Sexolog Siv Gamnes evaluerer nytten av MyoPlus Pro i sin praksis

Quintet avholdt sitt årlige høstkurs, og temaet var blant annet inkontinens og smerter i underlivet, og behandling av dette ved bruk av elektrostimuleringsapparat. Jeg deltok for å få svar på om dette er noe jeg som sexolog kan benytte som et verktøy i praksisen min?

Det ble framlagt mange eksempler på den gode effekten de ulike apparatene kan ha på ulike lidelser og problemer i underlivet. Jeg ble overbevist!

Flaggskipet

Etter avsluttet kurs og en periode med utprøving av apparat, ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å evaluere ett av apparatene med tanke på nytten av det i min praksis.

På kurset ble det framlagt ulike apparat, og vi fikk en grundig demonstrasjon og innføring i dem alle. Det er apparater som varierer fra lite avanserte til det nye flaggskipet deres NeuroTrac MyoPlus Pro, som er en liten datamaskin i seg selv.

Tross en høyere pris, valgte jeg flaggskipet. Når jeg først skulle innlemme dette som et verktøy i min praksis, ønsket jeg et apparat som gir meg alle muligheter som de andre gir hver for seg, pluss en god del mer.

Pakken blir levert

Jeg ventet i spenning på pakken fra Quintet, og var ennå mer spent på om jeg ville huske hvordan jeg kan bruke det. Jeg trengte ikke være bekymret. Pakken kom i posten bare etter noe dager, og ikke minst var instruksjonen som fulgte med apparatet både informativ og lettlest. Man trenger ikke være veldig teknisk anlagt for å skjønne hvordan dette skal brukes.

Apparatet leveres i et praktisk etui, delt inn i flere rom, slik at man fort får god oversikt over innholdet. I tillegg er alt pakket inn, og deler som skal benyttes i kroppskontakt, er forseglet slik at man kan være helt trygg med tanke på det hygieniske. Det følger også med oppladbare batteri, samt batterilader. En stor flaske med vannbasert hudvennlig glidemiddel uten tilsetningsstoffer er også en del av pakken. Alt som trengs til bruk er der, og det ser ryddig og innbydende ut.
Instruksjon

Det første jeg gjorde var å legge utover alle delene som var i etuiet. Batteri, ledninger, probe, pads, apparat – alt la jeg utover slik at jeg hadde det oversiktlig foran meg når jeg startet å lese instruksjonen.

Pakken inneholdt selvfølgelig alt den skulle, og jeg tok en og en ting, fulgte instruksjonen og klargjorde apparatet.

Programmering


Vanligvis er apparatet låst til et gitt program når det sendes ut til brukeren, men siden jeg skal bruke mitt i praksisen og dermed må benytte ulike program, var mitt apparat åpent for programmering. Av den grunn hadde jeg også fått en brukerveiledning for behandleren, og også denne er intuitiv og lett å forstå.

MyoPlus Pro er et kombinert apparat – både et elektrostimulator- og biofeedbackapparat. Det betyr at det er flere måter å bruke apparatet på, og mange innstillinger å velge mellom. Følger man instruksjonen, er det absolutt ikke vanskelig å bytte mellom de ulike programmene og ulike innstillinger. Man trenger altså ikke å være dataprogrammerer for å få dette til.

Instruksjonen på skjermen er på norsk, men siden dette er et engelskprodusert produkt og oversettelsen er lagt inn ord for ord, blir det noen ganger litt rare formuleringer. Ikke verre enn at man skjønner hva man skal gjøre, men språkmessig er det en del å hente for produktet.

Elektrostimulering


For å forenkle bruken, finnes det 6 ferdigprogrammerte innstillinger til elektrostimuleringsdelen: for smerteproblematikk, tibialisstimulering, stressinkontinens, urgeinkontinens, blandingsinkontinens og et program som kalles Work out. Således trenger man ikke å vite alt om frekvens, pulsbredde, ramp up og down, stimuleringstid og pauser. Men skulle man ønske å endre på noen av innstillingene i de ferdigprogrammerte, er det rett og slett bare helt enkelt å følge anvisningene på skjermen.
Det finnes også mulighet for å lage et helt eget program, ved å programmere alt selv fra bunnen.

Skjermen er ganske liten, men det følger med en liten pekepinne (festet bakpå apparatdekselet) som gjør det lett å treffe riktig ikon og trykke på skjermen.


Biofeedback

Riktig bruk av bekkenbunnsmuskulaturen vil gi best og raskest resultat, så det å se hvor godt knipet er og hvor godt man klarer å slappe av, er til stor nytte i behandlingen. Feil kniping eller ikke klare å gi slipp i muskulaturen, vil i verste fall kunne gi større problemer, i hvertfall ikke hjelpe på problemet. Biofeedbackdelen er derfor nyttig å bruke for at du som behandler eller brukeren selv skal kunnes se at bekkenbunnsmuskulaturen benyttes korrekt.

Apparatet har flere valg for hvordan du kan se hvordan du bruker bekkenbunnen. Det mest vanlige er via grafer og kurver, men det er lagt inn program der man via knipet for eksempel skal få en hare til å hoppe opp en bakke og rulle ned på andre siden, eller få en rose til å åpne og lukke seg. Dette kan ses på som en gimmick, men vil helt klart kunne gi mer inspirasjon for mange av brukerne, enn bare via kjedelige grafer og kurver. Ved bruk av disse programmene, kan det rett og slett bli morsomt å trene!

Vaginalprobe og pads


Proben er laget i metall med hvit plast rundt. Det er mulig å montere en vippepinne på den slik at man selv kan se at man kniper og slapper av riktig. Proben kan derfor fungere som et eget treningsapparat, dvs benyttes alene uten å være tilkoblet apparatet. Pinnen vipper nedover når knipet er riktig, og tilbake i posisjon når man slapper av. Vipper pinnen oppover ved knipet, viser det at man kniper feil, og benytter hjelpemuskulatur.

Proben er ikke spesielt stor, men for enkelte brukergrupper er min erfaring at størrelsen kan være en utfordring (vaginitt/vaginisme). For dem som har problemer med å føre inn proben i skjeden, kan en mindre probe (analprobe) forsøkes.

Et annet alternativ for personer med smerteproblematikk er å bruke tibialisstimulering med hudelektroder som festes på fot.

Proben rengjøres med litt mild såpe og vann etter bruk og oppbevares i posen mellom hver gang. Ved bruk av hudelektroder, er god hudpleie viktig for godt resultat. På klistreelektrodene blir det gjerne litt hud- og hårrester, men smør en dråpe vann utover kontaktflaten før de festet på plaststrimmelen igjen, og elektrodene er klare for å brukes mange ganger før limet er oppbrukt. Padsene oppbevares i en lukket plastpose i kjøleskapet mellom hver gang de benyttes.

Som terapeut og behandler, er det greit å kjøpe inn noen prober og pads til lager, og som man kan selge videre til brukeren. Min erfaring er at brukeren, ved å få prøvd ut behandlingen der og da, blir mer motivert og kommer raskere i gang med treningen.

Dataprogram

Det finnes muligheter for å kjøpe en litt dyrere variant av MyoPlus Pro – med bluetooth. Da følger det med en programvare for PC slik at man kan hente dataen fra apparatet til PC, og dermed får en bedre oversikt enn på den lille skjermen. Man får raskt framstilt grafer som sammenligner fra tidligere data, og kan på den måten se hvordan utviklingen er over tid. Det er mulig å printe ut data og gi til brukeren for informasjon og som en inspirasjon når tallene viser framgang.
Jeg har ikke kjøpt eller prøvd ut dette programmet, kun fått det demonstrert, men ser absolutt nytten av det. Programmet kan kobles direkte til pasientjournal, slik at det automatisk blir en dokumentasjon i henhold til forskrifter.

Support

Det kan virke vanskelig, og mange kan sikkert kjenne vegring mot å ta i bruk tekniske apparat. Vel, jeg kan ut i fra min erfaring si at det er ingenting å frykte. Skulle du stå fast, enten det er lite eller stort, er det bare å ta en telefon eller sende en mail til teamet på Quintet, og du vil veldig raskt få hjelp. De ansatte der er imøtekommende, hjelpsomme og utrolig flinke uansett apparat og uansett spørsmål. Jeg har aldri opplevd at noe spørsmål har blitt ubesvart eller fått følelsen av at dette var for dumt.

Det viste seg at det heller ikke var problem å få individuell opplæring – de tok rett og slett turen innom mitt kontor. Slikt gir en god følelse av å være ivaretatt selv etter at kjøpet er gjort.

Siden MyoPlus Pro er et relativt dyrt apparat, opplever jeg at det er brukere som ønsker et billigere apparat for å ha hjemme. Noen ganger kan jeg føle meg usikker på hvilket annet apparat som vil passe for brukerens behov og plager. Dette er teamet på Quintet også suverene til å hjelpe til med. Ikke bare hjelper de til med valg av riktig apparat, men de programmerer og låser apparatet på rett program slik at det bare er for brukeren å koble det sammen og ta det i bruk når de får det direkte hjemsendt i posten.

I min praksis

MyoPlus Pro har blitt en del av mitt sexologiske tilbud, og jeg benytter apparatet i ulike sammenhenger – ulik problematikk. Som tidligere nevnt til jenter med smerteproblematikk som vaginitt og vaginisme – som et supplement til samtaler og andre teknikker. Men jeg benytter det også for eksempel til kvinner med seksuelle problemer knyttet til inkontinensproblematikk, eller menn med ereksjonsproblemer.

Etter min mening oppfyller dette produktet det de lover, og når du kommer forbi din eventuelle frykt for tekniske ”dulpeditter”, kan et slik apparat være til god hjelp både for behandler og bruker.

Takk til Quintet for at jeg forspurt om å prøve ut og evaluere dette apparatet. Og ikke minst takk til oppfølgingen jeg fikk både før – og fortsatt får nå etter.

Oslo, januar 2017, Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving (NACS)

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter