Smertelindring & Muskeltrening

Muskel og leddsmerter

Fagområder

Generell informasjon

Omtrent en femtedel av befolkningen har problemer med muskel- og leddsmerter, både periodevis og kronisk. For mange er dette problemer de kan leve med, fordi smertene går over, eller årsaken er kjent og kan gjøres noe med. Flere har likevel så store problemer at de oppsøker lege. I noen tilfeller fører dette til en diagnose, mens i andre tilfeller finner man ikke underliggende sykdom. Mange får vite at symtomene er noe de må leve med og at plagene har sammenheng med muskulære spenninger som følge av psykiske påkjenninger eller langvarig stress. TENS (transkutan elektrisk nervestimulering) er en velkjent ikke-medikamentell behandling som kan hjelpe mot muskel-og leddsmerter.

Transkutan elektrisk muskelstimulering (TEMS/NMES/FES) og transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) er et godt tiltak som bør kombineres med standard rehabiliteringstiltak postoperativt og ved andre smertetilstander i store ledd. Rehabiliteringen­ bør inneholde reduksjon av hevelse, øke bevegeligheten­ og smertelindring samt ledd av aktive, isometriske øvelser, elektrisk muskelstimulering og å trene tilstøtende ledd og muskler.

Studier viser for eksempel at elektrisk muskelstimulering er et godt tiltak for å reaktivere og få i gang quadriceps styrke etter operasjon,­ men at det er avhengig av høy intensitet tidlig i den postoperative perioden. Les artikkel her.

Andre studier viser signifikant økt muskelstyrke og muskelvolum i gruppen som fikk muskelstimulering i motsetning til de som gjennomgikk standard rehabilitering. Muskelstimulering ble startet 2. til 4. postoperative dag.

Muskel og leddsmerter kan være forårsaket av artrose, leddgikt og fibromyalgia.

Brosjyrer og veiledere

Dokumentasjon og forskning

Ingen treff.

Informasjonsfilmer

Aktuelt og saker

Produkter

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter