Svangerskap og fødsel

Plakater/Plansjer

Her finner du våre plakater og plansjer: Bekkenbunn kvinne Bekkenbunn mann Vulva overflateanatomi Dermatomkart Vi har også utarbeidet skriveblokker for de anatomiske plansjene som er praktiske for den kliniske hverdag. Vi har mange flotte behandlingsveiledere som du finner under de relevante fagområdene. Ønsker du materiell tilsendt? Ta kontakt med oss!

Les mer om Plakater/Plansjer

Smertelindring under fødsel

Under fødselen trekker muskulaturen i livmoren seg kraftig sammen i det vi kaller rier. Sammentrekningene er så kraftige at de gir smerter, som regel over symfysen*, i lyske og korsrygg.
Men kroppen har sine egne smertestillende stoffer; endorfiner og enkefaliner. Endorfiner kalles gjerne kroppens eget morfin.

Les mer om Smertelindring under fødsel

Forslag til elektrodeplassering ved fødselssmerter

Kvinnen må gjerne teste ut og bli kjent med apparatet før fødselen. Mange kvinner kan også ha nytte av et TENS-apparat igjennom svangerskapet da dette kan lindre stivhet og trøtthet i blant annet rygg. Det er trygt å bruke TENS fra uke 12.
Det anbefales å starte TENS-behandlingen i hjemmet allerede når kvinnen kjenner de første kynnerne og riene. Apparatet kan stå på under hele fødselsforløpet. Man starter gjerne med å plassere elektrodene på ryggen der man har mest vondt. Etter hvert kan de med fordel flyttes mer og mer ned i korsrygg og seteregion, frem i lyske eller til lår. Vi anbefaler høyfrekvent (HF) under smerteriene og lavfrekvent (LF) når smertene avtar. Bruk håndomkobleren for å skifte mellom programmene

Les mer om Forslag til elektrodeplassering ved fødselssmerter

Forslag til elektrodeplassering ved rygg-og bekkensmerter i svangerskapet

Det er dokumentert effekt av transkutan elektrisk nervestimulering for rygg-og bekkensmerter i siste trimester av svangerskapet. Elektrodeplassering: Lave ryggsmerter med utstråling, ved ømhet i seteregion eller ved symfysesmerter. To elektroder plasseres paravertebralt i ryggen. De to andre elektrodene plasseres i L1 segmentet i lysken over hofteleddet eller over muskelfestene på lårbenet (trocanter),­ over setemuskulaturen (m. piriformis) […]

Les mer om Forslag til elektrodeplassering ved rygg-og bekkensmerter i svangerskapet

Utlånsavtale NeuroTrac TENS Obstetrics

For deg som ønsker alternativ smertelindring ved rygg-og bekkenrelaterte smerter og under fødsel. TENS (transkutan elektrisk nervestimulering) er en velkjent metode for alternativ smertelindring og har vært brukt under fødsel i en årrekke i land som Australia, Sverige og Storbritannia. TENS er trygt å bruke i svangerskapet etter 12. svangerskapsuke ved f.eks bekkenrelaterte smerter, under fødselsforløpet og i barselperioden. En fersk studie viser at TENS gir betydelig reduksjon i smerte under fødsel og utsetter behovet for farmakologisk smertelindring.

Les mer om Utlånsavtale NeuroTrac TENS Obstetrics

Smertelindring for gravide

Under graviditeten utsettes kroppen for en rekke endringer. Kroppens tyngdepunkt forflyttes og det blir en økning av en rekke hormoner som påvirker ligamentene i kroppen. Disse naturlige forandringene fører ofte til instabilitet og trøtthetsverk i ryggen både lumbalt og thorakalt.

Les mer om Smertelindring for gravide