Lærerikt og tverrfaglig møte i Norsk kvinnelig inkontinensforum med hovedtema seksuell helse og inkontinens

Norsk kvinnelig inkontinensregister inviterer hvert år leger, uroterapeuter, sykepleiere, fysioterapeuter og andre som er interessert I utredning og behandling av urininkontinens til fagmøte. Quintes fysioterapeut Bente Lunde deltok på møtet og deler gjerne et utvalg av sine notater. Hovedtema på årets møte var seksuell helse og inkontinens. Spørsmål om seksuell helse har ikke tidligere blitt inkludert og registrert ved journalopptak på mange av landet sykehus før i senere tid og man mangler derfor data på dette feltet. Mange kvinner med lekkasjeplager lekker også under samleie – hvordan påvirker dette seksuallivet og hvilken hjelp kan helsepersonell tilby? Fysioterapeut og sexologisk rådgiver Jenny Toftner snakket om viktigheten av å kartlegge seksuelle problemer og at en sterk bekkenbunnsmuskulatur har betydning for seksuell funksjon. Se linken til artikkel om bekkenbunnsplager og seksuell funksjon der gjesteforeleser Ranee Thakar er medforfatter /media/seksual function and pelvic floor disorders.pdf Dr. Ranee Thakar fra FRCOG Croydon University Hospital foreleste også om inkontinens blant eldre og viste til at stressinkontinens reduseres hos eldre kvinner, mens forekomsten av overaktiv blære og blandingsinkontinens øker. Det skjer en endring hos kvinner med inkontinens rundt 50 år og for de over 65 år er inaktivitet, osteoporose og funksjonell inkontinens (rekker ikke toalettet I tide) et problem. Ettersom det blir stadig flere eldre i samfunnet må disse utfordringene møtes på en god måte. Tibialisstimulering og medikamenter for overaktiv blære er vanligvis effektiv behandling, men i de tilfellene der dette ikke virker kan Botox være et alternativ. Dr. med. Ingrid Volløyhaug snakket om sammenhengen mellom obstetriske skader i bekkenbunn og senere operasjon for prolaps av bekkenorganer. Se lenken til Ingrids publikasjoner om temaet.https://www.ntnu.no/ansatte/ingrid.volloyhaug.

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter