Årets høstkurs vel blåst!

Her er en liten smakebit med et utvalg av våre fordragsholdere på Quintets årlige høstkurs. Over 50 engasjerte fysioterapeuter, sexologer og uroterapeuter fikk forhåpentligvis det faglige påfyllet de ønsket innen temaene målemetoder, behandling av urininkontinens hos menn, analinkontinens, blandingsinkontinens og anale fissurer. Som vanlig var det også workshops med bruk av tibialisstimulering for forstoppelse, fekal hastverk og overaktiv blære, elektrostimulering og EMG biofeedback for inkontinens og TENS for kvalme ved cellegiftbehandling og hyperemesis gravidarum. Vi minner ellers om FØRSTE FREDAG – gratiskurset i Quintets kontorer på Bønes i Bergen der du får individuell opplæring/oppfølging i bruk av våre apparater tilpasset dine pasienter (inkludert lunsj og kursbevis).

Fysioterapeut Linda Sørby fra MSK klinikken i Fredrikstad holdt et engasjert foredrag om menn og bekkenbunnsproblematikk der hun redegjorde for forekomst, anatomi, stressinkontinens, treningsfaser, mestringsstrategier, hjelpemidler og seksualitet. Menn har blant annet en høyere forekomst enn kvinner av urgency inkontinens mens blandingsinkontinens er mer utbredt hos kvinner. Kun 20 % av menn oppsøker hjelp for sin inkontinens, versus ca. 50% blant kvinner. Linda vektla betydningen av nettverk/samarbeidspartnere, motivasjon, kvalitet på bekkenbunnstreningen og det å ta pasientens seksuelle helse på alvor.

Uroterapeut Katrin Valaas Isaksen fra Ålesund Sykehus presenterte behandling av blandingsinkontinens fra uroterapeutens ståsted med beskrivelse av pasientforløp, hvilke utredninger og urodynamiske undersøkelser som gjøres før igangsetting av konservativ behandling. Tiltak inkluderte bekkenbunnstrening, kosthold, vektreduksjon, drikkemønster, bruk av inkontinensbue og blæredempende medikamenter. Katrin fremhevet også MOTIVASJON som en viktig
faktor i behandlingen. Pasientene får oppfølging etter 1, 3, 6 og 12 måneder for å evaluere effekt av tiltak.

Overlege Hilde
Gregussen
fra Sykehuset
Innlandet snakket om behandling av analfissurer, smertefulle sprekkdannelser i rektal hud/slimhinnevev, spesielt i forbindelse med og etter avføring. Ca. 50-90% av fissurene tilheles innen 6 uker, etter dette regnes fissuren som kronisk. Forekomsten er lik i alle aldersgrupper med lik kjønnsfordeling.
Årsaker til at anale fissurer oppstår kan være obstipasjon, diare, trauma, kirurgi, svangerskap og sirkulasjonsforhold. Konservative behandlingstiltak består av
kost/avføringsmiddel, sittebad, lokalbedøvelse, glycerynitrat salve, kalsiumblokkere, aloe vera, eggeplomme, botox og perkutan tibialis nervestimulering. 50-90% av pasientene blir bra ved tarmregulering og varmt sittebad, som via somatoanal refleks resulterer i avspenning i den indre ikke-viljestyrte lukkemuskel. Hilde gjennomgikk de ulike tiltakene med dokumentasjon på effekt og konkluderte med at man må utelukke bakenforliggende årsak som anal cancer, alltid sørge for at avføringen er myk og ikke minst – ha tålmodighet!

Publisert

Nyheter

Nye TENS-veiledere!

Ny veileder for TENS ved hode- og ansiktssmerter + nevropatiske smerter I høst holdt spesial fysioterapeut Mathilde Myklebust et webinar som omhandlet TENS ved hode- og ansiktssmerter samt migrene. Dette var et…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter