Nyheter

Bekkenbunnstrening og biofeedback hjelper mot smerter ved samleie!

Bekkenbunnstrening og biofeedback hjelper mot smerter ved samleie!

I denne randomisert-kontrollerte studien så forskerne på om TENS og elektrostimulering kunne brukes i behandling av dyspareuni (smerter ved samleie) hos 64 kvinner. Halvparten av kvinnene fikk en kombinasjon av bekkenbunnstrening og manuelle teknikker (massasje av myofascielle smertepunkter), mens den andre halvparten ikke fikk behandling.

 

Det unike med denne studien var at kvinnene i intervensjonsgruppen fikk TENS-behandling på vaginal probe! De fikk 20-25 min. høyfrekvent (110 Hz) behandling. Høyfrekvent strøm stimulerer berøringsfibre (Aβ-fibre), og signalet fra disse konkurrerer med signalet fra smertefibre (C-fibre). Denne mekanismen for smertelindring er også kjent som gate-control teorien: at man hemmer smertesignalene på ryggmargsnivå.

 

Både seksuell funksjon og bekkenbunnsstyrke/utholdenhet ble signifikant bedre i intervensjonsgruppen. VAS-score (opplevd smerte under samleie) ble ekstremt forbedret i aktiv gruppe som resultat av behandlingen.

 

Bedre med biofeedback

Forskerne peker på at god kontroll på bekkenbunnen er et viktig ledd i behandlingen av dyspareuni. Biofeedback er et viktig verktøy for å oppnå normal aktivitet i muskulaturen. Hos pasienter med dyspareuni er særlig hyperton muskulatur en utfordring – biofeedback gir pasienten en intuitiv kontakt med bekkenbunnen. Pasientene mottok én behandling i uken i 10 uker, og fikk hjemmeøvelser for å trene bekkenbunnen.

 

Sammenhengen mellom bekkenbunnsfunksjon og smerte i en randomisert-kontrollert studie er en sjeldenhet, og vi anbefaler alle interesserte å lese studien!

 

Du kan lese fulltekst av studien her: https://link.springer.com/article/10.1007/s00192-019-04019-3

Relaterte saker:

 • Ny norsk studie om unge kvinners opplevelse av smerter ved samleie: Vil ha sex, men smertene sier stopp

  Ny norsk studie om unge kvinners opplevelse av smerter ved samleie: Vil ha sex, men smertene sier stopp

  Vestibulodyni kjennetegnes av brennende smerter i skjedens inngangsparti ved berøring og forsøk på samleie. Det er ofte umulig å bruke tampong og mange er blitt feilbehandlet med soppkurer. Noen studier viser at kvinner med vestibulodyni har nedsatt evne til å slappe av i bekkenmuskulaturen.
  Les mer...

 • Kroniske underlivsmerter og TENS

  Kroniske underlivsmerter og TENS

  Denne ferske studien fra mars 2018 ser på ulike typer nervemodulering for behandling av kroniske underlivsmerter hos kvinner og menn, der transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) er et av alternativene som diskuteres. Forfatterne nevner spesielt en randomisert kontrollert dobbelt blindet studie på bruk av TENS for menn med kronisk prostatitt der TENS ble sammenlignet med ibuprofen og placebo.
  Les mer...

 • Smerter/plager nedentil etter fødsel? Vulva.no og bekkenbunnsspesialisten.no

  Smerter/plager nedentil etter fødsel? Vulva.no og bekkenbunnsspesialisten.no

  Mens det i sosiale medier florerer et nyansert glansbilde av hvordan kvinner skal se ut etter fødsel, snakkes det ikke så mye om problemer som kan oppstå i et kvinnes underliv i etterkant av en fødsel. På Vulva.no og bekkenbunnspesialisten.no (e-konsultasjonsside) kan du få informasjon og god hjelp om du sliter med smerter eller plager nedentil.
  Les mer...