God effekt av TENS for kløe

Kløe kan være veldig plagsomt ved ulike tilstander som allergi, hudsykdommer og leversykdom. En helt fersk randomisert studie viser god effekt av TENS for kløe ved lichen planus, både hva angår symptomer og livskvalitet.

Does transcutaneous electrical nerve stimulation have an antipruritic effect in lichen planus? A randomized clinical trial.

1
Department of Physical Therapy for Surgery, Faculty of Physical Therapy, Cairo University, Giza, Egypt.

Abstract

BACKGROUND:

Lichen planus (LP) is a moderately prevalent inflammatory disorder that affects the skin and the oral mucosa, leading to a characteristic appearance and causing severe itching.

AIM:

To assess the potency of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) as an antipruritic line of treatment in patients with LP.

METHODS:

We enrolled 30 patients with LP who had a history of recurrent relapses of confined pruritus forcing them to scratch or rub the affected area intensively. Patients were treated with TENS three times per week for 4 weeks. Severity of itching was estimated by visual analogue scale (VAS) and Dermatology Life Quality Index (DLQI).

RESULTS:

There was a statistically significant decline in mean VAS score at weeks 2 and 4 of treatment compared with baseline (P < 0.05, with 74% of participants having an improvement of > 50%. Significant improvement in itching intensity also resulted in better quality of life, as there was also a significant reduction in median DLQI at weeks 2 and 4 of therapy compared with baseline (P < 0.05), with 65% of patients having an improvement of > 50% in median DLQI score.

CONCLUSION:

TENS may be an alternative safe treatment for LP-induced itching.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter