Bruk av TEMS i rehabilitering

Virkningsmekanismene bak denne behandlingen er å påvirke ulike typer muskelfibre ved hjelp av elektrisk stimulering via hudelektroder på motorpunktene i muskelen. Motorpunktene er de stedene i muskulatur der nervene entrer muskelen. TEMS er først og fremst en behandling hvor man prøver å skape en motorisk respons eller muskelkontraksjon, ved en gradvis økning av strømstyrken på det muskelstimuleringsprogrammet som brukes til den utløser et aksjonspotensiale i muskulaturen. Denne muskelkontraksjonen vil gjerne kjennes sterkere enn en viljestyrt kontraksjon, siden den motoriske nerven blir stimulert direkte. For å oppnå dette er det viktig å prøve seg fram og gjøre små justeringer av elektrodeplassering og programvalg. Pasienten trenger gjerne litt tilvenning til behandlingen, så øk strømstyrken gradvis underveis.

En muskel består av ulike typer fibre som trenger ulike typer stimulering for å øke vekst og utholdenhet. Kort sagt består musklene av forskjellige muskelfibre (celler) som har ulike egenskaper. Disse egenskapene avgjør hvor raske muskelfibrene er, hvor utholdende de er og hvor stor muskelen kan bli (omkrets).

Type I fibre er utholdenhetsfibre med god blodforsyning og såkalt sakte oksidative, med andre ord langsomme og avhengige av oksygen (oksidative). Dette betyr at energiomsetningen i disse muskelfibrene trenger oksygen for å kunne opprettholde muskelkontraksjon (sammentrekning).

Type II fibre er raske og glykolytiske og ikke like avhengige av oksygen som type 1 fibrene. Disse fibrene har anaerob energiomsetning, noe som gjør fibrene svært raske og eksplosive. På grunn av den raske hastigheten på kontraksjonene vil ATP (adenosintrifosfat=energibærende molekyler) bli raskt brukt opp, og fibrene er derfor ikke like utholdende som type I.

Normal kontraksjon: Antallet motor enheter øker i starten av en kontraksjon for å utvikle kraft, etterfulgt av en økning i fyring for å øke kraften ytterligere. Type I muskelfibre fyrer først, så type II. For å få en jevn kontraksjon økes antall motor enheter etterhvert, ikke alle samtidig.

Elektrisk stimuleringsmønster: Alle motorenhetene fyrer samtidig og type II fyrer først fordi de er større og har en lavere terskel. Den kortsiktige effekten av elektrisk stimulering er kontraksjon og endret lokal blodstrøm. Den langsiktige effekten er øket styrke, strukturelle- og biomekaniske endringer i muskulaturen.

For muskelstyrke: 30-35 Hz, 400us, intermitterende 10 sek stimulering/10 sek pause, 30 minutter daglig. Effekten blir bedre når TEMS kombineres med aktive øvelser.

For utholdenhet: 20Hz, 400us, intermitterende 2 sek stimulering/2 sek pause, minst 1 time daglig.

For atrofi/meget svak muskulatur: 10 Hz, 400us, intermitterende 2 sek stimulering/2 sek pause, minst 1 time daglig. (Kilde: Watson T 2013)

Be gjerne om et pristilbud eller en demonstrasjon på våre kombinasjonsapparater NeuroTrac MultiTENS, NeuroTrac Rehab og NeuroTrac Sports post@quintet.no, tlf.: 55981555. Se TENS/TEMS apparatene i nettbutikken her.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter