Nyheter

Seksuell helse - en pasienthistorie

Seksuell helse - en pasienthistorie

Med jevne mellomrom får vi tilbakemeldinger fra pasienter som forteller om sine erfaringer av hvordan de er blitt møtt av helsevesenet og den informasjon de har fått i forbindelse med behandling. Anne Marthe er operert for livmorhalskreft i 2010, og har hatt tre tilbakefall etter det. Hun lever i dag med kreft. Hun forteller;

«Det jeg husker når jeg lå på sykehuset, ganske dårlig, var at jeg skrev under på et skjema på et hjelpemiddel som jeg måtte bruke når jeg var ferdig strålebehandlet. En såkalt stav. Utover det, kan jeg ikke huske at helsepersonell har snakket noe om seksualitet, eller dvs. utfordringene man får med kroppen sin etter intens strålebehandling. Husker jeg kom hjem, fant "brilleetuiet" med staven samt en bruksanvisning. Minimum 4 ganger pr uke, minimum 10 min pr gang. Jeg følte at staven ikke var tilpasset meg så jeg endte opp med å kjøpe et annet produkt på nettet. Jeg var 44 år og skulle fortsatt ha et seksualliv fremover. På sykehuset fikk jeg lite informasjon og personalet tok ikke opp de ulike problemstillingene med meg. Det at mitt lokalsykehus ikke hadde tilgang på sexolog gjorde at jeg i større grad måtte ta eget ansvar for å finne ut av hva som var anbefalt av ulike hjelpemidler.

Når helsepersonell ikke snakker om disse utfordringene, hvem skal man da spørre? De fleste som har behov for hjelpemidler, synes det er vanskelig nok som det er med utfordringene de har, om de ikke også må møte helsepersonell som synes det er vanskelig å snakke om temaet. Jeg hadde jo håpet at dette snart skulle bli like "normalt" å snakke om med helsepersonell som andre fysiske utfordringer, men slik er det altså ikke»

Anne Marthe sin historie er nok ikke unik. Den viser at vi som arbeider med seksuell helse har et stort ansvar med å snakke med pasienter om de mange utfordringer en kan få etter behandling. Det er viktig å få frem at det finnes en ordning via NAV, som gjør at alle autoriserte leger i Norge kan skrive ut rekvisisjon og bestille hjelpemidler for seksuallivet via NAV.

Vi i Quintet arbeider hver dag med og synligjøre blant annet strategiplan for seksuell helse, og ikke minst vise til alle de ulike hjelpemidler som er tilgjengelige.

Vi ønsker å hjelpe personer som Anne Marthe til å kunne leve et godt liv. Det fine er at det finnes løsninger. Men, vi må snakke mer åpent om viktigheten av seksuell helse og ta temaet på alvor!
Her finner du søknadsskjema.

Relaterte saker:

 • Les Regjeringens strategi for seksuell helse 2017 - 2022 her

  Les Regjeringens strategi for seksuell helse 2017 - 2022 her

  Strategidokumentet "Snakk om det!" er et solid stykke arbeid som dekker gjeldende og fremtidige tiltak for å ivareta den norske befolknings seksuelle helse gjennom livsløpet. Menneskers seksuelle helse har betydning for livskvalitet og er en del av det helhetlige helseperspektivet.
  Les mer...

Relaterte produkter:

 • Feminaform dilatorsett
  Kan rekvireres av lege
  Feminaform dilatorsett

  For kvinner med vaginisme, vulvodyni og behov for vaginal tøyning. Feminaform dilatorsett består av fem dilatorer med gradvis økende diameter og lengde. Håndtaket benyttes både som et håndtak til de f...

 • C.1. Fingervibrator, farge rosa
  Kan rekvireres av lege
  C.1. Fingervibrator, farge rosa

  Delikat og effektiv fingervibrator. Fingervibratorens kraftige stimulering øker blodgjennomstrømning og følsomhet i områder med nedsatt sensibilitet, f.eks etter opera-sjoner i underlivet, stråleskade...

 • Inspire dilatorsett
  Inspire dilatorsett

  Dilatorsett i silikon hjelper til å gjenopprette og opprettholde god vaginal helse. Settet inneholder 5 dilatorer i varierende lengde og tykkelse for gradvis og skånsom dilatering....