Nyheter

Vagusnervestimulering ved kronisk smerte

Vagusnervestimulering ved kronisk smerte

Det foregår for tiden en spennende studie kalt «Kropp versus maskin: Meditativ pusting eller vagusnervestimulering for behandling av kronisk utbredt smerte». Hjernen bak studien er Charles Ethan Paccione som er doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus.

Studien ser nærmere på pasientgrupper med langvarig, utbredt smerte og fibromyalgi. Meditativ pusting og vagusnervestimulering er lite invasivt, trygt og nytenkende, og har tidligere vist seg å gi helsegevinster i form av å dempe smerte, angst og depresjon, og fremme positive følelser.

Aktiviteten i vagusnerven påvirker stress og angst. Høy aktivitet i vagusnerven er positivt. Studien undersøker to måter å stimulere til økt aktivitet i vagusnerven: meditativ pusting og vagusnervestimulering med bruk av et elektrostimuleringsapparat (TENS).

Du kan lese mer om studien på Oslo universitetssykehus sine nettsider. En mer detaljert beskrivelse av studien finner du her.

Ønsker du å delta i studien? Meld deg på via nettskjema her.

 

Vi i Quintet følger spent med på studien!

Relaterte saker:

 • Bedre effekt av smertestillende med TENS

  Bedre effekt av smertestillende med TENS

  Hvordan kan du oppnå bedre smertelindring med riktig bruk av TENS for akutte og kroniske smerter? Behovet for medikamenter kan reduseres med så mye som 36-51 prosent ved rett TENS dosering. Artikkelen er klinisk nyttig!
  Les mer...

 • Kroniske smerter anerkjennes som sykdom

  Kroniske smerter anerkjennes som sykdom

  I mai i år kom det en oppdatert versjon av det internasjonale sykdomsklassifiseringssystemet ICD. I det oppdaterte kodesystemet ICD-11 anerkjennes for første gang kroniske smerter som en egen diagnose, og ikke bare som et symptom. Målet med endringen er å bidra til en mer presis diagnostisering og behandling.
  Les mer...

 • "TENS tok vekk smertene" Sivs opplevelse før, under og etter fødsel

  "TENS tok vekk smertene" Sivs opplevelse før, under og etter fødsel

  Les Sivs opplevelse av TENS som smertelindring før, under og etter fødsel. "Jeg anbefaler alle som sliter med bekkensmerter å prøve TENS. TENS var også fantastisk i latensfasen i fødselen. Den blokkerte i stor grad smertene i forbindelse med riene. Jeg brukte TENS til godt inn i fødselen med god effekt."
  Les mer...