På denne siden

Ressurssenter

Spørsmål og svar

Sorter etter fagområde

Reset

Søk etter spørsmål og svar:

Kan TENS brukes ved mistanke om eller kjent kreft?

Vi anbefaler ikke bruk av TENS direkte over et område med kjent eller mistenkt kreft. Effekten av elektrostimulering på kreftceller er usikker. Vi pleier å vise til disse retningslinjene for en grundig gjennomgang av kontraindikasjoner og forsiktighetsregler.

Kan jeg gjøre elektrostimulering når jeg har fått behandling med bulkamid?

Generelt anbefales det at du venter 2-3 uker med å bruke tampong, trene eller gjøre elektrostimulering etter inngrepet. Det er ingenting i veien for å starte med elektrostimulering etter det er gått 2-3 uker, men det er vanskeligere å bedømme effekt når man gjør flere tiltak samtidig. Dersom det er viktig å skille mellom effekten til tiltakene kan det være greit å vente 4 uker før man igangsetter et nytt tiltak. Bulkamid har ofte rask effekt, og de fleste har oppnådd effekt 2 uker etter inngrepet.

Jeg får ikke blå resept for Efemia fra legen min!

Hvorvidt du oppfyller vilkårene for å få noe på blå resept er opp til legen din å vurdere. Efemia kan du hente ut på blå resept dersom du har blå resept på «forbruksmateriell ved inkontinens». Dersom du er uenig i vurderingen som din lege har gjort så kan du be om en henvisning til en gynekolog, eller selv kontakte en privatpraktiserende gynekolog for ny vurdering. Det er også mulig å kjøpe et startsett på apoteket uten blå resept slik at du kan prøve Efemia og se om det fungerer for deg før du oppsøker ny lege for å få det på blå resept – forskjellen her blir en høyere pris enn om du hadde hatt blå resept.

Tibialisstimulering ved nevropati i beina?

Spørsmålsstiller lurer på om man kan bruke tibialisstimulering dersom følsomheten er unormal i begge beina. Da anbefaler vi heller å vurdere å bruke probe. Man oppnår like god behandlingseffekt ved å kjøre et «tibialisprogram» på probe. Det er også mulig å kjøre tibialisstimulering på beina ved nevropati, men vær obs på at pasienten kan oppleve strøm annerledes enn man forventer, og at det vil være vanskeligere å styre strømstyrke etter «første følelse av strøm». Noen pasienter kan oppleve direkte ubehag/smerte av stimuli som normalt ikke er smertefulle ved nevropati.

Kan jeg få et papir på hjelpemiddelet mitt slik at jeg slipper at det blir undersøkt i håndbagasjen på flyplassen?

Det korte svaret er nei. Vi kan ikke lage et skriv som overprøver sikkerhetsvaktene sin rett på å undersøke innholdet i håndbagasjen din. Du kan alltid be om at den blir undersøkt på et lukket rom dersom du ikke vil at innholdet skal vises for andre. Eventuelt kan du pakke hjelpemiddelet i innsjekket bagasje.

Våre batterier er godkjente også på fly.

Her kan du lese mer om elektronikk i håndbagasjen: https://luftfartstilsynet.no/passasjer/hva-er-lov-i-bagasjen/bagasje/tillatt-i-handbagasjen/elektronikk-i–handbagasjen/

Fungerer det best med hudelektroder, probe eller nåler ved behandling av overaktiv blære?

Forskningen tyder på at det fungerer like godt med hudelektroder og prober som med nåler, og de fleste velger derfor behandling med hudelektroder ettersom det er enklere og rimeligere. Du kan lese mer om dette på fagbloggen våre: https://quintet.no/forskning/transkutan-tibialisstimulering-ved-overaktiv-blaere/

Hvor tidlig kan man begynne med elektrostimulering etter fødsel?

Elektrostimulering kan starte tidligst 6 uker etter fødsel, men som regel venter man lenger. Kroppen trenger tid til å komme seg ,og det er ikke uvanlig å vente 6 måneder før man igangsetter behandling med elektrostimulering. Behandler bør gjøre en individuell vurdering i samråd med pasient. Det er imidlertid ingenting i veien for å starte knipeøvelser før det er gått 6 uker så lenge teknikken er riktig og motivasjonen er der. Mange gjør for eksempel knipeøvelser under amming slik at de får en jevnlig påminnelse. Vi anbefaler å få en gjennomgang og sjekk av teknikk fra en kompetent behandler før man trener på egenhånd. En liste over behandlere med kompetanse innen bekkenbunn finner du her: https://quintet.no/behandlere-inkontinens-og-bekkenbunnsplager/

Kan pasienter som har mottatt botoxinjeksjoner i anal sfinktermuskulatur bruke anal probe for elektrostimulering?

Vi anbefaler å konferere med legen som har ordinert botoxbehandlingen før du igangsetter behandling på anal probe. Det kan være individuelle hensyn som må tas. Dersom indikasjonen for eksempel er analfissur så kan det være uheldig med probe. Helst skal huden være hel og frisk før man bruker prober, men det blir en aveining av fordeler og ulemper. Proben vil stimulere muskulatur som ligger lenger inne enn sfinktermuskulaturen slik at sfinktermuskulaturen ikke blir direkte påvirket om pasienten bruker probe.

Hvor lenge varer hudelektrodene?

En hudelektrode varer i ca. 2-3 uker avhengig av hvor mye den er brukt, hvordan huden din er og hvordan den oppbevares. Huden bør stelles godt med når du skal behandles med hudelektrode festet. Pass på at du ikke er tørr/flasser og smør gjerne huden med fuktighetskrem etter behandling. Hudeleketroden skal plasseres tilbake på plastarket den kom med (viktig med riktig side). Du kan også forsøke å oppbevare den i kjøleskap for enda lenger holdbarhet. Dersom du går tom for hudelektroder må du ta kontakt med din lokale avdeling for behandlingshjelpemidler for å få tilsendt flere.

Kan jeg kaste hudelektroden i søppelet?

Ja. Hudelektrodene våre skal kastes i vanlig restavfall. Dette gjelder også prober. 

Det klør etter at jeg bruker probe eller hjelpemidler vaginalt!

Noen få vil oppleve kløe, svie eller irritasjon ved vaginal behandling. Det kan være flere grunner til at det klør eller svir etter at du har brukt probe eller et hjelpemiddel vaginalt. Den vanligste årsaken er hyppig skylling og vasking av underlivet. Underlivet og skjeden har et nøye regulert mikrobiom og pH-balanse. Når man skyller hyppig med vann eller vasker med såpe risikerer man å forstyrre denne bakterie og soppfloraen. Dette kan gi en overvekst av sopp eller bakterier som normalt befinner seg i underlivet. Kløe og svie er typiske symptomer på sopp, og vi anbefaler en tur til legen for å undersøke årsaken.

 

For å unngå hyppig skylling og vasking anbefaler vi at du tørker bort overflødig glidemiddel med litt toalettpapir og unngår å skylle eller vaske underlivet etter hver behandling. I tillegg er det viktig at du kun bruker såpe beregnet på underlivet de gangene du vasker med såpe.

 

Som standard får du levert Joy Division Auqaglide som er et medisinsk godkjent, nøytralt og vannbasert glidemiddel sammen med våre hjelpemidler. Dette er hypoallergent og inneholder kun det mest nødvendige av innholdsstoffer. Vi har også glidemidler med litt flere ingredienser som for eksempel gir en bedre lukt eller smak. Noen vil reagere på innholdsstoffene i glidemidler, og vi anbefaler derfor å forsøke å bytte glidemiddel dersom du mistenker at dette kan gjelde deg. Husk imidlertid at du ikke kan bruke annet enn vannbaserte glidemidler sammen med hjelpemidler i silikon. Du kan lese mer om glidemidler her: https://quintet.no/2021/10/glidemiddelguide/

TENS og svangerskap

Det er ikke er gjort tilstrekkelig med studier på sikkerheten i bruk av TENS i første trimester. Det er gjort tilstrekkelig med studier for å si at det er trygt å bruke TENS i 2. og 3. trimester så lenge hudelektrodene ikke plasseres over gravid uterus.

 

Vi har et eget apparat beregnet på smertelindring under svangerskap og fødsel (TENS Obstetrics). Det har en egen håndomkobler som lar deg raskt skifte mellom høyfrekvent og lavfrekvent stimulering. https://quintet.no/produkt/neurotrac-tens-obstetrics/

 

Her finner du forslag til hudleektrodeplassering:
https://quintet.no/nyttig-informasjon/forslag-til-elektrodeplassering-ved-rygg-og-bekkensmerter-i-svangerskapet/

Vagusnervestimulering og svangerskap

Det er foreløpig ikke gjort gode nok studier på vagusstimulering og svangerskap til at man kan si med sikkerhet at det ikke påvirker et svangerskap negativt. Det er gjort noen studier på implanterte elektroder og VNS i behandling av epilepsi, men det er så små utvalg at det er vanskelig å si at dette er trygt: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0920121121001248

Vi råder derfor til å vente med transkutan vagusnervestimulering til etter svangerskapet.

Spørsmål om elektrostimulering og 24-timers EKG (Holter)

Strømmen på apparatet går lokalt mellom elektrodene og det er svært begrenset hvor dypt strømmen når utenfor det umiddelbare omkringliggende vevet. Elektronisk utstyr og målere som ligger mer enn en håndsbredde fra elektroden skal normalt sett ikke kunne påvirkes av apparatene våre. Dersom du er usikker på om bruk av apparatet forstyrrer målingen råder jeg deg til å notere tidspunktene du bruker apparatet på, så vil avlesing av EKG-et vise om det er avvik i det tidsrommet.

 

Med andre ord: Nei, trening med elektrostimulering skal ikke være av betydning for 24-timers EKG-måling, men for å være helt sikker kan du også forhøre deg med leverandør av EKG-måleren.

Får ikke bygget opp vakuum med penispumpen

Vakuumoppbygging fordrer god forsegling og du bør derfor barbere bort noe hår rundt penisroten. I tillegg må du bruke gel for å få tett forsegling og gi en mer behagelig bruk av pumpen. Da skal vakuum normalt sett bygge seg opp raskt. Dersom disse feilkildene er utelukket kan det være at det er feil på sylinderen eller pumpehodet.

Du kan ta pumpehodet (uten sylinder) og teste direkte i håndflaten – dersom det ikke skapes undertrykk her er det lekkasje i pumpehodet. Dersom det skapes vakuum her så er det sylinderen det er noe galt med. 

Ta kontakt med oss så sender vi deg nye deler!

Kan TENS eller tibialisstimulering brukes ved metallimplantater?

Det er trygt å motta behandling med elektrostimulering selv om pasienten har metallimplantater nær benvev (osteosyntesemateriale). Det kan oppstå ubehag dersom elektrodene plasseres direkte over metallimplantater som ligger nær hudoverflaten, og vi anbefaler derfor at dette unngås.

 

Bakgrunnsinformasjon: 

Uttalelse fra prof. Tim Watson i England: (http://www.electrotherapy.org/faqs) 

«Electrical stimulation modalities (TENS, Interferential, NMES etc) are not contraindicated as the amount of energy applied is not sufficient to cause a detrimental heating effect in the tissues sourrounding the implant, though the presence of metal in the tissues will almost certainly distort the pathway taken by the applied current and may therefore generate some unexpected effects in terms of sensation experienced by the patient. Passive meatal implants are NOT therefore a contraindication to the electrical stimulation modalities (ACTIVE implants are though).»

Han har basert uttalelsen sin på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3031347/ Denne gir en god oversikt for alle kontraindikasjoner.

Hva kan jeg gjøre dersom jeg får soppinfeksjon/kløe ved bruk av probe?

Det kan være vanskelig å skille på lokal irritasjon/kløe og soppinfeksjon. Underlivet består av en bakterie- og mikrobiomflora som må være i balanse. Overdreven skylling med vann eller vasking med såpe kan forstyrre denne balansen slik at soppsporene som naturlig befinner seg på huden tar overhånd og gir en soppinfeksjon. Du bør kun tørke bort overflødig glidemiddel med litt toalettpapir etter bruk av probe. Det er ikke nødvendig å vaske underlivet! Dersom du er sikker på at det er en soppinfeksjon kan denne behandles med reseptfrie legemidler fra apotek.

Dersom du er usikker på om det er soppinfeksjon eller irritasjon/allergi så anbefaler vi deg å forsøke å bytte glidemiddel. Glidemiddelet må være vannbasert og helst med så få ingredienser som mulig.

Probene våre Anuform og Periform består av kirurgisk stål med svært små spor av nikkel. For de aller fleste vil ikke dette skape noen problemer selv om man er følsom for nikkel, men dersom du mistenker at det er nikkel som er årsaken til reaksjonen så kan du prøve våre gullbelagte prober Dynaprobe PRO2A, Analys + eller Novatys.

Kan man bestille hjelpemdiler for seksuallivet til pasienter som ikke har norsk personnummer?

Ja, så lenge rekvirerende lege har norsk autorisasjon er det ikke et problem at pasienten ikke har norsk personnummer.

Kan jeg får gratisprøve på Efemia som pasient?

Vi deler ikke ut gratis vareprøver til pasienter (demo kan gis til behandlere, men disse skal ikke brukes). 

Efemia finnes på blåresept, og du kan hente den ut dersom du har blåresept på forbruksmateriell for inkontinens. Den kan også kjøpes uten resept, men da er den dyrere. Den første pakken du henter ut er en såkalt startpakke. Den inneholder alle 3 størrelser og er kraftig nedsatt i pris. Vi tjener ikke noe på å selge disse settene. Formålet er at det skal være rimelig å finne riktig størrelse. Neste gang du henter ut Efemia henter du kun den størrelsen du har funnet ut passer for deg. Efemia er svært rimelig i bruk ettersom den er gjenbrukbar i minst 90 dager. Den er ca. 4 ganger rimeligere i bruk per dag enn tilsvarende produkter på markedet. 

Ettersom Efemia er i blåreseptordningen vil den inngå i egenandelen mot opptjening for frikort. Husk også at dersom blåresepten skrives ut sammen med andre blåresepter av samme lege på samme dato så betaler du ikke mer enn egenandelstaket (520 kr for 3 måneders forbruk). 

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter