Blogg

Digitale tjenester for bekkenbunnsplager

Digitale tjenester for bekkenbunnsplager - bilde

Digitale tjenester for bekkenbunnplager

Vi lever i en stadig mer digital hverdag, og den pågående koronaviruspandemien utkrystalliserer viktigheten av å tilby digitale ressurser og tjenester. Vi har samlet et knippe tjenester, nyhetssaker og ressurser knyttet til bekkenbunnsplager.Det fine er at det finnes løsninger!

Quintet tilbyr veiledning, støtte og rådgivning per telefon og e-post. Vi har også opprettet virtuelt møterom for videomøter slik at vi kan gjennomføre alle våre møter digitalt. Vi håper våre kunder og samarbeidspartnere ønsker å være med å ta i bruk digitale tjenester for møtevirksomhet! Det er i tråd med Quintets miljøprofil, og gir oss samtidig mulighet for gjennomføring av mange flere møter. Vi tilbyr veiledning, undervisning og rådgivning gratis og direkte til deg. Under ser du et skjermbilde fra et internt møte. Vi bruker tjenesten Whereby som gir god og stabil lyd-, og bildekvalitet. Du får helt enkelt en link fra oss, og møtet gjennomføres via nettleser. Det krever ingen installering av programvare eller andre forberedelser. Ta kontakt med oss for å avtale videomøte – det fine er at det finnes løsninger!

 (saken fortsetter under bildet)Vulva.no

Vulva.no inneholder god informasjon til både pasient og behandler om sykdommer relatert til kvinnens underliv. Dette er en uavhengig og kvalitetssikret nettressurs som vi nesten ikke får skrytt nok av! Behandlere kan registrere seg på siden slik at det er enkelt for pasientene å finne behandlere med spesialkompetanse på vulvalidelser. Det har den siste tiden vært mye medieoppmerksomhet rundt det dårlige tilbudt vulvapasienter opplever i dag. Nyheten om at Vulvapoliklinikken i Oslo innskrenker tilbudet sitt fra landsdekkende til kun lokale henvisninger fra 01.03.20 har skap mye engasjement. Bakgrunnen for reduksjonen i tilbudet er manglende kapasitet og ressurser til å håndtere de mange henvisningene. Per i dag finnes det kun 3 vulvapoliklinikker i Norge: Oslo, Trondheim og Kristiansand. I stedet for å redusere tilgang til tjenestene mener vi i Quintet at helsemyndighetene må øke ressursene til poliklinikkene. Du kan signere underskriftskampanjen til Vulvaforums faggruppe her.

Her er et utvalg av saker som viser viktigheten av et godt tilbud til vulvapasientene:

Vulvasmerter er mer enn «vanlig vondt» skrevet av psykolog og universitetslektor Linn Myrtveit Stensrud, Bergens Tidende.

De underprioriterte kvinneproblemene skrevet av leder av brukerrådet, kvinneklinikken OUS og styremedlem i Sex og Samfunn Elisabeth T. Swärd, Bergens Tidende

Ditt underliv rykker stadig bak i køen skrevet av Tonje Denstad With og Anne Lise Helgesen ved Vulvapoliklinikken, Aftenposten.

Ingen bryr seg om kvinnens underliv når det gjør vondt skrevet av politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisen.

Synnøve (24) hadde intense underlivssmerter: TV2s God Morgen Norge hadde besøk av Synnøve Emilie Becker og lege ved Sex og Samfunn Trine Aarvold.

 

 

 

Plager i underlivet etter fødsel

Overlege ved Kvinneklinikken på Ahus Marie Ellestrøm Engh forteller Romerike blad om midlene hun har fått til å undersøke sammenhengen mellom underlivsplager og fødselsrifter. For første gang skal forskerne undersøke endringer i vaginalmuskulatur etter fødsel ved hjelp av ultralyd. Tidligere har man kun undersøkt funksjonen til analmuskulatur for å avdekke skader på analsfinkteret. Sammen med Romerike blad gjennomførte Dr. Engh et nettmøte hvor henvendelser fra leserne ble besvart. Du kan lese saken og spørsmål og svar fra nettmøte her.


 

Bekkenbunnsportalen

Bekkenbunnsportalen (tidligere kompetanseportalen for inkontinens og bekkenbunnsykdom) inneholder kvalitetssikret og god informasjon til både pasienter og helsepersonell. Som helsepersonell finner du også nyttige verktøy og relevant kurs på siden. Det er laget videoer og informasjonsflyere som er nyttig i en klinisk hverdag. Siden er utarbeidet av Nasjonal Kompetansetjeneste for Inkontinens og Bekkenbunnsykdom (NKIB).


 

Bekkenbunnsspesialisten

Fysioterapeut Gry Øystese Stormoen har nylig lansert en e-konsultasjonstjeneste for kvinner og menn med bekkenbunnsproblematikk i hele Norge: Bekkenbunnsspesialisten. Gry bruker Helsenett og kan dermed kommunisere tverrfaglig med fastlege, gynekolog, urolog, psykolog og andre behandlere på en sikker og effektiv måte. Gry åpner også for samarbeid med allmenne fysioterapeuter for veiledning og kompetanseheving på bekkenbunnsproblematikk og seksuell helse.

 


Solidaritet og dugnad

Det er gledelig å se så mange fysioterapeuter, sykepleiere, leger og andre tilby online gruppetrening, veiledning og konsultasjoner på sosiale medier og nettsider. Både betalt og ubetalt. Mange strekker seg langt for å opprettholde tilbudet til pasientene sine til tross for koronaviruspandemien. Takk for at dere stiller opp for pasientene!

 

Tilbyr du digitale tjenester til dine pasienter med bekkenbunnsplager? Gi oss en lyd så kan vi legge deg til i denne oversikten.