Smertelindring & Muskeltrening

Nervesmerter

Fagområder

Generell informasjon

Nevropatisk smerte er en form for smerte som oppstår som et resultat av skade eller dysfunksjon i det perifere eller sentrale nervesystemet. Denne typen smerte kan være kronisk og utfordrende å behandle. Én tilnærming til å lindre neuropatiske smerter er bruken av transkutan elektrisk nervestimulering (TENS).

Transkutan elektrisk nervestimulering er en ikke-invasiv metode som bruker elektriske impulser for å påvirke nervesystemet og redusere smerteopplevelsen. Enheten består vanligvis av elektroder som festes på huden nær det berørte området. Disse elektrodene sender små elektriske impulser gjennom huden og langs nervefibrene for å modulere smertesignaler.

TENS antas å virke ved å stimulere A-betafibrene, som er ansvarlige for å overføre berøring og vibrasjon. Dette kan blokkere smertesignaler fra å nå hjernen og dermed redusere opplevelsen av smerte. I tillegg kan TENS også påvirke frigjøringen av endorfiner, kroppens naturlige smertelindrende kjemikalier.

Studier har vist lovende resultater når det gjelder bruk av TENS for å håndtere neuropatisk smerte. Pasienter har rapportert redusert smerteintensitet og økt livskvalitet etter regelmessig bruk av TENS. Det er imidlertid viktig å merke seg at effektiviteten av TENS kan variere fra person til person, og det bør brukes som en del av en helhetlig tilnærming til smertehåndtering.

 

CRPS

Smertetilstanden komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS), tidligere omtalt som refleks- dystrofi, kjennetegnes ved nevropatiske smerter som oppstår i en ekstremitet etter et traume.

CRPS kan gi temperatur­ og fargeforandringer i huden, hevelse, motorisk dysfunksjon som parese, spasmer og fikserte feilstillinger. Tilstanden kan utvikles etter hvilket som helst skade (inkludert mindre skader), og opptrer hyppigst etter brudd, knusningsskader, hjerneslag, kirurgiske inngrep og distorsjon. Smertene oppstår helst distalt på fot eller arm, men følger ikke nervebane eller dermatom i sin utbredelse.

Ved langvarige symptomer kan det oppstå ledd- og beinforandringer og depresjon. Det er ingen evidens i nyere forskning om at tilstanden er psykologisk betinget slik man trodde tidligere. Fysioterapi, og bruk av TENS, er et av mange behandlingsalternativer som har vist seg å ha god effekt på smertelindring og behandling av disse pasientene. Les masteroppgave på effekt av TENS ved CRPS her.

Brosjyrer og veiledere

Dokumentasjon og forskning

Informasjonsfilmer

Aktuelt og saker

Produkter

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter