved bruk av elektrostimuleringsapparat. Jeg deltok for å få svar på om dette er noe jeg som sexolog kan benytte som et verktøy i praksisen min?

  Les mer...
 • Hva skjer på lab'en?

  Hva skjer på lab'en?

  Apparatene som Quintet leverer til terapeuter og brukere eies stort sett av ulike helseforetak. Vi administrerer en resirkuleringsordning for elektrostimulatorer og biofeedbackapparater som kvalitetssikrer at nye brukere til enhver tid mottar apparater som er klargjorte i vår lab før utsendelse. Martha Lasso har hovedansvaret for resirkulering, registrering, avlesing og klargjøring av brukte apparater her hos Quintet. Når Martha mottar et apparat, følger hun nøye oppsatte rutiner før apparatet sendes ut på nytt.

  Les mer...
 • Fokus på langvarige underlivssmerter - hvordan du har det eller hvordan du tar det?

  Fokus på langvarige underlivssmerter - hvordan du har det eller hvordan du tar det?

  Begge deler er faktisk like riktig. Langvarige smerter er medvirkende til både redusert livskvalitet, arbeidskapasitet og seksuell funksjon. Langvarige underlivssmerter defineres som smerter med en varighet over 6 måneder uavhengig av syklus, og der andre tilstander er utelukket.

  Les mer...
 • Fra en spesialistpraksis: Kjersti Hatlebrekke, spesialist i kvinnehelse og sexolog beskriver en dag i klinikken

  Fra en spesialistpraksis: Kjersti Hatlebrekke, spesialist i kvinnehelse og sexolog beskriver en dag i klinikken

  Hvordan møter vi pasientene og hva kan vi tilby? Min kliniske hverdag innebærer å gi nye pasienter et trygt og godt møte med en spesialist, motivere til videre egeninnsats hos de som følges opp, evaluere effekt av tiltak underveis og konkludere med et resultat for de som avsluttes.

  Les mer...
 • Lurer du på hvilken behandling som brukes ved ulike bekkenbunns-plager og hvordan den har virket? Les pasienthistoriene og finn terapeutene !

  Lurer du på hvilken behandling som brukes ved ulike bekkenbunns-plager og hvordan den har virket? Les pasienthistoriene og finn terapeutene !

  Enten du er helsepersonell eller pasient, kan våre pasienthistorier gi deg nyttig informasjon om hvilke behandlinger som fungerer godt for ulike bekkenbunnsplager. Pasienthistoriene er anonymisert, levert og kvalitetssikret av Quintets samarbeidsterapeuter. Pasienthistoriene finner du under nyttig informasjon og listen av terapeuter nederst på hjemmesiden.

  Les mer...
 • Klitoris - kvinnens nytelsesorgan

  Klitoris - kvinnens nytelsesorgan

  I den senere tid har flere forskere fattet interesse for klitoris og dette organets funksjon knyttet til seksuell nytelse for kvinner. Nå er det ikke lenger noen tvil om at klitoris har en helt sentral rolle for kvinners orgasmenytelse i seksuell utfoldelse.

  Les mer...
 • Rapport fra 2nd World Congress in Abdominal and Pelvic Pain i Nice 11-13 juni 2015

  Rapport fra 2nd World Congress in Abdominal and Pelvic Pain i Nice 11-13 juni 2015

  Smerte defineres som ”en ubehagelig sensorisk og emosjonell erfaring assosiert med faktisk eller potensiell vevs skade eller beskrevet som en slik skade” (IASP Taxonomy Working Group. Classification of Chronic Pain, IASP Press 2012).

  Les mer...
 • Referat fra internasjonal fysioterapikonferanse i Boston

  Referat fra internasjonal fysioterapikonferanse i Boston

  Konferansen ble holdt på konferansesenteret ved Harvard Medical School i vakre og vårlige Boston, med et gatebilde og stemning som fortsatt bar preg av terrorhandlingen under Boston Marathon bare noen dager tidligere.

  Les mer...
 • Hormoner til glede og besvær

  Hormoner til glede og besvær

  ”Love is in the air, everywhere I look around” sang John Paul Young i 1978. En stor sommerhit for ca. 30 år siden! Varmen og sollyset gjør oss mer yre, interessert i og mottagelig for seksuell oppmerksomhet. Hva er det som skjer egentlig? Avkledde kropper, varme, lys og forelskelse/begjær resulterer i at kroppen oppfører seg som en liten hormonfabrikk – det bobler og bruser i blodet :-).

  Les mer...
 • Alle er forskjellig, men inni er vi like

  Alle er forskjellig, men inni er vi like

  Overskriften er en strofe hentet fra barnesangen Noen barn er brune som var populær den gangen jeg vokste opp på 60-tallet. Tross den gode intensjonen om likhet i sangen, er den nok ganske usann, rent anatomisk altså.

  Les mer...
 • Trenger vi Trekant?

  Trenger vi Trekant?

  Tre nysgjerrige og modige ungdommer, intime ord og bilder som ruller over skjermen, kvinnelig orgasme for åpent kamera – seksualopplysningsprogrammet Trekant provoserer og engasjerer mange når vi ser på mediedebatten i kjølvannet av episodene.

  Les mer...
 • Svekket bekkenbunn og ulike former for inkontinens

  Svekket bekkenbunn og ulike former for inkontinens

  Hver fjerde norske kvinne er plaget med urinlekkasje i større eller mindre grad, enten som anstrengelses-lekkasje og/eller overaktiv blære. Noen får også problemer med å holde på luft og innhold fra endetarm.

  Les mer...