Vellykket behandling med biofeedback for overaktiv blære hos omskåret kvinne – en caserapport fra British Medical Journal

Kvinnelig kjønnslemlestelse type III involverer innsnevring av vaginalåpningen der de indre kjønnsleppene (labia minora) blir kuttet og overlappet slik at de danner en vulvaforsegling som også kan inkludere de ytre kjønnsleppene (labia majora), med eller uten fjerning av klitoris. Dette kan resultere i ulike symptomer som smerter ved forsøk på samleie, vannlatingsproblemer med redusert urinstrøm, trangfølelse med eller uten urinlekkasje (overaktiv blære), vaginale infeksjoner og urinveisinfeksjoner. I denne caserapporten mottok pasienten også rådgivning fra et multidisiplinteam bestående av blant andre psykiater med spesialisering i sexologi og rådgiver innen seksuell helse. Videre fikk hun detaljert informasjon om kvinnelig genital anatomi, fysiologi, kjønnslemlestelse og det kirurgiske inngrepet defibulering. Behandling med biofeedback for kontakt med bekkenbunn, samt læring av avspenning og spenning startet postoperativt og besto av en sesjon pr. uke i 9 uker. Les hele artikkelen her.

Publisert

Nyheter

Kurs/work shop i Bergen 20. september

Denne høsten har vi holdt vårt første fysiske kurs innen elektrostimulering og EMG biofeedback. Vi fikk besøk av 20 ivrige og engasjerte terapeuter fra hele landet. Vi synes det er fantastisk med…

Nyheter

Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell &…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter