Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Fagområder

Generell informasjon

Tren selv!
Stressinkontinens er den vanligste formen for urininkontinens og kjennetegnes av ufrivillige lekkasjer av urin gjerne ved fysisk aktivitet, ved mosjon, ved tunge løft, når man hoster, ler eller nyser. Det skyldes som oftest at muskler, sener, nerver og bindevev i bekkenbunnen som omgir endetarm, skjede, urinrør, urinblære og livmor er svekket. Årsaken til svakere muskulatur i bekkenet kan være økende alder, hormonelle forandringer, graviditet, fødsel, stor overvekt og kronisk hoste. Det er internasjonal enighet om å anbefale trening og konservativ behandling før en eventuell operasjon. Studier viser at stressinkontinens rammer ca. 25 % av norske kvinner, tilsvarende en fjerdedel av kvinnelig befolkning. Menn opplever oftest stressinkontinens etter prostataoperasjoner.

Hva behandles/trenes?
Ved stressinkontinens er det bekkenbunnen som skal trenes og styrkes. Det optimale er en sterk, men fleksibel bekkenbunn. Det er viktig å lære å lokalisere og isolere bekkenbunnen fra annen hjelpemuskulatur som sete, lår og mage. Det er også viktig å lære seg å trene opp bekkenbunnen uten at man holder pusten og trykker ned. Elektrostimulering og/eller biofeedback trening er en god hjelp til å finne og til å trene riktig muskulatur.

Les mer ved å bla i de ulike publikasjonene vi har samlet i venstremenyen eller les mer om de enkelte produktene nedenfor. Flere av produktene kan rekvireres av legespesialist.

Efemia – for deg som ikke kommer i mål med treningen
Fra 1.april 2020 gjøres Efemia tilgjengelig på blåresept for kvinner med stressinkontinens. Efemia er en urinstopper av silikon som kan gjenbrukes opptil 90 dager. Den hindrer urinlekkasje på en effektiv og klinisk dokumentert måte.

Efemia plasseres i skjeden, og gir støtte miduretralt. Det unike patentet er utarbeidet av svenske Arcamea og bygger
på samme prinsipp som en TVT-operasjon. Dette forhindrer urinlekkasje under fysisk stress – for eksempel ved bæring, løfting, hoste osv. Én av fire norske

kvinner lider av stressurinlekkasje. Endelig kan vi presentere et alternativ til alle de som ikke kan eller vil opereres!

Brosjyrer og veiledere

Dokumentasjon og forskning

Informasjonsfilmer

Ingen treff.

Aktuelt og saker

Produkter

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter