God effekt av TENS for kløe

Kløe kan være veldig plagsomt ved ulike tilstander som allergi, hudsykdommer og leversykdom. En helt fersk randomisert studie viser god effekt av TENS for kløe ved lichen planus, både hva angår symptomer og livskvalitet.

Does transcutaneous electrical nerve stimulation have an antipruritic effect in lichen planus? A randomized clinical trial.

1
Department of Physical Therapy for Surgery, Faculty of Physical Therapy, Cairo University, Giza, Egypt.

Abstract

BACKGROUND:

Lichen planus (LP) is a moderately prevalent inflammatory disorder that affects the skin and the oral mucosa, leading to a characteristic appearance and causing severe itching.

AIM:

To assess the potency of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) as an antipruritic line of treatment in patients with LP.

METHODS:

We enrolled 30 patients with LP who had a history of recurrent relapses of confined pruritus forcing them to scratch or rub the affected area intensively. Patients were treated with TENS three times per week for 4 weeks. Severity of itching was estimated by visual analogue scale (VAS) and Dermatology Life Quality Index (DLQI).

RESULTS:

There was a statistically significant decline in mean VAS score at weeks 2 and 4 of treatment compared with baseline (P < 0.05, with 74% of participants having an improvement of > 50%. Significant improvement in itching intensity also resulted in better quality of life, as there was also a significant reduction in median DLQI at weeks 2 and 4 of therapy compared with baseline (P < 0.05), with 65% of patients having an improvement of > 50% in median DLQI score.

CONCLUSION:

TENS may be an alternative safe treatment for LP-induced itching.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter