Smertelindring for gravide

Under graviditeten utsettes kroppen for en rekke endringer. Kroppens tyngdepunkt forflyttes og det blir en økning av en rekke hormoner som påvirker ligamentene i kroppen. Disse naturlige forandringene fører ofte til instabilitet og trøtthetsverk i ryggen både lumbalt og thorakalt. Mange blir korte i setemuskulaturen og kan oppleve smerter i muskelfestene øverst på lårbenet, lysken og over symfysen. Har du problemer med dette er kanskje TENS et godt hjelpmiddel?

Det er trygt å bruke TENS i svangerskapet. Labour TENS er spesielt utviklet med tanke på barnefødsler. Det har blitt faglig undersøkt, prøvd og testet siden 60-årene og kan behandle ryggsmerter under svangerskapet. Unngå TENS i før uke 36 hvis legen ikke anbefaler det, elektrodene må ikke plasseres på gravid mage og ikke bruk apparatet om du har en pacemaker.

Hvorfor bruke TENS?

  • Uskadelig for barnet
  • Smertekontroll uten medikamenter
  • Kan gi øyeblikkelig og langvarig smertelindring
  • Få bivirkninger

Lumbale ryggsmerter og trøtthetsverk: Et elektrode par longitudinelt på hver side av columna. Høyfrekvente program oppleves oftest mest behagelig.

Thoracale ryggsmerter: Elektrodeplassering for økt sirkulasjon og bevegelighet mellom skulderbladene. Et elektrode par longitudinelt på hver side av ryggraden. Her anbefales både høy- og lavfrekvente TENS program.

Lave ryggsmerter med utstråling, ved ømhet i seteregion eller symfysesmerter: To elektroder plasseres paravertebralt i ryggen. De to andre elektrodene plasserer i L1 segmentet i lysken over hofteleddet eller over muskelfestene på lårbenet (trocanter), over setemuskulaturen (m. piriformis) eller langs muskel buken på låret. Her kan både høy- og lavfrekvente program anvendes.

NB! Sett aldri elektrodene på magen under svangerskapet og unngå å koble et elektrode par sammen over symfysen/magen. Apparatet bør brukes ved forsiktighet de første tre månedene av svangerskap.

Behandling: 30-60 minutter opptil flere ganger daglig. Ved bruk av lavfrekvent strøm kan det oppstå lett treningsverk i muskulaturen.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…

Nyheter

Nytt rekvisisjonsskjema behandlingshjelpemidler

Fra 01.01.24 er rekvisisjonsskjemaet oppdatert. Det viktigste å merke seg er at pasienten ikke lengre trenger å signere skjemaet! Dette betyr i praksis at pasienten ikke trenger å møte opp fysisk, for…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter