Nyheter

Gynkreft og seksuell helse

Gynkreft og seksuell helse

Vi har valgt å skrive en liten sak om gynekologisk kreft og seksuell helse. Vi ser at det rekvireres langt færre hjelpemidler for seksuallivet til kvinner enn til menn. Hvorfor er det slik? Kan helsepersonell for lite om følgene kreftsykdom kan få for seksuallivet? Er pasientene redde for å spørre om råd og hjelp? Ønsker ikke kvinner hjelp til seksuallivet i like stor grad som menn? Vi i Quintet vet ikke hvorfor det er slik, men vi ønsker gjerne å gjøre noe med det! Vi arbeider aktivt for å informere helsepersonell, pasienter og pårørende om rettigheter og muligheter innen hjelpemidler for seksuallivet. Kvinner har rett til å vite!

 

Mange pasienter sier at det er vanskelig å føle seg som en seksuell person under og etter kreftbehandling. Flere faktorer spiller inn, og kan gi endret seksuell funksjon. Eksempelvis:

         Smerter

         Hormonelle endringer

         Kreftrelatert tretthet

         Endret kroppsbilde

         Depresjon, stress, angst, sinne

         Bivirkninger av medisiner og cellegift

         Utfordringer i nære relasjoner i møte med en alvorlig sykdom

         Tap av livsmestring og kontroll over egen situasjon

         Kirurgi, eksempelvis hysterektomi, salpingo-ooforektomi, kolostomi, ileostomi og vulvektomi

 

De ulike kirurgiske inngrepene som utføres i forbindelse med gynekologisk kreft kan gi ulike plager:

Hysterektomi. Etter hysterektomi kan skjeden bli kortere. Dette kan gjøre sex ubehagelig til å begynne med. For de fleste vil dette bedre seg over tid, og ubehaget vil bli mindre.

Bilateral salpingo-ooferektomi (BSO). Fjerning av eggstokker og eggledere gjør at kvinnen kommer i overgangsalderen. Eggstokkene produserer østrogen, og nesten all østrogen forsvinner når eggstokkene fjernes. Mangelen på østrogen gjør at skjeden blir tørrere og mindre tøyelig. En tørr skjede øker sannsynligheten for at du opplever smerter, svie, kløe og infeksjoner.

Kolostomi. En kolostomi skaper en kunstig åpning fra tykktarmen til utsiden av kroppen gjennom bukveggen. En ileostomi skaper en åpning fra nedre del av tynntarmen (ileum) til utsiden av kroppen gjennom bukveggen. Åpningen opprettet av en kolostomi eller en ileostomi kalles en stomi. Denne operasjonen endrer ikke måten kroppen reagerer på sex, men den kan påvirke kroppsbilde og seksuell selvtillit.

Vulvektomi. Fjerning av vulva, enten delvis eller fullstendig kan endre hvordan området rundt skjeden vil se ut og føles. Noen kvinner kan ha nedsatt sensibilitet (nummenhet) i underlivet hvor operasjonen ble utført. Noe følelse kan komme sakte tilbake i løpet av noen måneder etter operasjonen.

Mange lurer på når man kan ha sex igjen etter operasjon. Snakk med lege på oppfølgingsbesøk etter operasjonen. Spør når det er trygt å begynne å ha sex igjen. Fra 6 til 8 uker etter operasjonen kan de fleste trygt ha sex med vaginal penetrasjon. Hvor lenge du trenger å vente med å ha sex, vil avhenge av type operasjon du har.

 

Stråleterapi kan gi hevelser, rødhet og ømhet som minner om solbrenthet. På sikt kan stråleterapi også gi arrdannelser, sammenvoksinger i skjeden og stivere skjedevegger.

 

Hva kan du gjøre for å redusere smerter og ha bedre sex?

·       Bruk dilatorer. En dilator er et avlangt hjelpemiddel som kommer i ulike materialer, og som er laget for gradvis og skånsomt å tøye og strekke skjeden. Dilatorer kan hjelpe til ved å forhindre sammenvoksing av skjedeveggene etter kirurgi og stråleterapi. I tillegg kan dilatorer brukes dersom du allerede har fått vaginal stenose (innsnevret skjede). Dilatorsettet Feminaform er laget i hard plast, og er godt egnet for å myke opp arrvev. Dilatorsettet Inspire er laget i mykere silikon, og har en litt annen anatomisk utforming. Inspire er godt egnet hos de med smertetilstander som ønsker en skånsom tilnærming. Dilatorer kan kombineres med bedøvende gel (reseptbelagt Xylocain-gel).

·       Bruk glidemiddel. Bruk vannbaserte eller silikonbaserte glidemiddel under sex. Glidemiddelet vil bidra til å redusere ubehag forårsaket av tørrhet i skjeden. Våre glidemidler fra Intimate Earth er parabenfrie, naturlige og skånsomme. Vi anbefaler det vannbaserte glidemiddelet Hydra til bruk sammen med dilatorer eller kondomer. Vi anbefaler det silikonbaserte glidemiddelet Elite dersom du trenger et glidemiddel som holder på fuktigheten lenger og ikke skal bruke dilator eller kondom.

·       Bruk vibrasjonsterapi for å øke sensibilitet, blodgjennomstrømming og nytelse. Vibratoren C.1. er liten og diskret. Den er vannfast, og har en overflate som er spesielt utformet for å stimulere klitoris. Putevibratoren vår er elegant utformet med fjernkontroll. Finn ditt ønskede program, og juster deretter styrken til ønsket nivå. Trusevibratoren er en kraftigere vibrator som er spesielt utformet for å stimulere klitoris. Også denne kommer med fjernkontroll.

 

Feminaform dilatorsett og alle våre vibratorer dekkes av NAVs rekvisisjonsordning for seksuelle hjelpemidler. Det kan også søkes om å få dekket hjelpemidler som ikke er på rammeavtale via dispensasjonssøknad. Du kan lese mer om dette på siste side av skjemaet