Smertelindring & muskeltrening
Informasjonsfilmer Smertelindring & muskeltrening
Filmer fra webinar-serien ved TENS/TEMS: TENS/TEMS for smertelindring og muskelrehabilitering Kom i gang med MultiTens – Gjennomgang av apparat og program TENS bruk ved muskel og leddsmerter- Plassering av hudelektroder ved ulike indikasjoner TENS brukt ved fødsel, menstruasjonssmerter og endometriose TEMS og muskelstimulering TENS bruk ved nervesmerter Vagusnervestimulering
Les mer om Informasjonsfilmer Smertelindring & muskeltreningBehandlingsveiledere: Muskel- og leddsmerter
Trykk på bildet for åpne veilederen som pdf. Ønsker du noen av veilederne tilsendt? Ta kontakt med oss!
Les mer om Behandlingsveiledere: Muskel- og leddsmerterPlakater/Plansjer
Her finner du våre plakater og plansjer: Bekkenbunn kvinne Bekkenbunn mann Vulva overflateanatomi Dermatomkart Vi har også utarbeidet skriveblokker for de anatomiske plansjene som er praktiske for den kliniske hverdag. Vi har mange flotte behandlingsveiledere som du finner under de relevante fagområdene. Ønsker du materiell tilsendt? Ta kontakt med oss!
Les mer om Plakater/PlansjerSmertelindring og muskelrehabilitering- ny brosjyre!
Her finner du Quintets brosjyre om Smertelindring og muskelrehabilitering. Brosjyren inneholder informasjon om hvordan du kan lindre smerter og apparater som hjelper til med muskelrehabilitering, som kan bestilles direkte i vår nettbutikk. Ta gjerne kontakt med oss for å få brosjyren tilsendt.
Les mer om Smertelindring og muskelrehabilitering- ny brosjyre!Spenningshodepine, migrene og TENS
Spenningshodepine, migrene og TENS
Les mer om Spenningshodepine, migrene og TENSKronisk smerte og vagusnervestimulering
Vagusnervestimulering ved kronisk smerte
Les mer om Kronisk smerte og vagusnervestimuleringBehandlingsveileder vagusnervestimulering
Vagusnervestimulering behandlingsveileder 06.2020
Les mer om Behandlingsveileder vagusnervestimuleringBrukerveiledninger og tilleggsinformasjoner ved TENS apparater
Hvis du leter etter en brukerveiledning eller informasjon om apparater for nervestimulering og smertelindring, kan du finne den her: NeuroTrac TENS- brukerveiledning NeuroTrac MultiTENS- brukerveiledning NeuroTrac TENS Obstetric- brukerveiledning NeuroTrac TENS Rehab- brukerveiledning NeuroTrac TENS Sports- brukerveiledning Produktark og kortbrukerveiledninger: Hudelektroder produktark NeuroTrac MultiTENS: NeuroTrac MultiTENS kortbrukerveiledning NeuroTrac MultiTENS produktark Øreklips- produktark Vagusnervestimulering behandlingsveileder NeuroTrac […]
Les mer om Brukerveiledninger og tilleggsinformasjoner ved TENS apparaterTrening av bekkenbunn etter fødsel
Gjennom svangerskap og fødsel utsettes bekken¬bunnen for stadig økende trykk og strekkes maksimalt. Vekten fra livmor, barn, fostervann og morkake presser ned på store muskelgrupper. Etter en fødsel er muskulaturen i bekkenbunnen betydelig svekket, og må trenes opp for å gjenvinne normal funksjon. Dette gjøres ved hjelp av knipeøvelser.
Les mer om Trening av bekkenbunn etter fødselSmertelindring under fødsel
Under fødselen trekker muskulaturen i livmoren seg kraftig sammen i det vi kaller rier. Sammentrekningene er så kraftige at de gir smerter, som regel over symfysen*, i lyske og korsrygg.
Men kroppen har sine egne smertestillende stoffer; endorfiner og enkefaliner. Endorfiner kalles gjerne kroppens eget morfin.
Forberedelser til fødselen
Perineumsmassasje
Perineum er navnet på området mellom skjedeåpningen og anus (også kalt mellomkjøttet). Ved en vaginal fødsel blir dette området strukket kraftig og det er ikke uvanlig å få små eller av og til noe større rifter her.
Smerter og plager i svangerskapet
Mange gravide opplever smerter i bekken, sirkulasjon i legger og ekstrem kvalme…
Les mer om Smerter og plager i svangerskapetBEHANDLINGSVEILEDER VED POSTOPERATIVE SMERTER: TENS
Vi har utarbeidet en ny veileder for TENS behandling ved postoperativ smerte basert på tilgjengelig dokumentasjon som viser redusert bruk av opioider og bivirkninger som kvalme og oppkast. Behandlingsveilederen gir deg informasjon om blant annet apparatvalg, programforslag, elektrodeplassering og dokumentasjon. Du kan enten laste ned behandlingsveilederen her eller ta kontakt for å få den tilsendt på post@quintet.no. […]
Les mer om BEHANDLINGSVEILEDER VED POSTOPERATIVE SMERTER: TENSBruk av TENS for bekken, fødsels- og menstruasjonssmerter
TENS har dokumentert effekt ved bekken, fødsels- og menstruasjonssmerter.
Les mer om Bruk av TENS for bekken, fødsels- og menstruasjonssmerterPudendal nevralgi
Les artikkel om årsaker til og behandling av pudendal nevralgi her.
Les mer om Pudendal nevralgiBEHANDLINGSVEILEDER VED KVALME: TENS
TENS er en anvendelig og trygg behandling som også kan benyttes ved kvalme. Kvalme er en svært plagsom og vanlig bivirkning av cellegiftbehandling. Flere studier viser effekt av TENS for kvalme ved cellegiftbehandling; disse finner du i behandlingsveilederen. Sykelig svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum) kan også behandles med TENS.
Les mer om BEHANDLINGSVEILEDER VED KVALME: TENSVerktøy for registrering av smerte
Norsk smerteforenings minimumsskjema (anbefales brukt på alle smerteklinikker i Norge) ESAS symptomskjema norsk bokmål (rev. 2012) ESAS kurve for gjentatt registrering norsk bokmål (rev. 2012) Pasientinformasjon: til deg som skal registrere smerter i ESAS Appen «Min smerte»
Les mer om Verktøy for registrering av smerteForslag til elektrodeplassering ved fødselssmerter
Kvinnen må gjerne teste ut og bli kjent med apparatet før fødselen. Mange kvinner kan også ha nytte av et TENS-apparat igjennom svangerskapet da dette kan lindre stivhet og trøtthet i blant annet rygg. Det er trygt å bruke TENS fra uke 12.
Det anbefales å starte TENS-behandlingen i hjemmet allerede når kvinnen kjenner de første kynnerne og riene. Apparatet kan stå på under hele fødselsforløpet. Man starter gjerne med å plassere elektrodene på ryggen der man har mest vondt. Etter hvert kan de med fordel flyttes mer og mer ned i korsrygg og seteregion, frem i lyske eller til lår. Vi anbefaler høyfrekvent (HF) under smerteriene og lavfrekvent (LF) når smertene avtar. Bruk håndomkobleren for å skifte mellom programmene
Forslag til elektrodeplassering ved rygg-og bekkensmerter i svangerskapet
Det er dokumentert effekt av transkutan elektrisk nervestimulering for rygg-og bekkensmerter i siste trimester av svangerskapet. Elektrodeplassering: Lave ryggsmerter med utstråling, ved ømhet i seteregion eller ved symfysesmerter. To elektroder plasseres paravertebralt i ryggen. De to andre elektrodene plasseres i L1 segmentet i lysken over hofteleddet eller over muskelfestene på lårbenet (trocanter), over setemuskulaturen (m. piriformis) […]
Les mer om Forslag til elektrodeplassering ved rygg-og bekkensmerter i svangerskapetJeg brukte TENS under fødselen
Les om hvordan Maria opplevde å bruke TENS som smertelindring under fødselen her. Vi har nå en gunstig 2 måneders utlånsavtale for NeuroTrac TENS Obstetrics.
Les mer om Jeg brukte TENS under fødselenUtlånsavtale NeuroTrac TENS Obstetrics
For deg som ønsker alternativ smertelindring ved rygg-og bekkenrelaterte smerter og under fødsel. TENS (transkutan elektrisk nervestimulering) er en velkjent metode for alternativ smertelindring og har vært brukt under fødsel i en årrekke i land som Australia, Sverige og Storbritannia. TENS er trygt å bruke i svangerskapet etter 12. svangerskapsuke ved f.eks bekkenrelaterte smerter, under fødselsforløpet og i barselperioden. En fersk studie viser at TENS gir betydelig reduksjon i smerte under fødsel og utsetter behovet for farmakologisk smertelindring.
Les mer om Utlånsavtale NeuroTrac TENS ObstetricsFornøyd fysioterapeut fødte med TENS
Da fysioterapeut Ingvild Haavik ventet sitt første barn ønsket hun å prøve TENS som smertelindring. Les om hennes fødselsopplevelse.
Les mer om Fornøyd fysioterapeut fødte med TENSTENS og sterke postoperative smerter – en pasienthistorie
Les fysioterapeut og osteopat Tina Johannessens leserinnlegg om bruk av TENS som alternativ smertelindring ved sterke postoperative smerter.
Les mer om TENS og sterke postoperative smerter – en pasienthistorieForslag til elektrodeplassering kvalme
Svart elektrode plasseres tre fingerbredder proximalt for håndleddet på innsiden av underarmen, Akupunkturpunkt PC6 Rød elektrode plasseres på underarmens overside. Vær obs på hvordan radius roterer rundt ulna. 10-15 Hz Program P05 – 10 HZ/200 uS eller still inn PC1, PC2 eller PC3 Stimulering 5-15minutter
Les mer om Forslag til elektrodeplassering kvalmeForslag til elektrodeplassering menstruasjonssmerter
Elektrodene plasseres i det smertefulle området. Oftest er dette buk eller mage. To elektroder kan også plasseres i korsryggen. Høyfrekvent eller høyintensitetsstimulering på høy strømstyrke i ett minutt. Når du kjenner at menstruasjonssmerten kommer, skrur du opp til du kjenner at strømmen begynner å motvirke smertene.
Les mer om Forslag til elektrodeplassering menstruasjonssmerterGenerelt om elektrodeplasseringer
Vi har et bredt utvalg av størrelser og dimensjoner på elektroder.
Les mer om Generelt om elektrodeplasseringerKvinner har rett til å vite!
Det finnes metoder for effektiv behandling av underlivsplager.
Les mer om Kvinner har rett til å vite!Menn har rett til å vite!
Quintet har avtale med NAV om levering av hjelpemidler innen seksuell helse og avtaler med landets ulike helseforetak om levering av apparater for elektrostimulering, biofeedback og TENS.
Les mer om Menn har rett til å vite!Elektrodeplassering og programvalg TENS: underlivssmerter
NeuroTrac Obstetrics TENS, høyfrekvent program eller NeuroTrac TENS program 1,2,3,4
Les mer om Elektrodeplassering og programvalg TENS: underlivssmerterTENS under fødsel
Høyfrekvent (HF) under smerteriene
Lavfrekvent (LF) når smertene avtar
Smertelindring for gravide
Under graviditeten utsettes kroppen for en rekke endringer. Kroppens tyngdepunkt forflyttes og det blir en økning av en rekke hormoner som påvirker ligamentene i kroppen. Disse naturlige forandringene fører ofte til instabilitet og trøtthetsverk i ryggen både lumbalt og thorakalt.
Les mer om Smertelindring for gravideTENS ved menstruasjonssmerter
Menstruasjonssmerter (dysmenoré) skyldes kramper i livmoren. Smertene behandles vanligvis medikamentelt eller med p-piller. Flere studier har vist god effekt av TENS for å lindre disse smertene. TENS reduserer ikke aktiviteten i livmormuskelen, men blokkerer smertesignalene slik at de ikke når fram til hjernen og stimulerer hjernen til å frigjøre endorfiner.
Les mer om TENS ved menstruasjonssmerterBEHANDLINGSVEILEDER VED SÅRTILHELING: TENS
Sår kan i hovedsak kategoriseres som akutte og kroniske sår. Akutte sår gror forholdsvis raskt mens kroniske sår har en tregere tilhelingsprosess.
Les mer om BEHANDLINGSVEILEDER VED SÅRTILHELING: TENSSlik benyttes TENS ved sårtilheling
Vi har vært så heldige å få lov til å vise dere sårtilhelingsprogrammet fra Eksjø kommune i sin helhet, som det ble henvist til når vi ga ut vår lille behandlingsveileder innen sår like før sommerferien (se link nedenfor).
Les mer om Slik benyttes TENS ved sårtilhelingBlæresmerter og overaktiv blære behandlet med TENS og tibialisstimulering: Pasientcase
Om kombinert bruk av transkutan tibialisstimulering med NeuroTrac Continence og bruk av TENS med NeuroTrac Obstetrics.
Les mer om Blæresmerter og overaktiv blære behandlet med TENS og tibialisstimulering: PasientcaseElektrodeplassering og programvalg: Nakke og rygg
Nakke: Her foretrekkes et høyfrekvent eller modulert program. Program P01-P13. Her vil fortrinnsvis høyfrekvente- (P01,P02,P03,P04) eller modulerte program (P11,P12) foretrekkes. Rygg: TENS: Program P01-P13. Her vil fortrinnsvis høyfrekvente- (P01,P02,P03,P04) eller modulerte program (P11,P12) foretrekkes TENS: Program P01-P13. Her vil fortrinnsvis høyfrekvente- (P01,P02,P03,P04) eller modulerte program (P11,P12) foretrekkes. Ulik Stimulering på Kanal A og B for […]
Les mer om Elektrodeplassering og programvalg: Nakke og ryggElektrodeplassering og programvalg: Skulder
TENS: Program P01-P13. Her vil fortrinnsvis høyfrekvente- (P01,P02,P03,P04) eller modulerte program (P11,P12) foretrekkes. For mer muskelaktivering velges P05 eller P06. TEMS: «Scapulahumeralerytmen» og holdningskorreksjon P14, P15, P16, P17. TENS: sirkulasjon og smertelindring. Program P01-P13. Her vil fortrinnsvis høyfrekvente- (P01,P02,P03,P04) eller modulerte program (P11,P12) foretrekkes. Ved ønske om muskelstimulering velges lavfrekvent P05 eller P06. TEMS: Aktivering […]
Les mer om Elektrodeplassering og programvalg: SkulderElektrodeplassering og programvalg: Hånd/arm, albue og overarm
Hånd/arm: TEMS: Håndtrening. Plasser elektrodene over muskelbuken. Stimuler med et TEMS, altså et muskelstimuleringsprogram som inneholder arbeid /hvile. Skru opp mA til det ses en synlig kontraksjon. Stimuler gjerne bilateralt og test frisk side. Håndtrening, program P14, P15, P16 eller P17. Albue: TENS: sirkulasjon og smertelindring omkring albue. Program P01-P13. Her vil fortrinnsvis høyfrekvente- […]
Les mer om Elektrodeplassering og programvalg: Hånd/arm, albue og overarmElektrodeplassering og programvalg: Kne
Ved artrose og andre smertetilstander i kneet anbefales et høyfrekvent TENS-program. Elektrodene plasseres nær leddet på begge sider av leddet. Ved smertetilstander, nedsatt mobilitet og nedsatt muskelkraft omkring kneet kan m. quadriceps eller m. vastus medialis stimuleres med transkutan elektrisk muskelstimulering TEMS-program P14, P15, P16 eller P17 (bilde 2 og 3). Muskelstimulering vil kunne gi […]
Les mer om Elektrodeplassering og programvalg: KneElektroplassering og programvalg: Fot (hallux valgus) og underben
Hallux valgus: TEMS: Muskelstimulering ved hallux valgus. Elektrodene plasseres over senen. Anbefalt program P14, P15, P16, P17. Underben: Tibialis anterior Peroneus Gastrocnemius, Soleus, akillissenen Muskelstimulering P14, P15, P16 eller P17. 1. Plasser elektrodene over muskelbuken m. Tibialis anterior. 2. Plasser det ene elektrodeparet over muskelbuken m. Tibialis anterior og det andre over m. peroneus. […]
Les mer om Elektroplassering og programvalg: Fot (hallux valgus) og underben