Blogg

Behandling av barn - Erfaringer fra Levanger sykehus

Behandling av barn - Erfaringer fra Levanger sykehus - bilde

Vi har intervjuet uroterapeutene Lillian Lund og Elin Mårvik Laugen ved Barne- og ungdomsposten på Levanger sykehus. De har siden høsten 2017 behandlet over 80 barn med tibialisstimulering.


I Levanger startet det hele med en gutt som var plaget med obstipasjon (forstoppelse). Moren til gutten hadde lest om tibialisstimulering og ville gjerne at sønnen skulle prøve dette. Behandlingen hos denne gutten var så vellykket at poliklinikken fattet interesse for tibialisstimulering som behandlingsmetode også for andre indikasjoner. Uroterapeutene fikk god støtte av legene på avdelingen slik at også overaktiv blære, enurese, resturin og dyssynergiproblematikk ble behandlet.

 

Høsten 2019 ble vi gjort oppmerksom på en spennende studie med en alternativ elektrodeplassering for tibialisstimulering hos barn med sengevæting. Behandlingen gis en time før leggetid. Ved Levanger sykehus er de godt i gang med denne tilnærmingen hos flere barn og de mener resultatene så langt virker lovende. Du kan lese studien her.

 

Lillian og Elin forteller at når effekten inntreffer og hvor lenge den varer er svært individuelt. Hos noen går det mer enn 3 måneder før de merker bedring. De fleste merker bedring før det er gått 3 måneder. Spesielt godt husker de et 5 år gammelt barn som hadde 25 miksjoner i løpet av et døgn. Etter 3 dager med tibialisstimulering var miksjonen blitt normal. De sluttet behandlingen etter 3 dager, men etter få dager var barnet igjen opp i 25 miksjoner daglig. Miksjonene normaliserte seg igjen når de gjeninnførte behandlingen med tibialisstimulering. Tålmodighet og langsiktig tenkning er viktig for oppnå gode resultater.

 

Til nysgjerrige og interesserte behandlere råder uroterapeutene å ikke begynne med de vanskeligste pasientene, men heller bygge seg litt erfaring og gode behandlingsresultater før man begir seg ut på de mer kompliserte pasientene. I tillegg viser erfaring at nedtrapping og vedlikehold må skje over tid. Forstoppelse og blæreforstyrrelser henger gjerne sammen. Behandler man det ene problemet så løser gjerne det andre seg også.

 

Vi i Quintet vil gjerne takke for engasjementet, tilliten og de fantastiske resultatene de har fått til på Levanger sykehus. Vi er både rørte og stolte over å få være med dere på reisen, og vi ser frem til videre samarbeid i 2020.

Tibialisstimulering er en non-invasiv behandlingsmetode for barn i alle aldre. Behandlingen kan gjennomføres hjemme etter opplæring hos fysioterapeut eller på sykehuset. Tibialisstimulering utføres ved at man plasserer hudelektroder på foten. Gjennom disse hudelektrodene sender man svake strømsignaler som følger tibialisnerven helt til nerverøtter i ryggen. Tibialisnerven deler nerverot med mange nerver i bekkenet, og man påvirker dermed nervesamspillet i bekkenet. Behandlingen er ikke smertefull, og man kan gjerne se på TV eller liknende mens man gjennomfører behandlingen.

 

Vil du vite mer om tibialisstimulering hos barn? Ta kontakt med oss! Vi tilbyr opplæring og kursing i våre apparater til alle interesserte behandlere.

Er du selv pårørende til et barn med blære/tarmforstyrrelser? Ta kontakt med oss for å finne ut hvem som har kompetanse på feltet i ditt nærområde.