Smertelindring & Muskeltrening

Nervesmerter

Fagområder

Generell informasjon

Nervesmerter eller nevralgier er tilsynelatende spontane og gjerne anfallsvise smerter som er begrenset til et område som forsynes av en bestemt nerve eller nerverot. Nevralgier er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på en sykdom som irriterer den smertefremkallende nerven. TENS (transkutan elektrisk nervestimulering) er en anerkjent metode for behandling av nervesmerter.

Smertetilstanden komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS), tidligere omtalt som refleks- dystrofi, kjennetegnes ved nevropatiske smerter som oppstår i en ekstremitet etter et traume.

Det er to hovedtyper: CRPS 1 med ikkedefinerbar nervelesjon og CRPS 2 med definerbar nervelesjon.

CRPS kan gi temperatur­ og fargeforandringer i huden, hevelse, motorisk dysfunksjon som parese, spasmer og fikserte feilstillinger. Tilstanden kan utvikles etter hvilket som helst skade (inkludert mindre skader), og opptrer hyppigst etter brudd, knusningsskader, hjerneslag, kirurgiske inngrep og distorsjon. Smertene oppstår helst distalt på fot eller arm, men følger ikke nervebane eller dermatom i sin utbredelse.

Ved langvarige symptomer kan det oppstå ledd- og beinforandringer og depresjon. Det er ingen evidens i nyere forskning om at tilstanden er psykologisk betinget slik man trodde tidligere. Fysioterapi, og bruk av TENS, er et av mange behandlingsalternativer som har vist seg å ha god effekt på smertelindring og behandling av disse pasientene. Les masteroppgave på effekt av TENS ved CRPS her.

Brosjyrer og veiledere

Dokumentasjon og forskning

Ingen treff.

Informasjonsfilmer

Ingen treff.

Aktuelt og saker

Produkter

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter