Trening av bekkenbunn etter fødsel

Gjennom svangerskap og fødsel utsettes bekken­bunnen for stadig økende trykk og strekkes maksimalt. Vekten fra livmor, barn, fostervann og morkake presser ned på store muskelgrupper. Etter en fødsel er muskulaturen i bekkenbunnen betydelig svekket, og må trenes opp for å gjenvinne normal funksjon. Dette gjøres ved hjelp av knipeøvelser.

Når du kommer til etterkontroll hos jordmor eller lege seks uker etter fødselen, bør dere snakke om bekkenbunnstrening. Kvinner som har hatt lengre og tyngre fødsler er ofte mer bevisste på viktigheten av slik trening, og flinkere til å komme raske i gang. Men husk at også kvinner som har hatt raske fødsler, må trene! Svak muskulatur i bekkenbunn kan føre til:

  • urinlekkasje, spesielt ved fysisk aktivitet og ved host/nys
  • ufrivillig luftavgang fra endetarm eller skjede
  • fremfall av livmor og skjedevegger
  • nedsatt evne til å bruke bekkenbunnen aktivt under samleie

NB! Det anbefales at du venter med tung trening – for eksempel på treningssenter ­– til seks uker etter fødselen. Knipeøvelser kan du imidlertid starte med fra dag en.

Slik gjør du knipeøvelser
Knipeøvelser krever konsentrasjon, så finn en utgangsstilling som er god; liggende, stående eller sittende. Knip sammen åpningene nedentil og trekk/løft bekkenbunnen inn i deg. Hold knipet i seks sekunder og slapp godt av. Gjenta dette ti ganger etter hverandre, tre ganger daglig i minst tolv uker. NB! En del kvinner sliter med å knipe/løfte bekkenbunnen etter fødsel og det er helt normalt.

Hjelpemidler for trening av bekkenbunn
Dersom du etter treningsperioden med knipeøvelser ikke er bedre, og har redusert kontroll med urin eller luft, kan legen din henvise deg til fysioterapeut. Der kan du også rekvirere treningshjelpemidler. Quintet har gode hjelpemidler som gjør det enkelt å trene riktig. Du finner vårt utvalg her.

 

Du kan leie et TENS Obstetric-apparat

Dersom du vil leie et apparat i svangerskap og fødsel, gjør du det enkelt her. Vi sender deg da apparatet og alt du trenger for å ta det i bruk. Apparatet er svært enkelt å betjene, bruksanvisning følger med (eller les den her ). Husker du å klebe hudelektrodene tilbake på plastarket og putt dem tilbake i posen etter bruk, holder de seg godt og kan brukes mange ganger.

NB! Det kan det være lurt å bestille et ekstra sett med hudelektroder (90 x 40 mm, art. 155). dersom du vil bruke apparatet også før fødsel. Du bestiller disse her

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…

Nyheter

Nytt rekvisisjonsskjema behandlingshjelpemidler

Fra 01.01.24 er rekvisisjonsskjemaet oppdatert. Det viktigste å merke seg er at pasienten ikke lengre trenger å signere skjemaet! Dette betyr i praksis at pasienten ikke trenger å møte opp fysisk, for…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter