Månedens case desember 2015: Transkutan tibialisstimulering for fekal hastverk

Transkutan tibialisstimulering for fekal hastverk etter fødselsskade

Terapeut: Kjersti Hatlebrekke, Rosenkrantz Fysioterapi & Manuell Terapi i Bergen

Pasient: 42 år gammel kvinne med analinkontinens etter skade i endetarmens lukkemuskel (sfinkter ruptur grad 3B) ved førstegangsfødsel med tangforløsning i 2012. Til tross for at hun har innarbeidet gode avføringsrutiner, lekker hun avføring flere ganger månedlig. Hun har tidligere fått påvist redusert knipekraft i ytre analsfinkter ved etterkontroll på sykehuset. Fekal hastverk er et uttalt symptom. Videre opplever hun redusert livskvalitet og livsutfoldelse på grunn av sin analinkontinens og har ventet med å oppsøke behandling fordi hun synes problemet er flaut å snakke om.

Undersøkelser: EMG undersøkelse viser en gjennomsnittlig anal knipekraft på 13mV (svakt). Oppstart av daglig anal elektrostimulering program 9 og bekkenbunnstrening med vaginal EMG biofeedback for å påvirke puborektalisfunksjonen. St. Marks anal inkontinens score ved oppstart av behandling er 9.

Resultat: Etter tolv ukers behandling har hun ikke hatt noen episoder med lekkasje av avføring siste måned og St. Marks anal inkontinens score er redusert fra 9 til 5 med fekal hastverk som hovedproblem. Hun har utviklet en vegring mot anal elektrostimulering på grunn av ubehag i rektale slimhinner. Vi blir derfor enige om å avslutte anal elektrostimulering og starte opp med transkutan tibialisstimulering for fekal hastverk, med Pelvitone program PO1. Hun får god bevegelse i tær ved 22mA og bruker 20mA ved daglig stimulering. Hun fortsetter med sin daglige bekkenbunnstrening uten EMG biofeedback.

Endelig resultat: Etter fire måneders behandling med transkutan tibialisstimulering kan hun nå utsette avføring i mer enn 15 minutter og gå lange turer uten fekal hastverk. St. Marks analinkontinens score er redusert til 0. Hun har kjent litt hastverksfølelse under menstruasjon, men har ellers god kontroll over endetarmens lukkemuskel. Hun ønsker varig utlån av apparatet.

Publisert

Nyheter

Nye TENS-veiledere!

Ny veileder for TENS ved hode- og ansiktssmerter + nevropatiske smerter I høst holdt spesial fysioterapeut Mathilde Myklebust et webinar som omhandlet TENS ved hode- og ansiktssmerter samt migrene. Dette var et…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter