Årets høstkurs vel blåst!

Her er en liten smakebit med et utvalg av våre fordragsholdere på Quintets årlige høstkurs. Over 50 engasjerte fysioterapeuter, sexologer og uroterapeuter fikk forhåpentligvis det faglige påfyllet de ønsket innen temaene målemetoder, behandling av urininkontinens hos menn, analinkontinens, blandingsinkontinens og anale fissurer. Som vanlig var det også workshops med bruk av tibialisstimulering for forstoppelse, fekal hastverk og overaktiv blære, elektrostimulering og EMG biofeedback for inkontinens og TENS for kvalme ved cellegiftbehandling og hyperemesis gravidarum. Vi minner ellers om FØRSTE FREDAG – gratiskurset i Quintets kontorer på Bønes i Bergen der du får individuell opplæring/oppfølging i bruk av våre apparater tilpasset dine pasienter (inkludert lunsj og kursbevis).

Fysioterapeut Linda Sørby fra MSK klinikken i Fredrikstad holdt et engasjert foredrag om menn og bekkenbunnsproblematikk der hun redegjorde for forekomst, anatomi, stressinkontinens, treningsfaser, mestringsstrategier, hjelpemidler og seksualitet. Menn har blant annet en høyere forekomst enn kvinner av urgency inkontinens mens blandingsinkontinens er mer utbredt hos kvinner. Kun 20 % av menn oppsøker hjelp for sin inkontinens, versus ca. 50% blant kvinner. Linda vektla betydningen av nettverk/samarbeidspartnere, motivasjon, kvalitet på bekkenbunnstreningen og det å ta pasientens seksuelle helse på alvor.

Uroterapeut Katrin Valaas Isaksen fra Ålesund Sykehus presenterte behandling av blandingsinkontinens fra uroterapeutens ståsted med beskrivelse av pasientforløp, hvilke utredninger og urodynamiske undersøkelser som gjøres før igangsetting av konservativ behandling. Tiltak inkluderte bekkenbunnstrening, kosthold, vektreduksjon, drikkemønster, bruk av inkontinensbue og blæredempende medikamenter. Katrin fremhevet også MOTIVASJON som en viktig
faktor i behandlingen. Pasientene får oppfølging etter 1, 3, 6 og 12 måneder for å evaluere effekt av tiltak.

Overlege Hilde
Gregussen
fra Sykehuset
Innlandet snakket om behandling av analfissurer, smertefulle sprekkdannelser i rektal hud/slimhinnevev, spesielt i forbindelse med og etter avføring. Ca. 50-90% av fissurene tilheles innen 6 uker, etter dette regnes fissuren som kronisk. Forekomsten er lik i alle aldersgrupper med lik kjønnsfordeling.
Årsaker til at anale fissurer oppstår kan være obstipasjon, diare, trauma, kirurgi, svangerskap og sirkulasjonsforhold. Konservative behandlingstiltak består av
kost/avføringsmiddel, sittebad, lokalbedøvelse, glycerynitrat salve, kalsiumblokkere, aloe vera, eggeplomme, botox og perkutan tibialis nervestimulering. 50-90% av pasientene blir bra ved tarmregulering og varmt sittebad, som via somatoanal refleks resulterer i avspenning i den indre ikke-viljestyrte lukkemuskel. Hilde gjennomgikk de ulike tiltakene med dokumentasjon på effekt og konkluderte med at man må utelukke bakenforliggende årsak som anal cancer, alltid sørge for at avføringen er myk og ikke minst – ha tålmodighet!

Publisert

Endometriose

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Underlivssmerter

Smertelindring & muskeltrening

Svangerskap og fødsel

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Smerter ved samleie

Pelvic Pain Awareness Month

Pelvic Pain Awareness Month (Bekkensmerteoppmerksomhetsmåned): økt kunnskap og støtte for de som lever med bekkenbunnssmerter Pelvic Pain Awareness Month markeres i mai hvert år for å øke bevisstheten om bekkenbunnssmerter, en tilstand…

Nyheter

Smertelindring & muskeltrening

Ønsker du å stå på behandlerlisten vår?

Vi får ofte henvendelser fra helsepersonell og deres pasienter som ønsker å prøve TENS/TEMS som behandling. Vi har derfor opprettet en oversikt på vår nettside over terapeuter som innehar denne kompetansen. Dette…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter