På denne siden

Ressurssenter

Spørsmål og svar

Sorter etter fagområde

Reset

Søk etter spørsmål og svar:

Kan pasienter som har mottatt botoxinjeksjoner i anal sfinktermuskulatur bruke anal probe for elektrostimulering?

Vi anbefaler å konferere med legen som har ordinert botoxbehandlingen før du igangsetter behandling på anal probe. Det kan være individuelle hensyn som må tas. Dersom indikasjonen for eksempel er analfissur så kan det være uheldig med probe. Helst skal huden være hel og frisk før man bruker prober, men det blir en aveining av fordeler og ulemper. Proben vil stimulere muskulatur som ligger lenger inne enn sfinktermuskulaturen slik at sfinktermuskulaturen ikke blir direkte påvirket om pasienten bruker probe.

Hvor lenge varer hudelektrodene?

En hudelektrode varer i ca. 2-3 uker avhengig av hvor mye den er brukt, hvordan huden din er og hvordan den oppbevares. Huden bør stelles godt med når du skal behandles med hudelektrode festet. Pass på at du ikke er tørr/flasser og smør gjerne huden med fuktighetskrem etter behandling. Hudeleketroden skal plasseres tilbake på plastarket den kom med (viktig med riktig side). Du kan også forsøke å oppbevare den i kjøleskap for enda lenger holdbarhet. Dersom du går tom for hudelektroder må du ta kontakt med din lokale avdeling for behandlingshjelpemidler for å få tilsendt flere.

Kan jeg kaste hudelektroden i søppelet?

Ja. Hudelektrodene våre skal kastes i vanlig restavfall. Dette gjelder også prober. 

Det klør etter at jeg bruker probe eller hjelpemidler vaginalt!

Noen få vil oppleve kløe, svie eller irritasjon ved vaginal behandling. Det kan være flere grunner til at det klør eller svir etter at du har brukt probe eller et hjelpemiddel vaginalt. Den vanligste årsaken er hyppig skylling og vasking av underlivet. Underlivet og skjeden har et nøye regulert mikrobiom og pH-balanse. Når man skyller hyppig med vann eller vasker med såpe risikerer man å forstyrre denne bakterie og soppfloraen. Dette kan gi en overvekst av sopp eller bakterier som normalt befinner seg i underlivet. Kløe og svie er typiske symptomer på sopp, og vi anbefaler en tur til legen for å undersøke årsaken.

 

For å unngå hyppig skylling og vasking anbefaler vi at du tørker bort overflødig glidemiddel med litt toalettpapir og unngår å skylle eller vaske underlivet etter hver behandling. I tillegg er det viktig at du kun bruker såpe beregnet på underlivet de gangene du vasker med såpe.

 

Som standard får du levert Joy Division Auqaglide som er et medisinsk godkjent, nøytralt og vannbasert glidemiddel sammen med våre hjelpemidler. Dette er hypoallergent og inneholder kun det mest nødvendige av innholdsstoffer. Vi har også glidemidler med litt flere ingredienser som for eksempel gir en bedre lukt eller smak. Noen vil reagere på innholdsstoffene i glidemidler, og vi anbefaler derfor å forsøke å bytte glidemiddel dersom du mistenker at dette kan gjelde deg. Husk imidlertid at du ikke kan bruke annet enn vannbaserte glidemidler sammen med hjelpemidler i silikon. Du kan lese mer om glidemidler her: https://quintet.no/2021/10/glidemiddelguide/

TENS og svangerskap

Det er ikke er gjort tilstrekkelig med studier på sikkerheten i bruk av TENS i første trimester. Det er gjort tilstrekkelig med studier for å si at det er trygt å bruke TENS i 2. og 3. trimester så lenge hudelektrodene ikke plasseres over gravid uterus.

 

Vi har et eget apparat beregnet på smertelindring under svangerskap og fødsel (TENS Obstetrics). Det har en egen håndomkobler som lar deg raskt skifte mellom høyfrekvent og lavfrekvent stimulering. https://quintet.no/produkt/neurotrac-tens-obstetrics/

 

Her finner du forslag til hudleektrodeplassering:
https://quintet.no/nyttig-informasjon/forslag-til-elektrodeplassering-ved-rygg-og-bekkensmerter-i-svangerskapet/

Vagusnervestimulering og svangerskap

Det er foreløpig ikke gjort gode nok studier på vagusstimulering og svangerskap til at man kan si med sikkerhet at det ikke påvirker et svangerskap negativt. Det er gjort noen studier på implanterte elektroder og VNS i behandling av epilepsi, men det er så små utvalg at det er vanskelig å si at dette er trygt: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0920121121001248

Vi råder derfor til å vente med transkutan vagusnervestimulering til etter svangerskapet.

Spørsmål om elektrostimulering og 24-timers EKG (Holter)

Strømmen på apparatet går lokalt mellom elektrodene og det er svært begrenset hvor dypt strømmen når utenfor det umiddelbare omkringliggende vevet. Elektronisk utstyr og målere som ligger mer enn en håndsbredde fra elektroden skal normalt sett ikke kunne påvirkes av apparatene våre. Dersom du er usikker på om bruk av apparatet forstyrrer målingen råder jeg deg til å notere tidspunktene du bruker apparatet på, så vil avlesing av EKG-et vise om det er avvik i det tidsrommet.

 

Med andre ord: Nei, trening med elektrostimulering skal ikke være av betydning for 24-timers EKG-måling, men for å være helt sikker kan du også forhøre deg med leverandør av EKG-måleren.

Får ikke bygget opp vakuum med penispumpen

Vakuumoppbygging fordrer god forsegling og du bør derfor barbere bort noe hår rundt penisroten. I tillegg må du bruke gel for å få tett forsegling og gi en mer behagelig bruk av pumpen. Da skal vakuum normalt sett bygge seg opp raskt. Dersom disse feilkildene er utelukket kan det være at det er feil på sylinderen eller pumpehodet.

Du kan ta pumpehodet (uten sylinder) og teste direkte i håndflaten – dersom det ikke skapes undertrykk her er det lekkasje i pumpehodet. Dersom det skapes vakuum her så er det sylinderen det er noe galt med. 

Ta kontakt med oss så sender vi deg nye deler!

Kan TENS eller tibialisstimulering brukes ved metallimplantater?

Det er trygt å motta behandling med elektrostimulering selv om pasienten har metallimplantater nær benvev (osteosyntesemateriale). Det kan oppstå ubehag dersom elektrodene plasseres direkte over metallimplantater som ligger nær hudoverflaten, og vi anbefaler derfor at dette unngås.

 

Bakgrunnsinformasjon: 

Uttalelse fra prof. Tim Watson i England: (http://www.electrotherapy.org/faqs) 

«Electrical stimulation modalities (TENS, Interferential, NMES etc) are not contraindicated as the amount of energy applied is not sufficient to cause a detrimental heating effect in the tissues sourrounding the implant, though the presence of metal in the tissues will almost certainly distort the pathway taken by the applied current and may therefore generate some unexpected effects in terms of sensation experienced by the patient. Passive meatal implants are NOT therefore a contraindication to the electrical stimulation modalities (ACTIVE implants are though).»

Han har basert uttalelsen sin på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3031347/ Denne gir en god oversikt for alle kontraindikasjoner.

Hva kan jeg gjøre dersom jeg får soppinfeksjon/kløe ved bruk av probe?

Det kan være vanskelig å skille på lokal irritasjon/kløe og soppinfeksjon. Underlivet består av en bakterie- og mikrobiomflora som må være i balanse. Overdreven skylling med vann eller vasking med såpe kan forstyrre denne balansen slik at soppsporene som naturlig befinner seg på huden tar overhånd og gir en soppinfeksjon. Du bør kun tørke bort overflødig glidemiddel med litt toalettpapir etter bruk av probe. Det er ikke nødvendig å vaske underlivet! Dersom du er sikker på at det er en soppinfeksjon kan denne behandles med reseptfrie legemidler fra apotek.

Dersom du er usikker på om det er soppinfeksjon eller irritasjon/allergi så anbefaler vi deg å forsøke å bytte glidemiddel. Glidemiddelet må være vannbasert og helst med så få ingredienser som mulig.

Probene våre Anuform og Periform består av kirurgisk stål med svært små spor av nikkel. For de aller fleste vil ikke dette skape noen problemer selv om man er følsom for nikkel, men dersom du mistenker at det er nikkel som er årsaken til reaksjonen så kan du prøve våre gullbelagte prober Dynaprobe PRO2A, Analys + eller Novatys.

Kan man bestille hjelpemdiler for seksuallivet til pasienter som ikke har norsk personnummer?

Ja, så lenge rekvirerende lege har norsk autorisasjon er det ikke et problem at pasienten ikke har norsk personnummer.

Kan jeg får gratisprøve på Efemia som pasient?

Vi deler ikke ut gratis vareprøver til pasienter (demo kan gis til behandlere, men disse skal ikke brukes). 

Efemia finnes på blåresept, og du kan hente den ut dersom du har blåresept på forbruksmateriell for inkontinens. Den kan også kjøpes uten resept, men da er den dyrere. Den første pakken du henter ut er en såkalt startpakke. Den inneholder alle 3 størrelser og er kraftig nedsatt i pris. Vi tjener ikke noe på å selge disse settene. Formålet er at det skal være rimelig å finne riktig størrelse. Neste gang du henter ut Efemia henter du kun den størrelsen du har funnet ut passer for deg. Efemia er svært rimelig i bruk ettersom den er gjenbrukbar i minst 90 dager. Den er ca. 4 ganger rimeligere i bruk per dag enn tilsvarende produkter på markedet. 

Ettersom Efemia er i blåreseptordningen vil den inngå i egenandelen mot opptjening for frikort. Husk også at dersom blåresepten skrives ut sammen med andre blåresepter av samme lege på samme dato så betaler du ikke mer enn egenandelstaket (520 kr for 3 måneders forbruk).