Blogg

Seksuell helse og hjelpemidler

 • Menns helse - penisøvelser

  Menns helse - penisøvelser

  Hvordan holder penis seg frisk i en tilstand som er naturlig slapp og med lite oksygen? Vevet i penis krever oksygendannelse akkurat som andre organer og vev i kroppen. Penis trenger nemlig trening gjennom jevnlige ereksjoner. Uttrykket "Use it or loose it" er ikke så langt fra sannheten!

  Les mer...
 • Stråleskader etter underlivskreft

  Stråleskader etter underlivskreft

  Behandling for underlivskreft hos kvinner og menn er heldigvis kommet langt i Norge, men mange opplever dessverre plagsomme konsekvenser av strålebehandling som lekkasjeproblemer, smerter ved samleie og underlivssmerter. Dette kan påvirke livskvalitet, livsutfoldelse og seksuell funksjon etter at man er ferdigbehandlet. Det at underlivet og seksualitet endrer seg etter sykdom blir gjerne utfordrende å takle når vi helst bare vil være friske!

  Les mer...
 • Kjønn over kunnskap?

  Kjønn over kunnskap?

  Er rekvirering av seksualtekniske hjelpemidler fra NAV basert på kjønn eller kunnskap? Hvis vi ser på kjønnsfordelingen, utgjør hele 2/3 av rekvisisjonene seksualtekniske hjelpemidler til menn i form av penispumper for erektil dysfunksjon. Det er flott at urologer er bevisst på menns seksuelle helse og de seksuelle utfordringene menn står overfor etter behandling for prostatakreft. Men hva med kvinner da? De opplever også ulike former for seksuell dysfunksjon, der lystproblemer og manglende orgasme er mest fremtredende. Hvor mye vet gynekologene og fastlegene om rekvisisjonsordningen som gjør at det nå finnes gode hjelpemidler for kvinners seksuelle dysfunksjon?

  Les mer...
 • Glidemidler - hva gjør de, hva gir de og hva inneholder de?

  Glidemidler - hva gjør de, hva gir de og hva inneholder de?

  Trodde du at det er likegyldig hvilket glidemiddel du velger bare det funker? Da må du nok tro om igjen! Det er tid for å se på glidemidler med et kritisk blikk. Alle vet at et glidemiddel gir fuktighet og nedsetter friksjon, men hvordan skal du vite hvilket som er trygt å bruke hvis du har problemer med tilbakevendende soppinfeksjoner, vaginale infeksjoner, tynne slimhinner eller andre plager fra underlivet?

  Les mer...
 • Les om Inspire Massasjevibrator

  Les om Inspire Massasjevibrator

  Spesialist i sexologisk rådgivning og fysioterapeut Kristin Evjen (bildet) skriver om Inspire Massasjevibrator: Jeg er stadig på utkikk etter hjelpemidler som kan bidra til å gjøre mine pasienters liv og livskvalitet bedre. Med tanke på mine ulike pasientgrupper, så hadde jeg i utgangspunktet ms-pasienter i tankene. Men ser at dette er et hjelpemiddel som kan brukes av mange. Kanskje noe for oss alle?

  Les mer...
 • Kom i gang

  Kom i gang

  Quintet lanserer i disse dager en ny serie innen seksuell helse produkter for kvinner - Inspire. Hvorfor er slike produkter viktige i behandlingen av seksuell og orgastisk dysfunksjon? Det er kan være mange årsaker til nedsatt seksualfunksjon: alt fra smertefulle arr etter fødsler eller gynekologiske operasjoner til stramme bekkenbunnsmuskler, vonde opplevelser og hormonelle endringer. Kvinner går igjennom ulike faser i livet der seksualiteten berøres eller endres.

  Les mer...
 • Betydningen av berøring

  Betydningen av berøring

  Det er et engelsk uttrykk i barnets utvikling og vekst som heter ”failure to thrive”. Det refererer til at barn som ikke berøres slutter å vokse og trives. Vi mennesker er med andre ord avhengige av berøring for trivsel helt fra starten av. Huden er vårt største sanseorgan og berøring av hender er det første vi møter i denne verden. Av spesialist i kvinnehelse og sexolog Kjersti Hatlebrekke

  Les mer...
 • Sexolog Siv Gamnes evaluerer nytten av MyoPlus Pro i sin praksis

  Sexolog Siv Gamnes evaluerer nytten av MyoPlus Pro i sin praksis

  Quintet avholdt sitt årlige høstkurs, og temaet var blant annet inkontinens og smerter i underlivet, og behandling av dette ved bruk av elektrostimuleringsapparat. Jeg deltok for å få svar på om dette er noe jeg som sexolog kan benytte som et verktøy i praksisen min?

  Les mer...
 • Fokus på langvarige underlivssmerter - hvordan du har det eller hvordan du tar det?

  Fokus på langvarige underlivssmerter - hvordan du har det eller hvordan du tar det?

  Begge deler er faktisk like riktig. Langvarige smerter er medvirkende til både redusert livskvalitet, arbeidskapasitet og seksuell funksjon. Langvarige underlivssmerter defineres som smerter med en varighet over 6 måneder uavhengig av syklus, og der andre tilstander er utelukket.

  Les mer...
 • Fra en spesialistpraksis: Kjersti Hatlebrekke, spesialist i kvinnehelse og sexolog beskriver en dag i klinikken

  Fra en spesialistpraksis: Kjersti Hatlebrekke, spesialist i kvinnehelse og sexolog beskriver en dag i klinikken

  Hvordan møter vi pasientene og hva kan vi tilby? Min kliniske hverdag innebærer å gi nye pasienter et trygt og godt møte med en spesialist, motivere til videre egeninnsats hos de som følges opp, evaluere effekt av tiltak underveis og konkludere med et resultat for de som avsluttes.

  Les mer...
 • Klitoris - kvinnens nytelsesorgan

  Klitoris - kvinnens nytelsesorgan

  I den senere tid har flere forskere fattet interesse for klitoris og dette organets funksjon knyttet til seksuell nytelse for kvinner. Nå er det ikke lenger noen tvil om at klitoris har en helt sentral rolle for kvinners orgasmenytelse i seksuell utfoldelse.

  Les mer...
 • Referat fra internasjonal fysioterapikonferanse i Boston

  Referat fra internasjonal fysioterapikonferanse i Boston

  Konferansen ble holdt på konferansesenteret ved Harvard Medical School i vakre og vårlige Boston, med et gatebilde og stemning som fortsatt bar preg av terrorhandlingen under Boston Marathon bare noen dager tidligere.

  Les mer...
 • Hormoner til glede og besvær

  Hormoner til glede og besvær

  ”Love is in the air, everywhere I look around” sang John Paul Young i 1978. En stor sommerhit for ca. 30 år siden! Varmen og sollyset gjør oss mer yre, interessert i og mottagelig for seksuell oppmerksomhet. Hva er det som skjer egentlig? Avkledde kropper, varme, lys og forelskelse/begjær resulterer i at kroppen oppfører seg som en liten hormonfabrikk – det bobler og bruser i blodet :-).

  Les mer...
 • Alle er forskjellig, men inni er vi like

  Alle er forskjellig, men inni er vi like

  Overskriften er en strofe hentet fra barnesangen Noen barn er brune som var populær den gangen jeg vokste opp på 60-tallet. Tross den gode intensjonen om likhet i sangen, er den nok ganske usann, rent anatomisk altså.

  Les mer...
 • Trenger vi Trekant?

  Trenger vi Trekant?

  Tre nysgjerrige og modige ungdommer, intime ord og bilder som ruller over skjermen, kvinnelig orgasme for åpent kamera – seksualopplysningsprogrammet Trekant provoserer og engasjerer mange når vi ser på mediedebatten i kjølvannet av episodene.

  Les mer...