Månedens case desember 2015: Transkutan tibialisstimulering for fekal hastverk

Transkutan tibialisstimulering for fekal hastverk etter fødselsskade

Terapeut: Kjersti Hatlebrekke, Rosenkrantz Fysioterapi & Manuell Terapi i Bergen

Pasient: 42 år gammel kvinne med analinkontinens etter skade i endetarmens lukkemuskel (sfinkter ruptur grad 3B) ved førstegangsfødsel med tangforløsning i 2012. Til tross for at hun har innarbeidet gode avføringsrutiner, lekker hun avføring flere ganger månedlig. Hun har tidligere fått påvist redusert knipekraft i ytre analsfinkter ved etterkontroll på sykehuset. Fekal hastverk er et uttalt symptom. Videre opplever hun redusert livskvalitet og livsutfoldelse på grunn av sin analinkontinens og har ventet med å oppsøke behandling fordi hun synes problemet er flaut å snakke om.

Undersøkelser: EMG undersøkelse viser en gjennomsnittlig anal knipekraft på 13mV (svakt). Oppstart av daglig anal elektrostimulering program 9 og bekkenbunnstrening med vaginal EMG biofeedback for å påvirke puborektalisfunksjonen. St. Marks anal inkontinens score ved oppstart av behandling er 9.

Resultat: Etter tolv ukers behandling har hun ikke hatt noen episoder med lekkasje av avføring siste måned og St. Marks anal inkontinens score er redusert fra 9 til 5 med fekal hastverk som hovedproblem. Hun har utviklet en vegring mot anal elektrostimulering på grunn av ubehag i rektale slimhinner. Vi blir derfor enige om å avslutte anal elektrostimulering og starte opp med transkutan tibialisstimulering for fekal hastverk, med Pelvitone program PO1. Hun får god bevegelse i tær ved 22mA og bruker 20mA ved daglig stimulering. Hun fortsetter med sin daglige bekkenbunnstrening uten EMG biofeedback.

Endelig resultat: Etter fire måneders behandling med transkutan tibialisstimulering kan hun nå utsette avføring i mer enn 15 minutter og gå lange turer uten fekal hastverk. St. Marks analinkontinens score er redusert til 0. Hun har kjent litt hastverksfølelse under menstruasjon, men har ellers god kontroll over endetarmens lukkemuskel. Hun ønsker varig utlån av apparatet.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter