Blogg

Hva er det med TENS?

Les jordmor Kjersti Pettersen (bildet) sitt blogginnlegg om nytteverdien av TENS for gravide og fødende kvinner:

De siste 6 månedene har jeg lært mye om TENS og nytten gravide og fødende kan ha av det. Når jeg i tillegg får lære mer om inkontinensproblematikk som Quintet arbeider med, ser jeg i større grad sammenhengen mellom hvordan en fødsel ender og eventuelle problemer kvinner får etter fødsel.

Når jeg jobber med gravide og har dem til svangerskapskontroll snakker jeg ofte og varmt om å være i form til fødsel. Det handler ikke om å bruke timer på treningsstudio eller løpe fort opp bratte fjellsider. Å være i form handler i mine øyne om at den gravide beveger seg så fritt hun kan i slutten av svangerskapet. At hun ikke stivner fullstendig i bekkenet, at hun er uthvilt og har en god ernæringstilstand. De gravide har kontroll på mye, men ofte har de unødvendige smerter i rygg og bekken, og dessverre får de beskjed om at «sånn er det å være gravid» eller «det må du lære å leve med» og «det går over etter fødsel».

TENS eller Transkutan Elektrisk NerveStimulering kan brukes som smertelindring. Det er dokumentert ufarlig for gravide å bruke etter første trimester (etter uke 12). Dersom en gravid har mye smerter blir hennes bevegelsesmønster hemmet. Det blir en vond sirkel hvor hun går mer vaggende, får smerter andre steder, bevegelse blir redusert, vekt går opp, søvn blir dårlig og slik ruller ballen. Når hun kommer til fødsel blir det også vanskelig for henne å være aktiv, noe vi vet er viktig for å få en normal fremgang i fødsel. Aktivitet under fødsel hjelper barnet til å finne den letteste veien ut.

Derfor vil jeg ha gravide i form til fødsel. Nå har flere av mine gravide og andre kvinner som har født kommet med fine tilbakemeldinger på deres bruk av TENS i svangerskap og fødsel. De opplever at det hjelper på smerten. De opplever at TENS gjør det lettere å bevege seg, og med mindre smerte blir søvnen bedre. Jeg blir glad av å høre slike historier fra kvinnene som har brukt TENS.

En annen positiv erfaring med TENS til gravide, er at de er godt kjent med bruken av apparatet før de kommer i fødsel. De er blitt vant til å sette på elektrodene og de vet å veksle mellom lav- og høyfrekvent stimulering. Stimuleringen aktiviserer muskler, starter endorfinproduksjon og blokkerer smerte på ryggmargsnivå. De er trygge på å skru opp på styrken ettersom riene starter, og ikke minst opplever de at det er fabelaktig å ha noe som gir dem smertelindring i den tidlige fasen av fødsel, før de er kommet til sykehuset hvor de skal føde.

For noen av brukerne er dette viktig. En kvinne jeg møtte var livredd for fødsel. Når jeg spurte hva hun var redd for, svarte hun umiddelbart «smerte». På den ene siden ønsket kvinnen keisersnitt for opplevelsen av å ha kontroll og samtidig få god bedøvelse. På den andre siden forsto hun at keisersnitt kom til å gjøre vondt etterpå. Rundt svangerskapsuke 32 introduserte jeg TENS til henne. Hun ble kjent med å bruke elektrostimulering mot bekkensmertene hun hadde og opplevde at det lindret. Det gav henne troen på at behandlingen kunne brukes så langt ut i fødsel som mulig, og det gjorde hun. Ut i fødsel fikk kvinnen en god epiduralbedøvelse og hadde en ukomplisert vaginal fødsel. Uansett hva som ligger bak en fødselsangst, er det min jobb som jordmor å veilede, berolige og forberede kvinnen best mulig til fødsel.

Kunne ikke kvinnen fått en epidural på et veldig tidlig tidspunkt? Selvsagt. Det er det mange som gir. Dessverre ser jordmødre at kvinner som får epidural tidlig ofte får dårligere rier. Det gir dårligere fremgang i fødsel. Så må vi jordmødre stimulere med oxytocin- hormon som gir rier. Fosteret skal overvåkes tett i denne fasen og vi ser at kvinnen ikke blir like aktiv som man kan ønske.Langvarig bruk av epidural medfører også tidvis at kvinnene blir så nummen i beina at de ikke klarer å stå. Det er ikke bare å skru av en epidural som først sitter veldig godt. Fordelen med TENS er at med et trykk på av/ på knappen er TENS skrudd av.

Det vi ser etter langvarig bruk av epidural og oxytocinstimulering, er at mye væske holdes tilbake i kroppen til den fødende. Problemet med det ser vi ikke før etter fødsel når store mengder væske skal tisses ut, og kvinnen er bedøvd i urinrørsåpningen og ikke klarer å tisse. Disse overfylte blærene (de blir fort det selv om jordmor passer aldri så godt på) har det ikke bra. Noen kvinner får store problemer med urininkontinens senere på grunn av dette.

Hvorfor kan TENS være bra for å forebygge dette? Jo, fordi kvinnen kan klare seg med TENS som smertelindring lenge. Hun kan ha en mer kortvarig bruk av epidural, det blir mindre væske som holdes tilbake, hun kan være på beina lenger, være aktiv, og hjelpe barnet « ned og ut».

Så sett fra en jordmors perspektiv er jeg rett og slett blitt glad i TENS Obstetrics. Fordi den gjør gode ting med den gravide og fødende.

Relaterte produkter: